Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fetás-bazsalikomos csirke

Unod már a grillpartik állandó résztvevőjét, a mézes-mustáros pácot, vagy egyszerűen valami különlegességgel szeretnéd meglepni vendégeidet?A következő töltött finomság, ugyanúgy sikert fog aratni egy forró nyári kerti-partin, mint egy visszafogott otthoni munkavacsorán a főnökkel.

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 10 dkg. Fetasajt
  • 1,5 kg bőrös csirkemell
  • ¼ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 2 teáskanál őrölt parmezánsajt
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Tegyük egy keverésre alkalmas edénybe a nem túl apróra vágott bazsalikomot, majd géppel keverjük el vele a fetasajtot, az apróra zúzott kukoricapelyhet (vagy a doboz alján maradt morzsát) a parmezánsajtot és a fokhagymát.

A csirke bőrét az egyik oldaltól indulva óvatosan válasszuk el a hústól, figyelve, hogy a többi szélen ne keletkezzen lyuk, ahol a töltelék kifolyhat. Ha gyakorlott, vagy kísérletező kedvű szakácsok vagyunk a vastagabb hússzeleteket félig be is vághatjuk, hogy ide is töltelék kerüljön. Töltsük a fetás keveréket a csirke bőre alá, de ne tömjük túl, nehogy kiszakadjon. Ha szükségesnek érezzük fokpiszkáló vagy egy hajlékonyabb hústű segítségével a széleket pár helyen össze is tűzhetjük.

A megtöltött hússzeleteket sózzuk, borsozzuk.

Ha grillsütőt használunk a csirkét a bőrös részével lefele helyezzük a beolajozott rácsra. Nem túl erős parázson, hosszabb ideig lefedve süssük amíg a hús teljesen ki nem fehéredik. Ne forgassuk, mert a hús kiszáradhat!

Odabent bordázott aljú tepsit használjunk, kevés olajjal, alacsony fokozaton szintén lefedve. A húst csak egyszer fordítsuk át a sütési idő nagyjából kétharmadánál.

Héjában sült burgonyával, friss salátával tálaljuk. A fokpiszkálókat mindenképp vegyük, ki vagy erre figyelmeztessük vendégeinket!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Madársereg télire!

Bár a nagyvárosok belső részein legtöbbünk csak galambokkal találkozik, bizony ezek peremkerületein is számtalan egyéb madár él. Ráadásul ezek jelentős része nem is költözik délre télvíz idején és egy kis kedvességgel, odafigyeléssel rendszeresen az ablakunk elé csalogathatjuk őket, hogy szárnycsapásaikkal, majd a tavasz érkeztével énekükkel csaljanak mosolyt arcunkra.

Miért kell etetni a madarakat?

Hazánk rengeteg madárfajnak ad otthon. Ezek egy része, mint a legnagyobbak közé tartozó gólyák és a legkisebb fecskék költözőmadarak, melyek a hideg érkeztével több ezer kilométert megtéve vonulnak délre, hogy átvészeljék a telet. Azonban számos olyan, többnyire apróbb termetű faj is megtalálható, akik a megfogyatkozott táplálékkínálat és zord időjárás ellenére maradnak. Az így telelő cinegéknek, cinkék, feketerigók, gerlék, fakopácsok, harkályok és társaik nincsenek könnyű helyzetben. A hideg érkeztével állati táplálékuk a fák vagy a föld mélyére menekül a fagyok és éhes csőrök elől. A tartós hótakaró még nehezebb helyzetbe hozza szárnyas barátainkat, hiszen ez az ősz folyamán lehullott növényi táplálékok, magvak, bogyós termések többségét is elfedi. Az ezekből az okokból gyakran éhező madarak ráadásul gyakran egy ég komolyabb problémával kell, hogy szembesüljenek: az igazán hideg időszakban ivóvízforrásaik is befagynak, szomjazásra ítélve a szárnyasakat.

Hogyan segíthetünk?

A legtöbb faj már megszokta az ember közelségét, sőt ilyenkor a félénkebbek is engednek hasuk csábításának. Így, ha szeretnénk ablakunk elé, vagy kertünkbe csalogatni a madarakat nem kell mást tennünk, mint számukra finom falatokat jól látható és könnyen elérhető helyre helyezni.

Természetesen egyből adódik a madáretetők, madárházak használata. Ezek nem csak, hogy kedves mesebeli formájukkal számunkra is szép látványt nyújtanak, de az éléstár fölé tervezett tető megvédi a táplálékot a hótól és fagytól. Hátrányuk azonban, hogy a nagyobb testű madarak gyakran nem férnek hozzá a finom falatokhoz, így jól gondoljuk meg milyet választunk.

Persze nem kell feltétlenül egy egész kis palotával szolgálnunk a madaraknak. Ők ugyanúgy örülnek egy faagára spárgával felfüggesztett tápláléklabdacsnak, melyet számos helyen, kisállatboltban, kertészetekben, barkácsáruházakban is beszerezhetünk.

Mint már említettük a kemény fagyok idején az ivóvíz pótlására is nagy szükség van. Ilyenkor a kerti itatókban fel kell törni a jeget, és naponta friss, folyékony vízzel kell feltölteni a tárolót, hogy a magyarak a nélkülözhetetlen vízhez hozzájussanak.

Házi finomságok

Természetesen magunk is készíthetünk tollas barátainknak csábító finomságokat. Erre tökéletes a következő recept:

Apróra vágott bőrös szalonna zsírját olvasszuk fel, majd tépkedjünk hozzá megszáradt kenyérbelet, és natúr, pirítatlan és sótlan olajos magvakat (diót, napraforgómagot, kölest, vagy a boltokban kapható magkeveréket) száraz gyümölcsöt, almát vagy akár rizst és tésztát. A kihűlés közben megszilárduló masszából gyúrjunk labdát melyen keresztülfűzünk egy a meghurkoláshoz elég hosszú spárgadarabot, mellyel később kiakaszthatjuk az elemózsiát a kertbe. Ha nem használtuk el minden alapanyagunkat ezután a labdacsot még meghempergethetjük a morzsában és a magokban, hogy még több madár lakhasson jól belőle.

A spárgára fűzhetünk még friss almát, vagy pirítatlan szalonnát is, hogy igazán gazdag menüvel várhassuk tollas barátainkat.

Ha elkap minket a kreatív lendület, vagy gyermekeinkkel közösen készítjük a madárbarát finomságot a fent leírt masszát ki is teríthetjük, hogy miután félig megszilárdult süteménymintákkal szaggathassunk belőle fellógatható és ehető kerti díszeket.

0 Tovább

Mikulás-napi városnézés a zsiráfokért!

Lassan de biztosan elérkezik december 6-a, amikor is minden gyermek kitisztítja csizmáját, kiteszi az ablakba cipőjét és izgatottan várja, hogy ebbe rejtse ajándékát a Mikulás. Persze van ahova személyesen érkezik és egy kedves kis dalocskáért cserébe adja át az egész éves jó magaviseletért járó finomságokat. Egy a lényeg, erre a napra mindannyin örömmel emlékszünk vissza és készülünk minden évben – szülőként és gyermekként egyaránt.


De hogy jönnek ide a zsiráfok?

Elsőre mi sem tudtuk, azonban mint kiderült idén a Mikulás nekik is hoz ajándékot. A Magyar Turizmus Zrt. és többnyire piros emeletes buszokon szervezett városnéző túráiról ismert Giraffe Hop on Hop off idei akciója a gyermekeknek és a Fővárosi Állat- és Növénykert hosszú-nyakúinak egyaránt örömet kíván szerezni.

A mikulás érkezését megelőző vasárnap 3 turnusban (december 4-én, 17, 18 és 19 órakor) szerveznek jótékonysági városnézést, melynek teljes bevételét az Állatkert zsiráfjainak jövő évi ellátására ajánlják fel. A gyermek és felnőtt jegyek egyaránt roppant baráti, 300 Ft-os áron vásárolhatóak meg, amihez ráadásként egy 25% kedvezményt biztosító állatkerti kupont kapnak a városnézők. Igazi különlegesség, hogy ezeken a rendhagyó Mikulás-napi járatokon felnőttek részvétele csak gyermekek kíséretével lehetséges.

További Információ

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek