Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Életet adó gyógynövények

Biztosan hallottál már a Fiatalság Kútjáról amiből, ha iszol, újra fiatal lehetsz. Sajnálatos módon még mi is csak a mesékből értesültünk róla, egyelőre senki sem fedezte fel a csodaszert, amivel örökké fiatalok maradhatunk. Azonban vannak olyan gyógynövények, amelyeknek hatása már-már meseszerű, és amelyeknek a segítségével akár több évvel is meghosszabbíthatjuk életünket. Kattints a három "csodaszerért"!

0 Tovább

Fetás-bazsalikomos csirke

Unod már a grillpartik állandó résztvevőjét, a mézes-mustáros pácot, vagy egyszerűen valami különlegességgel szeretnéd meglepni vendégeidet?A következő töltött finomság, ugyanúgy sikert fog aratni egy forró nyári kerti-partin, mint egy visszafogott otthoni munkavacsorán a főnökkel.

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 10 dkg. Fetasajt
  • 1,5 kg bőrös csirkemell
  • ¼ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 2 teáskanál őrölt parmezánsajt
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Tegyük egy keverésre alkalmas edénybe a nem túl apróra vágott bazsalikomot, majd géppel keverjük el vele a fetasajtot, az apróra zúzott kukoricapelyhet (vagy a doboz alján maradt morzsát) a parmezánsajtot és a fokhagymát.

A csirke bőrét az egyik oldaltól indulva óvatosan válasszuk el a hústól, figyelve, hogy a többi szélen ne keletkezzen lyuk, ahol a töltelék kifolyhat. Ha gyakorlott, vagy kísérletező kedvű szakácsok vagyunk a vastagabb hússzeleteket félig be is vághatjuk, hogy ide is töltelék kerüljön. Töltsük a fetás keveréket a csirke bőre alá, de ne tömjük túl, nehogy kiszakadjon. Ha szükségesnek érezzük fokpiszkáló vagy egy hajlékonyabb hústű segítségével a széleket pár helyen össze is tűzhetjük.

A megtöltött hússzeleteket sózzuk, borsozzuk.

Ha grillsütőt használunk a csirkét a bőrös részével lefele helyezzük a beolajozott rácsra. Nem túl erős parázson, hosszabb ideig lefedve süssük amíg a hús teljesen ki nem fehéredik. Ne forgassuk, mert a hús kiszáradhat!

Odabent bordázott aljú tepsit használjunk, kevés olajjal, alacsony fokozaton szintén lefedve. A húst csak egyszer fordítsuk át a sütési idő nagyjából kétharmadánál.

Héjában sült burgonyával, friss salátával tálaljuk. A fokpiszkálókat mindenképp vegyük, ki vagy erre figyelmeztessük vendégeinket!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Egészséges zsírok a hét minden napjára

A köznyelv sajnos sok mindent hív egyszerűen zsírnak, amiről régóta azt halljuk, hogy messziről kerülni kell. Pedig vannak köztük olyanok is amik nem veszélyeztetik egészségünket, sőt kifejezetten hasznunkra vállnak. Ha tehát ezekkel találkozunk ne ijedjünk meg, fogyasszuk őket jó kedvvel és bőségesen!

Avokádóolaj

A szem egészségét megőrizni segítő luteinben gazdag avokádóolaj igazáén jellegzetes ízű, élénk zöld színű készítmény, amit itthon egyelőre sajnos csak néhány különleges, egészséges táplálkozásra szakosodott boltban lehet beszerezni. Ha mégis a kezünkbe akadna és megengedhetjük magunknak ne habozzunk a kosárba tenni. Salasákban, guacamole krémekben kiválóan helyettesítheti az olívaolajat.

Shea dió

Az Afrikában őshonos shea dió a kozmetikában régóta ismert, azonban kevesen tudják, hogy a belőle préselt olaj ehető is. Íze jellegzetesen füstös aromájú, ennek ellenére a csokoládéipar már évekkel ezelőtt felfedezte magának. A- és E-vitaminokban igen gazdag, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Süteményekben a vajat válthatjuk ki vele.

Kókusz

A kókuszolaj (vagy vaj) már nem csak a napozókrémek alkotóeleme. Antibakteriális hatású, rengeteg K- és E-vitamin található benne valamint számottevő vas. Jellegzetes kókuszízét se vaj, sem olaj formájában nem veszíti el, így leginkább desszertekbe, tortakrémekben, édes tésztákban használhatjuk.

Macadamia

A Macadamia dió szintén egy trópusi fa termése. Eredeti hazája Ausztrália, de a Hawaii szigeteken kezdték el nagyüzemi termelését. Éppen ezért leginkább az Egyesült Államokban ismert, ott sütemények kedvelt ízesítője, de önmagában is fogyasztják (sózva, natúr de még édesen is). Elképesztően sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak így igen hatékonyan csökkenthetik a vér koleszterinszintjét. Antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak, így fogyasztásuk több szempontból is ajánlatos. Beszerezni őket idehaza azonban elég nehézkes, a belőlük sajtolt olajjal pedig még sose találkoztunk. Irány Hawaii!

Chia

Még egy nehezen beszerezhető mag, ezúttal Mexikó és Közép Amerika térségéből. Az azték zsályaként is emlegetett chia nagyon magas omega-3 zsírsav tartalommal büszkélkedhet, a belőle sajtolt olaj kellemes mogyorós aromájú ételek ízesítéséhez, az olívához hasonlóan ajánlott.

Szőlőmagolaj

Végre egy európai 'találmány'! A szőlőmagolajnak évszázados múltja van, világhódító útját azonban csak most kezdi. Szintén a koleszterinszint csökkentésében játszik komoly szerepet, azonban ezt azzal is megfejeli, hogy egyes kutatások szerint az érfalak regenerálódását is segíti. Csak nagyon magas hőmérsékleten kezd füstölni így sütéshez is használhatjuk, de házi péksütemények tésztáját is feldobhatjuk vele.

Repce (Camelina-olaj)

Egyre többször találkozhatunk itthon is rikító sárga színbe borult földekkel, amik egészen szürreális látványt nyújtanak. Ha így jártunk tudhatjuk, hogy a területen repcét termesztenek. Speciálisnak egyáltalán nem mondható igényei miatt (kevés vízen és nitrogénen is megél) szintén évezredes hagyományai vannak, magas omega-3, E-vitamin és antioxidáns tartalma miatt rá is szolgált a bizalomra.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

Jamaicai csirkecsíkok mangóval

Már azt hittük megállíthatatlanul közeledik a nyári forróság, ám az országszerte eleredő eső egy pillanatig kedvünk szegte. Persze nem búslakodtunk sokáig, inkább kerestünk egy igazán izgalmas receptet, amellyel bárki trópusi hangulatot varázsolhat otthonába. A receptben említett jamaicai fűszerkeveréket itthon kevesen használják, ennek ellenére kis utánajárással beszerezhető.

Persze elkészítése sem ördöngösség: javarészt szegfűborsot, fahéjat, szegfűszeget, újhagymát, szerecsendiót, kakukkfüvet, fokhagymát és a karibi szigetvilág egyik legerősebb chilijét, az eredetileg trópusi afrikai Scotch Bonnet paprikát tartalmazza.

Hozzávalók:

  • ½ kg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 3 bögre Kellogg's Corn Flakes kukoricapehely
  • 1 ek. méz
  • 1 ½ kk. jamaicai fűszerkeverék
  • ½ bögre mézes-mustáros salátaöntet
  • 1 kk. reszelt lime- vagy citromhéj
  • 2 mangó





Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk könnyen kezelhető, maximum 2-3 centi vastag, hosszúkás csíkokra. A tojásokat törjük fel és válasszuk el a fehérjét, amit egy alacsony edényben keverjük össze a mézzel. Egy másik edényben keverjük össze a fűszerkeveréket és a kukoricapelyhet. Ez a két mixtúra adja majd a hús ropogós bundáját így már nincs is más dolgunk, mint panírozni. A csíkokat először mártsuk a tojásos keverékbe, hogy az mindenhol érje, majd alaposan forgassuk meg a fűszeres kukoricapehelyben, hogy az teljesen beborítsa. Az így elkészült húsfalatkákat egy rétegben fektessük egy sütőpapírral borított tepsibe.

220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 12-13percig, vagy amíg minden falat jól át nem pirul. Forgatni nem szükséges,

Amíg a húsok pirulnak, készítsük elő a mártogatós szószt. Ehhez csupán egy magas falú edényben kell elkevernünk a limehéjat. Hogy a trópusi hangulatot tovább fokozzuk a feltálalt csirkecsíkok mellé szeleteljünk hámozott, magozott mangót, aminek édeskés íze tökéletes összhangot alkot, a karibi fűszerkeverék pikánsságával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kezdődik a kullancsszezon!

Most, hogy a hétvégétől igazi nyáreleji időjárásra készülhetünk megnő a kullancscsípések veszélye is. Bár járni egy nagyot a közeli erdőben roppant egészséges és felpezsdítő élmény itt sem feledkezhetünk meg teljesen egészségünk védelméről. Sőt, a kullancsok a közhiedelemmel ellentétben nem a sűrű erdők lakói, hanem a talaj közeli növényzetet szeretik igazán. Ez még komolyabb veszélyt jelent ránk nézve, hiszen akár otthon, a saját kertünkben is támadhatna a kis vérszívók. Már pedig a kullancscsípések komoly veszélyt rejtenek magukban, hiszen az állatok terjeszthetik az agyhártyagyulladást és a lyme-kórt is. És bár az első ellen létezik védőoltás, mivel ez több emlékeztető injekcióból áll, időben kell gondolni a beadására.

Védekezzünk!

Persze nem vagyunk tehetetlenek a csípésekkel szemben, és mint mindig, most is jobb félni, mint megijedni. A legfontosabb, hogy a kullancsok által sűrűn lakott helyen járunk húzzunk hosszú ujjú, bő ruhát, esetleg tűrjük be derekunk és nadrágszárunk a zokniba. Ezzel minimalizálhatjuk azon helyek számát, ahol a paraziták a bőrünkhöz férkőzhetnek. A kullancsok legkedveltebb helyei a lágy bőrű védett testrészek, mint a végtaghajlatok, a nyak környéke, a fül mögötti rész, illetve a hajjal borított fejbőr. Ha kirándulni, piknikezni, vagy csak a kertben heverészni voltunk ezeket a területeket mindig alaposan vizsgáljuk át!

A szinte minden kisboltban kapható rovarirtó szerek is hatásosnak bizonyulnak ha megfelelően alkalmazzuk őket. Ne csak bőrünket, de ruhákat is fújjuk, vagy kenjünk be velük. Figyelmesen olvassuk el a használati utasítást és ne spóroljunk az előírtak szerint 3-4 óránként ismételni. Bár ezen szerek illata nem hasonlítható össze egy francia parfümével, az elmúlt évek alatt sokat javultak, így egy ismerkedős kerti-parti alkalmával is nyugodtan használhatjuk őket.

Ha megtörtént a baj

Ha megtörtént a baj, és kullancsot találtunk magunkban vagy gyermekünkben sem kell kétségbe esni. Fontos azonban, hogy minél gyorsabb eltávolítsuk testünkből, hiszen az idő előrehaladtával rohamosan nő a fertőzés veszélye. Felejtsük el a régi praktikákat, az olaj, alkohol, vietnami kenőcs mind csak ront a helyzeten. Ezek a módszerek a kullancs megfullasztásából indulnak ki, azonban ekkor az állat 'öklendezni' kezd, és így még több fertőző anyagot juttat a szervezetbe. Ugyanezen oknál fogva ne nyomkodjuk potrohát és mozgassuk minél kevesebbet.

Eltávolítására egy otthoni csipesz vagy patikában beszerezhető kullancscsipesz, vagy -kanál a legalkalmasabb. Ezzel ragadjuk meg a bőrünkhöz minél közelebb, a potrohát sértetlenül hagyva és egy határozott mozdulattal húzzuk ki. Nincs tragédia ha a feje bennszakad, ezt ne piszkáljuk szervezetünk hamarosan kilöki magából. A sebet kezeljük gyulladáscsökkentővel, és fertőtlenítsük.

A csípés után

A kullancs tetemét elküldhetjük bevizsgálásra, ahol megállapíthatják, hogy fertőzött volt-e. Ezt azonban nem minden szakember tanácsolja, mert bár kullancsok jelentős része hordozza a betegségeket, csak az esetek töredékében fertőzik meg ezzel áldozatukat. Így ahelyett, hogy jól magunkra ijesztenénk célszerűbb különösen nagy gonddal figyelni a csípés helyét. Egy kis bőrpír teljesen normális, ha azonban a folt növekedni kezd majd a közepe kifehéredik azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ez a lyme-kór tünete lehet. Ha a csípést követő 2-3 héten belül influenza jellegű panaszaink - izomfájdalom, fejfájás, láz, rossz közérzet – jelentkeznek szintén ne legyünk restek a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
123

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek