Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hova menjünk síelni?

A síelés (és snowboardozás) kétség kívül a legnépszerűbb téli sportok közé tartoznak. Annak ellenére és több tízezer magyar vág neki a havas lejtőknek, hogy hazánk nem éppen a legszerencsésebb helyen fekszik ennek a sportnak az űzése szempontjából. Sízős sorozatunk első részében, most nagy vonalakban átvesszük mely országot, mit nyújthatnak a csúszni vágyóknak.

Ausztria

Ausztria síparadicsomai tűnhetnek a legkézenfekvőbb megoldásnak. Számtalan síterepe a világ legfejlettebbjei közé tartoznak, ahol a pályákat legmodernebb gépekkel tartják karban és a sportolókat legkényelmesebb és gyorsabb liftek szállítják. Ez persze az árukon is meglátszik. 5-napos bérletet főszezonban ritkán találunk 150 € alatt. Ugyanakkor számos, magyarok körében népszerű rendszer, mint Murau, vagy Semmering pár óra alatt is könnyedén elérhető, így akár egy hosszú hétvégére is kiruccanhatunk.

Szlovákia

Északi szomszédunk a Tátrának köszönhetően több látogatásra érdemes sítereppel is rendelkezik. Természetesen elsősorban Chopokra és Donovalyra gondolunk, amik bár eltörpülnek más országok pályái mellett, mégis érdemes számításba venni őket. Itt egy ötnapos bérletet már 100 €-tól is beszerezhetünk, ráadásul az útiköltségen is sokat spórolhatunk, hisz mindkét említett síterep bőven 300 km-en belül van Budapesthez képest.

Szlovénia

A szlovén pályák árban, fejlettségben és távolságban egyaránt az osztrák és szlovák síterepek közt helyezkednek el, éppen ezért a magyar síelők körében kevésbé népszerűek.

Olaszország

Az olasz pályák rendkívül jól fejlettek, többnyire ülős vagy kabinos liftekkel, gyorsan juthatunk fel a csúcsra. Ennek megfelelően az akár több száz kilométeres pályarendszerek kellően gondozottak. Egyetlen hátrányuk, hogy az osztrák síterepek többségénél valamivel távolabb helyezkednek el, azonban egyes helyeken tiszta időben akár a tengert is láthatjuk!

Franciaország

A Alpok nyugati felének síterepei árban és méretben verhetetlenek. A pályák összhossza több helyen a 400 km-t is meghaladja, mindezt többnyire 2000 méter körüli, sokszor azt is meghaladó magasságon, így a rendszerek rendkívül hóbiztosak. Bár a korszerű liftek kerültek kiépítésre ezek gyakran nem szolgának minden létező kényelmi funkcióval. Ennek és a síturisták tömegeit befogadni képes apartmanházak kedvező árainak köszönhetően Franciaországba időponttól függően már akár 60 ezer forintért is szerveznek buszos utakat, ahol ez az összeg magába foglalja a szállást, a bérletet és az útiköltséget is. A roppant kedvező árral szemben két negatívum sorolható fel: a kijutáshoz egy embert-próbáló 20 óra körüli buszutat kell lebirkóznunk (majd vissza még egyszer) illetve, hogy az utak éppen emiatt hosszúnak mondhatók, általában péntek estétől a következő vasárnap reggeléig tartanak, ami munkából vagy iskolából, egyetemről való kimaradás miatt okozhat gondot.

Magyarország

A végére hagytuk a legegyszerűbbnek tűnő megoldást, a magyar síterepeket. Bár, mint tudjuk országunk adottságai nem épp ideálisak, itthon is van mód a síelésre. Pár száz méter hosszú, húzóliftes pályákat Dobogókőtől, a Galyatetőn át a Kékesig több helyen is találunk, azonban a pár éve megnyílt eplényi síterepen már ülős lifttel is találkozhatunk. Bár kétségtelen, hogy egy profi síelő igényeit hosszú távon ezek a pályák nem tudják kielégíteni, egy fél napot bárki kellemesen eltölthet rajtuk, kezdőknek pedig ideális terepet nyújtanak a magyar lejtők.

0 Tovább

Napsütés helyett tabletta? D-vitamin pótlás télen

A szervezetünkben fellelhető D-vitamin szintje számos egészségügyi okból rendkívül fontos. Egyrészt nélkülözhetetlen a kalcium és foszfor felszívódásához, így a csontok egészségéhez járul hozzá. A D-vitamin nélkülk a szervezetbe beépülni nem tudó kalcium már rövid idő alatt is lassíthatja a csontképződést és rontja azok ellenálló képességét. Ráadásul az így sérülékenyebbé vált csontok egy esetleg törés után is lassabban gyógyulnak. De a D-vitamin hiánya nem csak a csontritkulás felgyorsulásához járulhat, hozzá hanem fogazatunk gyengülését és immunrendszerünk ellenálló képességének csökkenését is eredményezheti. Utóbbi tény kevéssé közismert, de a d-vitamin bizonyítottan javítja testünk védekező mechanizmusait a fertőzésekkel szemben.

Itt a tél – jön a baj?

A D-vitamin hiánya az emberek többségénél az év nagy részében csak igen ritkán szokott jelentkezni. Azonban egészen máshogy van ez az októbertől márciusig tartó, téli időszakban. Szervezetünk a szükséges D-vitamin nagy részét maga állítja elő, a bőrünkben a napfényből származó UV-B sugárzásnak köszönhetően a lejátszódó folyamatokon keresztül. Hazánkban az év nagy részében elegendő a napfény, ellenben számos északi országgal, ahol a D-vitamin hiánya sokkal gyakrabban jelentkezik. Nem hiába keresztelték a XX. század eleji orvosok a rendellenességet angolkórnak. Az év fennmaradó, téli részében azonban nálunk is feltétlenül szükséges a kieső D-vitaminmennyiség pótlása.

A bőrünkben a nap hatására képződő Cholecalciferol, azaz D3-vitamin

Mi a teendő?

Természetesen ilyenkor kiemelten fontos a leggazdagabb természetes D-vitaminforrások fogyasztása. Ilyenek a elsősorban a különböző tengeri halak de az egyéb állatok májai is, az előbbiekből készült olajok, a tojás, és számos tej illetve tejtermék. Azonban még ezek is csak olyan kis mértékben tartalmazzák a vitamint, hogy egy étkezéssel nehéz 1-200 mg-nál többet a szervezetbe juttatni, pedig a napi ajánlott mennyiség 800-1000 mg körül mozog.

Így sok esetben szükséges lehet a a D-vitamin táplálékkiegészítőkkel, vitaminkészítményekkel való szervezetbe juttatása. Ezt tehetjük egyrészt multivitaminokkal, melyek közül a legtöbb tartalmaz kellő mennyiségű D-vitamint is. Léteznek azonban kimondottan a D-vitamin pótlására gyártott tabletták és cseppek is, melyeket célzottan alkalmazhatunk ha esetleg más vitaminokkal nem akarnánk túladagolni szervezetünket.

0 Tovább

Madársereg télire!

Bár a nagyvárosok belső részein legtöbbünk csak galambokkal találkozik, bizony ezek peremkerületein is számtalan egyéb madár él. Ráadásul ezek jelentős része nem is költözik délre télvíz idején és egy kis kedvességgel, odafigyeléssel rendszeresen az ablakunk elé csalogathatjuk őket, hogy szárnycsapásaikkal, majd a tavasz érkeztével énekükkel csaljanak mosolyt arcunkra.

Miért kell etetni a madarakat?

Hazánk rengeteg madárfajnak ad otthon. Ezek egy része, mint a legnagyobbak közé tartozó gólyák és a legkisebb fecskék költözőmadarak, melyek a hideg érkeztével több ezer kilométert megtéve vonulnak délre, hogy átvészeljék a telet. Azonban számos olyan, többnyire apróbb termetű faj is megtalálható, akik a megfogyatkozott táplálékkínálat és zord időjárás ellenére maradnak. Az így telelő cinegéknek, cinkék, feketerigók, gerlék, fakopácsok, harkályok és társaik nincsenek könnyű helyzetben. A hideg érkeztével állati táplálékuk a fák vagy a föld mélyére menekül a fagyok és éhes csőrök elől. A tartós hótakaró még nehezebb helyzetbe hozza szárnyas barátainkat, hiszen ez az ősz folyamán lehullott növényi táplálékok, magvak, bogyós termések többségét is elfedi. Az ezekből az okokból gyakran éhező madarak ráadásul gyakran egy ég komolyabb problémával kell, hogy szembesüljenek: az igazán hideg időszakban ivóvízforrásaik is befagynak, szomjazásra ítélve a szárnyasakat.

Hogyan segíthetünk?

A legtöbb faj már megszokta az ember közelségét, sőt ilyenkor a félénkebbek is engednek hasuk csábításának. Így, ha szeretnénk ablakunk elé, vagy kertünkbe csalogatni a madarakat nem kell mást tennünk, mint számukra finom falatokat jól látható és könnyen elérhető helyre helyezni.

Természetesen egyből adódik a madáretetők, madárházak használata. Ezek nem csak, hogy kedves mesebeli formájukkal számunkra is szép látványt nyújtanak, de az éléstár fölé tervezett tető megvédi a táplálékot a hótól és fagytól. Hátrányuk azonban, hogy a nagyobb testű madarak gyakran nem férnek hozzá a finom falatokhoz, így jól gondoljuk meg milyet választunk.

Persze nem kell feltétlenül egy egész kis palotával szolgálnunk a madaraknak. Ők ugyanúgy örülnek egy faagára spárgával felfüggesztett tápláléklabdacsnak, melyet számos helyen, kisállatboltban, kertészetekben, barkácsáruházakban is beszerezhetünk.

Mint már említettük a kemény fagyok idején az ivóvíz pótlására is nagy szükség van. Ilyenkor a kerti itatókban fel kell törni a jeget, és naponta friss, folyékony vízzel kell feltölteni a tárolót, hogy a magyarak a nélkülözhetetlen vízhez hozzájussanak.

Házi finomságok

Természetesen magunk is készíthetünk tollas barátainknak csábító finomságokat. Erre tökéletes a következő recept:

Apróra vágott bőrös szalonna zsírját olvasszuk fel, majd tépkedjünk hozzá megszáradt kenyérbelet, és natúr, pirítatlan és sótlan olajos magvakat (diót, napraforgómagot, kölest, vagy a boltokban kapható magkeveréket) száraz gyümölcsöt, almát vagy akár rizst és tésztát. A kihűlés közben megszilárduló masszából gyúrjunk labdát melyen keresztülfűzünk egy a meghurkoláshoz elég hosszú spárgadarabot, mellyel később kiakaszthatjuk az elemózsiát a kertbe. Ha nem használtuk el minden alapanyagunkat ezután a labdacsot még meghempergethetjük a morzsában és a magokban, hogy még több madár lakhasson jól belőle.

A spárgára fűzhetünk még friss almát, vagy pirítatlan szalonnát is, hogy igazán gazdag menüvel várhassuk tollas barátainkat.

Ha elkap minket a kreatív lendület, vagy gyermekeinkkel közösen készítjük a madárbarát finomságot a fent leírt masszát ki is teríthetjük, hogy miután félig megszilárdult süteménymintákkal szaggathassunk belőle fellógatható és ehető kerti díszeket.

0 Tovább

Tippek az őszi-téli tekeréshez!

Arra szinte kár is fölöslegesen az időt pazarolni, hogy miért is jó a városban biciklizni: olcsó, környezetbarát, a tömegközlekedésnél pedig sokkal rugalmasabb. Hazánk természeti adottságai azonban nem könnyítik meg a bringások dolgát. Évente legalább 3-4 hónapon keresztül nehezíti a tekerést a hideg, a szél, a köd. De nem teszi lehetetlenné! Mi most igyekszünk pár olyan tippet adni, amiket betartva csak az igazán havas, lucskos vagy dézsából ömlő esős időben kell otthon hagyni a fémparipát.


Első a biztonság!

Számos előnye ellenére, tagadhatatlan, hogy városi bringázás idehaza nem veszélytelen tevékenység. Ez részben a városlakók közlekedési-moráljának, részben a bringautak hiányának, de gyakran a felelőtlen bicikliseknek is köszönhető. Ha valamikor, hát az őszi-téli hónapokban kiemelten fontos, hogy ügyeljünk erre! Ha évente csak egyszer visszük járművünket szakemberek által végzett nagyvizitre, azt érdemes most megtenni. A fékek ellenőrzése a csúszóssá váló utakon szó szerint élethalál kérdése lehet, ugyanúgy ahogy a túlhasznált, kopott gumik is komoly veszélyt jelentenek. Utóbbiakból kisebb ráköltéssel akár az autókéhoz hasonlóan, direkt a téli időjárásra tervezetteket is választhatunk.

A jól működő, erős fényű lámpák is elengedhetetlenek ilyenkor. És nem csak azért, hogy békén hagyjanak a rendőrök. Ne felejtsük el, milyen korán sötétedik ilyenkor. Ha dolgozni is bicajjal járunk szinte biztos, hogy már a hazautat is teljes sötétségben kell megtennünk. Ráadásul az ilyenkor nem ritka esős, ködös időben még nappal is lényegesen romlik a látótávolság, így érdemes újragondolni, hogy a nyáron vásárolt egyét LED-del pislákoló lámpánk elégséges-e...

Szintén nem csak a KRESZ miatt fontos a sisak használata. Télen ráadásul duplán jól járunk vele: nem csak az esetleges eséseknél, baleseteknél védi a kobakunkat, de a hideg ellen is remek kiegészítő.


Le a hideggel

A nyirkosság miatt veszélyes utak mellett a másik igazán problémás pont természetesen a hideg. Ha valaki ezt fél vállról veszi az hamar tüdőgyulladással végezheti, és akkor jó pár napig nem fog tekerni sehova... Fontos, hogy a testünk melegét megtartó, de ugyanakkor jól szellőző ruhákkal vértezzük fel magunkat. Na feltétlenül a nagyi jó meleg irhabundája a megfelelő viselet, hiszen ebbe szinte biztosan beleizzadunk, az pedig hamar a már fent említett ágyhoz kötöttséget eredményezheti. Érdemes a túra- és sportboltokban szétnézni és olyan profi felszerelést választani, ami a szél (menetszél) és a csapadék ellen is véd. A fej védelméről a sisak kapcsán már ejtettünk pár szót, de ezt sem szabad elhanyagolni. Kaphatóak direkt a sisak alá is felvehető sapkák, de akár a teljes arcot védő maszkok is. Csak nehogy biciklis banditának nézzenek bennünket!

A legfontosabb mégis az ízületek védelme. Első sorban a térd, de a könyök is ki van téve a hideg okozta sérüléseknek így védelmük elengedhetetlen. Ezt esetleg egy a nadrágra vagy kabátra pluszban felhúzott levágott végű sízoknival is megoldhatjuk, de természetesen vannak erre a célra tervezett céleszközök is. A térd szempontjából érdemes lehet elgondolkodni egy az ütések ellen is védelmet nyújtó térdvédő beszerzésén is, hiszen ez nem csak a sérülésektől de a hidegtől is megóvhat.

Aki ilyenkor teker az tudja, hogy egy profi kesztyű is nélkülözhetetlen. Talán kézfejünk adja fel elsőnek a hideg elleni küzdelmet, ha nem segítjük ki egy a szél és nedvesség ellen is teljes védelmet nyújtó ötujjúval.


Csak óvatosan!

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a koránt sem ideális időjárásban való közlekedés nagyobb figyelmet és türelmet igényel a biciklisektől, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. A rossz látási viszonyok, a meghosszabbodott féktáv és a többi nehezítő körülmény összejátszása senkiből sem a legjobb formáját hozza ki. Ezért különösen fontos, hogy az általában megszokottnál nagyobb körültekintéssel és türelemmel segítsük a másikat.

0 Tovább

Nátha VS. Influenza

A télies, hideg hónapok érkeztére nem elég lakásunkat és ruhatárunkat felkészíteni, hiszen ilyenkor több betegség is versenyzik egymással, hogy minket ledönthessen a lábunkról. Ennek elkerülése érdekében érdemes felkészíteni immunrendszerünket a veszélyekre, hiszen ha így nem is előzhetők meg teljes mértékben egyes megbetegedések a kellemetlen tünetek erősségét és időtartamát érdemben lerövidítjük. Ehhez azonban nem elég a házi praktikákat elsajátítanunk, de fontos, hogy ismerjük meg ellenségeinket is!

A nátha és az influenza két alapvetően különböző megbetegedés, mégis sokan összekeverik őket. Ez nem is csoda, hiszen a tüneteik legtöbbször nagyon hasonlítanak egymásra és gyakran csak laboratóriumi körülmények közt állapítható meg, hogy pontosan milyen kórokozó váltotta váltotta ki a megbetegedést.


A nátha

Különösen igaz ez a náthára, ami egy a felső légutak nyálkahártyájában kialakuló vírusos megbetegedés. A nátha legfontosabb jellemzője, hogy nem is beszélhetünk 'A nátháról', hiszen a köznyelv által így emlegetett betegséget valójában több száz különböző vírusféle együtt és külön-külön is okozhatja. Ennek két fontos következménye van. Nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen a nátha ellen biztos védelmet elérni, hiszen mindegyik vírusfajtával szemben nem tudjuk beoltani magunkat. Ettől függetlenül szervezetünk számára nagyon fontosak a különböző vitaminok és az immunrendszert erősítő egyéb vegyületek, hiszen ezek a betegség lefolyását lerövidítik, a tüneteket pedig enyhíthetik. A számos kórokozó együttes támadásának másik következménye, hogy a tünetek meglehetősen változatosak lehetnek, a leggyakoribb azonban egymást követő megjelenésük. Az egész egy kis torokfájással kezdődik, amire válaszul az immunrendszer nagy mennyiségű, a kórokozókkal harcoló fehérvérsejtet termel, aminek 'köszönhetően' állandósul az orrfolyás, orrdugulás és a torok váladékozása. Ezt esetenként, 4-5 nap után követheti a hosszan elhúzódó köhögés. Ez alatt ritkán jelentkezik láz, többnyire csak enyhe hőemelkedés tapasztalható. A betegség leggyakoribb szövődménye a gyerekeknél jelentkező középfülgyulladás, amit már feltétlenül orvos által felírt antibiotikummal kell kezelni. Ezt azonban csak szigorúan akkor alkalmazzuk, ha a szakember diagnosztizálta a bakteriális fertőzést, hiszen az antibiotikumok felelőtlen szedése nem, hogy javít, de kimondottan káros az immunrendszerünk és egészségünk megőrzése szempontjából.


Az influenza

Az influenza a fentiekkel ellentétben egy jól meghatározható víruscsoport okozta megbetegedés. A legfontosabb dolog, ami ebből következik, hogy mint az köztudott, létezik ellene biztonságos védőoltás. Az elmúlt évek felfordulását az okozta, hogy a megbetegedéseket leggyakrabban kiváltó A-típusú influenzatörzsön belül a természetben gyakran előforduló mutáció útján egyre újabb és újabb altípusok alakulnak ki. Ennek ellenére az évente jelentkező nagyobb járványokat mindig egy adott altípus váltja ki, így ez ellen küzdeni, nem lehetetlen.

A betegség tünetegyüttese egyébként meglehetősen hasonlít a nátháéhoz, azonban lefolyása sokkal hosszabb és súlyosabb. Gyakran jelentkezik magas láz illetve a végtagokban izomfájdalom, a kimerültség pedig gyakran akár 10 napra is ágyhoz kötheti a beteget. A legnagyobb veszélyt azonban mégis a komolyabb szövődmények jelentik, elsősorban az időseket megtámadó bakteriális tüdőgyulladás, aminek vérzés típusa nem ritkán halálos is lehet. Ha a járvány kialakulása előtt hetekkel beadandó megelőző oltást nem kaptuk meg is küzdhetünk hatékonyan a fertőzés ellen. Az antivirális gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket és felgyorsíthatják a betegség lefolyását, azonban szedésük csak az első tünetek megjelenését követően 1-2 napon belül megkezdve hatásos.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek