Bár a nagyvárosok belső részein legtöbbünk csak galambokkal találkozik, bizony ezek peremkerületein is számtalan egyéb madár él. Ráadásul ezek jelentős része nem is költözik délre télvíz idején és egy kis kedvességgel, odafigyeléssel rendszeresen az ablakunk elé csalogathatjuk őket, hogy szárnycsapásaikkal, majd a tavasz érkeztével énekükkel csaljanak mosolyt arcunkra.

Miért kell etetni a madarakat?

Hazánk rengeteg madárfajnak ad otthon. Ezek egy része, mint a legnagyobbak közé tartozó gólyák és a legkisebb fecskék költözőmadarak, melyek a hideg érkeztével több ezer kilométert megtéve vonulnak délre, hogy átvészeljék a telet. Azonban számos olyan, többnyire apróbb termetű faj is megtalálható, akik a megfogyatkozott táplálékkínálat és zord időjárás ellenére maradnak. Az így telelő cinegéknek, cinkék, feketerigók, gerlék, fakopácsok, harkályok és társaik nincsenek könnyű helyzetben. A hideg érkeztével állati táplálékuk a fák vagy a föld mélyére menekül a fagyok és éhes csőrök elől. A tartós hótakaró még nehezebb helyzetbe hozza szárnyas barátainkat, hiszen ez az ősz folyamán lehullott növényi táplálékok, magvak, bogyós termések többségét is elfedi. Az ezekből az okokból gyakran éhező madarak ráadásul gyakran egy ég komolyabb problémával kell, hogy szembesüljenek: az igazán hideg időszakban ivóvízforrásaik is befagynak, szomjazásra ítélve a szárnyasakat.

Hogyan segíthetünk?

A legtöbb faj már megszokta az ember közelségét, sőt ilyenkor a félénkebbek is engednek hasuk csábításának. Így, ha szeretnénk ablakunk elé, vagy kertünkbe csalogatni a madarakat nem kell mást tennünk, mint számukra finom falatokat jól látható és könnyen elérhető helyre helyezni.

Természetesen egyből adódik a madáretetők, madárházak használata. Ezek nem csak, hogy kedves mesebeli formájukkal számunkra is szép látványt nyújtanak, de az éléstár fölé tervezett tető megvédi a táplálékot a hótól és fagytól. Hátrányuk azonban, hogy a nagyobb testű madarak gyakran nem férnek hozzá a finom falatokhoz, így jól gondoljuk meg milyet választunk.

Persze nem kell feltétlenül egy egész kis palotával szolgálnunk a madaraknak. Ők ugyanúgy örülnek egy faagára spárgával felfüggesztett tápláléklabdacsnak, melyet számos helyen, kisállatboltban, kertészetekben, barkácsáruházakban is beszerezhetünk.

Mint már említettük a kemény fagyok idején az ivóvíz pótlására is nagy szükség van. Ilyenkor a kerti itatókban fel kell törni a jeget, és naponta friss, folyékony vízzel kell feltölteni a tárolót, hogy a magyarak a nélkülözhetetlen vízhez hozzájussanak.

Házi finomságok

Természetesen magunk is készíthetünk tollas barátainknak csábító finomságokat. Erre tökéletes a következő recept:

Apróra vágott bőrös szalonna zsírját olvasszuk fel, majd tépkedjünk hozzá megszáradt kenyérbelet, és natúr, pirítatlan és sótlan olajos magvakat (diót, napraforgómagot, kölest, vagy a boltokban kapható magkeveréket) száraz gyümölcsöt, almát vagy akár rizst és tésztát. A kihűlés közben megszilárduló masszából gyúrjunk labdát melyen keresztülfűzünk egy a meghurkoláshoz elég hosszú spárgadarabot, mellyel később kiakaszthatjuk az elemózsiát a kertbe. Ha nem használtuk el minden alapanyagunkat ezután a labdacsot még meghempergethetjük a morzsában és a magokban, hogy még több madár lakhasson jól belőle.

A spárgára fűzhetünk még friss almát, vagy pirítatlan szalonnát is, hogy igazán gazdag menüvel várhassuk tollas barátainkat.

Ha elkap minket a kreatív lendület, vagy gyermekeinkkel közösen készítjük a madárbarát finomságot a fent leírt masszát ki is teríthetjük, hogy miután félig megszilárdult süteménymintákkal szaggathassunk belőle fellógatható és ehető kerti díszeket.