A köznyelv sajnos sok mindent hív egyszerűen zsírnak, amiről régóta azt halljuk, hogy messziről kerülni kell. Pedig vannak köztük olyanok is amik nem veszélyeztetik egészségünket, sőt kifejezetten hasznunkra vállnak. Ha tehát ezekkel találkozunk ne ijedjünk meg, fogyasszuk őket jó kedvvel és bőségesen!

Avokádóolaj

A szem egészségét megőrizni segítő luteinben gazdag avokádóolaj igazáén jellegzetes ízű, élénk zöld színű készítmény, amit itthon egyelőre sajnos csak néhány különleges, egészséges táplálkozásra szakosodott boltban lehet beszerezni. Ha mégis a kezünkbe akadna és megengedhetjük magunknak ne habozzunk a kosárba tenni. Salasákban, guacamole krémekben kiválóan helyettesítheti az olívaolajat.

Shea dió

Az Afrikában őshonos shea dió a kozmetikában régóta ismert, azonban kevesen tudják, hogy a belőle préselt olaj ehető is. Íze jellegzetesen füstös aromájú, ennek ellenére a csokoládéipar már évekkel ezelőtt felfedezte magának. A- és E-vitaminokban igen gazdag, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Süteményekben a vajat válthatjuk ki vele.

Kókusz

A kókuszolaj (vagy vaj) már nem csak a napozókrémek alkotóeleme. Antibakteriális hatású, rengeteg K- és E-vitamin található benne valamint számottevő vas. Jellegzetes kókuszízét se vaj, sem olaj formájában nem veszíti el, így leginkább desszertekbe, tortakrémekben, édes tésztákban használhatjuk.

Macadamia

A Macadamia dió szintén egy trópusi fa termése. Eredeti hazája Ausztrália, de a Hawaii szigeteken kezdték el nagyüzemi termelését. Éppen ezért leginkább az Egyesült Államokban ismert, ott sütemények kedvelt ízesítője, de önmagában is fogyasztják (sózva, natúr de még édesen is). Elképesztően sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak így igen hatékonyan csökkenthetik a vér koleszterinszintjét. Antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak, így fogyasztásuk több szempontból is ajánlatos. Beszerezni őket idehaza azonban elég nehézkes, a belőlük sajtolt olajjal pedig még sose találkoztunk. Irány Hawaii!

Chia

Még egy nehezen beszerezhető mag, ezúttal Mexikó és Közép Amerika térségéből. Az azték zsályaként is emlegetett chia nagyon magas omega-3 zsírsav tartalommal büszkélkedhet, a belőle sajtolt olaj kellemes mogyorós aromájú ételek ízesítéséhez, az olívához hasonlóan ajánlott.

Szőlőmagolaj

Végre egy európai 'találmány'! A szőlőmagolajnak évszázados múltja van, világhódító útját azonban csak most kezdi. Szintén a koleszterinszint csökkentésében játszik komoly szerepet, azonban ezt azzal is megfejeli, hogy egyes kutatások szerint az érfalak regenerálódását is segíti. Csak nagyon magas hőmérsékleten kezd füstölni így sütéshez is használhatjuk, de házi péksütemények tésztáját is feldobhatjuk vele.

Repce (Camelina-olaj)

Egyre többször találkozhatunk itthon is rikító sárga színbe borult földekkel, amik egészen szürreális látványt nyújtanak. Ha így jártunk tudhatjuk, hogy a területen repcét termesztenek. Speciálisnak egyáltalán nem mondható igényei miatt (kevés vízen és nitrogénen is megél) szintén évezredes hagyományai vannak, magas omega-3, E-vitamin és antioxidáns tartalma miatt rá is szolgált a bizalomra.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!