Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egészséges zsírok a hét minden napjára

A köznyelv sajnos sok mindent hív egyszerűen zsírnak, amiről régóta azt halljuk, hogy messziről kerülni kell. Pedig vannak köztük olyanok is amik nem veszélyeztetik egészségünket, sőt kifejezetten hasznunkra vállnak. Ha tehát ezekkel találkozunk ne ijedjünk meg, fogyasszuk őket jó kedvvel és bőségesen!

Avokádóolaj

A szem egészségét megőrizni segítő luteinben gazdag avokádóolaj igazáén jellegzetes ízű, élénk zöld színű készítmény, amit itthon egyelőre sajnos csak néhány különleges, egészséges táplálkozásra szakosodott boltban lehet beszerezni. Ha mégis a kezünkbe akadna és megengedhetjük magunknak ne habozzunk a kosárba tenni. Salasákban, guacamole krémekben kiválóan helyettesítheti az olívaolajat.

Shea dió

Az Afrikában őshonos shea dió a kozmetikában régóta ismert, azonban kevesen tudják, hogy a belőle préselt olaj ehető is. Íze jellegzetesen füstös aromájú, ennek ellenére a csokoládéipar már évekkel ezelőtt felfedezte magának. A- és E-vitaminokban igen gazdag, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Süteményekben a vajat válthatjuk ki vele.

Kókusz

A kókuszolaj (vagy vaj) már nem csak a napozókrémek alkotóeleme. Antibakteriális hatású, rengeteg K- és E-vitamin található benne valamint számottevő vas. Jellegzetes kókuszízét se vaj, sem olaj formájában nem veszíti el, így leginkább desszertekbe, tortakrémekben, édes tésztákban használhatjuk.

Macadamia

A Macadamia dió szintén egy trópusi fa termése. Eredeti hazája Ausztrália, de a Hawaii szigeteken kezdték el nagyüzemi termelését. Éppen ezért leginkább az Egyesült Államokban ismert, ott sütemények kedvelt ízesítője, de önmagában is fogyasztják (sózva, natúr de még édesen is). Elképesztően sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak így igen hatékonyan csökkenthetik a vér koleszterinszintjét. Antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak, így fogyasztásuk több szempontból is ajánlatos. Beszerezni őket idehaza azonban elég nehézkes, a belőlük sajtolt olajjal pedig még sose találkoztunk. Irány Hawaii!

Chia

Még egy nehezen beszerezhető mag, ezúttal Mexikó és Közép Amerika térségéből. Az azték zsályaként is emlegetett chia nagyon magas omega-3 zsírsav tartalommal büszkélkedhet, a belőle sajtolt olaj kellemes mogyorós aromájú ételek ízesítéséhez, az olívához hasonlóan ajánlott.

Szőlőmagolaj

Végre egy európai 'találmány'! A szőlőmagolajnak évszázados múltja van, világhódító útját azonban csak most kezdi. Szintén a koleszterinszint csökkentésében játszik komoly szerepet, azonban ezt azzal is megfejeli, hogy egyes kutatások szerint az érfalak regenerálódását is segíti. Csak nagyon magas hőmérsékleten kezd füstölni így sütéshez is használhatjuk, de házi péksütemények tésztáját is feldobhatjuk vele.

Repce (Camelina-olaj)

Egyre többször találkozhatunk itthon is rikító sárga színbe borult földekkel, amik egészen szürreális látványt nyújtanak. Ha így jártunk tudhatjuk, hogy a területen repcét termesztenek. Speciálisnak egyáltalán nem mondható igényei miatt (kevés vízen és nitrogénen is megél) szintén évezredes hagyományai vannak, magas omega-3, E-vitamin és antioxidáns tartalma miatt rá is szolgált a bizalomra.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

Mikulás-napi városnézés a zsiráfokért!

Lassan de biztosan elérkezik december 6-a, amikor is minden gyermek kitisztítja csizmáját, kiteszi az ablakba cipőjét és izgatottan várja, hogy ebbe rejtse ajándékát a Mikulás. Persze van ahova személyesen érkezik és egy kedves kis dalocskáért cserébe adja át az egész éves jó magaviseletért járó finomságokat. Egy a lényeg, erre a napra mindannyin örömmel emlékszünk vissza és készülünk minden évben – szülőként és gyermekként egyaránt.


De hogy jönnek ide a zsiráfok?

Elsőre mi sem tudtuk, azonban mint kiderült idén a Mikulás nekik is hoz ajándékot. A Magyar Turizmus Zrt. és többnyire piros emeletes buszokon szervezett városnéző túráiról ismert Giraffe Hop on Hop off idei akciója a gyermekeknek és a Fővárosi Állat- és Növénykert hosszú-nyakúinak egyaránt örömet kíván szerezni.

A mikulás érkezését megelőző vasárnap 3 turnusban (december 4-én, 17, 18 és 19 órakor) szerveznek jótékonysági városnézést, melynek teljes bevételét az Állatkert zsiráfjainak jövő évi ellátására ajánlják fel. A gyermek és felnőtt jegyek egyaránt roppant baráti, 300 Ft-os áron vásárolhatóak meg, amihez ráadásként egy 25% kedvezményt biztosító állatkerti kupont kapnak a városnézők. Igazi különlegesség, hogy ezeken a rendhagyó Mikulás-napi járatokon felnőttek részvétele csak gyermekek kíséretével lehetséges.

További Információ

0 Tovább

Barátságos zsírok

A zsírok minden fogyókúrázó vagy csak simán az egészséges táplálkozásra ügyelő ember szemében az első számú főellenségként vannak nyilvántartva. Őket okolják leggyakrabban az elhízásért, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előidézésért is. Azonban a zsíroknak rengeteg válfaja létezik, és ezek közül sok korántsem olyan ártalmas mint a legtöbben hiszik. Bár az omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak létezése már kezd beszivárogni a köztudatba, még mindig nem esik róluk, és főleg természetes forrásaikról elég szó. Mi most ezen próbálunk segíteni.

 

A telített zsírsavaknak valóban jelentős szerepe van a fent említett betegségek előidézésében, valamint a koleszterinszintünket is rossz irányba mozdítják el. Léteznek azonban telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a fenti hatásoknak éppen az ellenkezőjét fejtik ki. Ezek ugyanúgy rendkívül magas energiatartalommal bírnak, ugyanakkor javítják a vér koleszterinszintjét, stabilizálják a szívritmust, segítenek a gyulladások leküzdésében, valamint a szervezet számára szükséges ösztrogén, tesztoszteron és D-vitamin elállításában is fontos szerepet játszanak. Legalább ilyen fontos az is, különösen a fogyókúrázók számára, hogy ezek fogyasztásával könnyebben elérhető a jóllakottság érzet, illetve az étkezések közt a vércukor szint stabilizálása miatt az éhség is kevésbé tör ránk.

Ha már tisztáztuk, hogy miért is jó számunkra a telítetlen zsírsavak fogyasztása lássunk pár ízetes példát ezek természetes forrásaira.

Olajos halak

A szardíniák, lazacok és makrélák magas omega 3 tartalmuknak hála nem csak ízletesek de egészségesek is. Jellegzetes ízviláguknak hála csak egy kis citromlé és tengeri sót kel hozzájuk adni, hogy egy igazán finom grillételt készítsünk belőlük.

 

Magok és diófélék

A len, a kender és számos egyéb magféle szintén gazdag omega zsírsavakban. A diófélék, mogyorók és a mandula pedig egyéb telítetlen zsírokat tartalmaznak. Használatuk igen egyszerű, bármilyen salátába remekül illenek, de sült húsok töltelékeként is kiválóak. A reggeli gabonapelyhünket is feldobhatjuk velük, de az interneten számos receptet találunk, ahol részben vagy egészben helyettesítik a süteményekbe, tortákba kerülő lisztet.

Olívaolaj

Sokaknak biztos mondani sem kell, mégsem mehetünk el szó nélkül az olíva mellett. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolaj rengeteg ízesítésben kapható, készíthetünk belőle salátadresszinget sőt süthetünk, piríthatunk is vele. Fontos azonban, hogy ügyeljünk a minőségre és mindig az extra szűz változatát keressük!

Avokádó

Bár itthon elég borsos az ára ennek a különleges gyümölcsnek, és megfelelő minőségűt se mindig találni a boltok polcain, igyekezzünk a konyhánk állandó vendégévé tenni. Lazán összepépesítve, sózva, citromozva, egy kis paradicsommal pillanatok alatt remek guacamolét készíthetünk, de egyszerűen felszelve, salátákhoz tálalva is remek, ráadásul tápláló étek.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek