A síelés (és snowboardozás) kétség kívül a legnépszerűbb téli sportok közé tartoznak. Annak ellenére és több tízezer magyar vág neki a havas lejtőknek, hogy hazánk nem éppen a legszerencsésebb helyen fekszik ennek a sportnak az űzése szempontjából. Sízős sorozatunk első részében, most nagy vonalakban átvesszük mely országot, mit nyújthatnak a csúszni vágyóknak.

Ausztria

Ausztria síparadicsomai tűnhetnek a legkézenfekvőbb megoldásnak. Számtalan síterepe a világ legfejlettebbjei közé tartoznak, ahol a pályákat legmodernebb gépekkel tartják karban és a sportolókat legkényelmesebb és gyorsabb liftek szállítják. Ez persze az árukon is meglátszik. 5-napos bérletet főszezonban ritkán találunk 150 € alatt. Ugyanakkor számos, magyarok körében népszerű rendszer, mint Murau, vagy Semmering pár óra alatt is könnyedén elérhető, így akár egy hosszú hétvégére is kiruccanhatunk.

Szlovákia

Északi szomszédunk a Tátrának köszönhetően több látogatásra érdemes sítereppel is rendelkezik. Természetesen elsősorban Chopokra és Donovalyra gondolunk, amik bár eltörpülnek más országok pályái mellett, mégis érdemes számításba venni őket. Itt egy ötnapos bérletet már 100 €-tól is beszerezhetünk, ráadásul az útiköltségen is sokat spórolhatunk, hisz mindkét említett síterep bőven 300 km-en belül van Budapesthez képest.

Szlovénia

A szlovén pályák árban, fejlettségben és távolságban egyaránt az osztrák és szlovák síterepek közt helyezkednek el, éppen ezért a magyar síelők körében kevésbé népszerűek.

Olaszország

Az olasz pályák rendkívül jól fejlettek, többnyire ülős vagy kabinos liftekkel, gyorsan juthatunk fel a csúcsra. Ennek megfelelően az akár több száz kilométeres pályarendszerek kellően gondozottak. Egyetlen hátrányuk, hogy az osztrák síterepek többségénél valamivel távolabb helyezkednek el, azonban egyes helyeken tiszta időben akár a tengert is láthatjuk!

Franciaország

A Alpok nyugati felének síterepei árban és méretben verhetetlenek. A pályák összhossza több helyen a 400 km-t is meghaladja, mindezt többnyire 2000 méter körüli, sokszor azt is meghaladó magasságon, így a rendszerek rendkívül hóbiztosak. Bár a korszerű liftek kerültek kiépítésre ezek gyakran nem szolgának minden létező kényelmi funkcióval. Ennek és a síturisták tömegeit befogadni képes apartmanházak kedvező árainak köszönhetően Franciaországba időponttól függően már akár 60 ezer forintért is szerveznek buszos utakat, ahol ez az összeg magába foglalja a szállást, a bérletet és az útiköltséget is. A roppant kedvező árral szemben két negatívum sorolható fel: a kijutáshoz egy embert-próbáló 20 óra körüli buszutat kell lebirkóznunk (majd vissza még egyszer) illetve, hogy az utak éppen emiatt hosszúnak mondhatók, általában péntek estétől a következő vasárnap reggeléig tartanak, ami munkából vagy iskolából, egyetemről való kimaradás miatt okozhat gondot.

Magyarország

A végére hagytuk a legegyszerűbbnek tűnő megoldást, a magyar síterepeket. Bár, mint tudjuk országunk adottságai nem épp ideálisak, itthon is van mód a síelésre. Pár száz méter hosszú, húzóliftes pályákat Dobogókőtől, a Galyatetőn át a Kékesig több helyen is találunk, azonban a pár éve megnyílt eplényi síterepen már ülős lifttel is találkozhatunk. Bár kétségtelen, hogy egy profi síelő igényeit hosszú távon ezek a pályák nem tudják kielégíteni, egy fél napot bárki kellemesen eltölthet rajtuk, kezdőknek pedig ideális terepet nyújtanak a magyar lejtők.