A szervezetünkben fellelhető D-vitamin szintje számos egészségügyi okból rendkívül fontos. Egyrészt nélkülözhetetlen a kalcium és foszfor felszívódásához, így a csontok egészségéhez járul hozzá. A D-vitamin nélkülk a szervezetbe beépülni nem tudó kalcium már rövid idő alatt is lassíthatja a csontképződést és rontja azok ellenálló képességét. Ráadásul az így sérülékenyebbé vált csontok egy esetleg törés után is lassabban gyógyulnak. De a D-vitamin hiánya nem csak a csontritkulás felgyorsulásához járulhat, hozzá hanem fogazatunk gyengülését és immunrendszerünk ellenálló képességének csökkenését is eredményezheti. Utóbbi tény kevéssé közismert, de a d-vitamin bizonyítottan javítja testünk védekező mechanizmusait a fertőzésekkel szemben.

Itt a tél – jön a baj?

A D-vitamin hiánya az emberek többségénél az év nagy részében csak igen ritkán szokott jelentkezni. Azonban egészen máshogy van ez az októbertől márciusig tartó, téli időszakban. Szervezetünk a szükséges D-vitamin nagy részét maga állítja elő, a bőrünkben a napfényből származó UV-B sugárzásnak köszönhetően a lejátszódó folyamatokon keresztül. Hazánkban az év nagy részében elegendő a napfény, ellenben számos északi országgal, ahol a D-vitamin hiánya sokkal gyakrabban jelentkezik. Nem hiába keresztelték a XX. század eleji orvosok a rendellenességet angolkórnak. Az év fennmaradó, téli részében azonban nálunk is feltétlenül szükséges a kieső D-vitaminmennyiség pótlása.

A bőrünkben a nap hatására képződő Cholecalciferol, azaz D3-vitamin

Mi a teendő?

Természetesen ilyenkor kiemelten fontos a leggazdagabb természetes D-vitaminforrások fogyasztása. Ilyenek a elsősorban a különböző tengeri halak de az egyéb állatok májai is, az előbbiekből készült olajok, a tojás, és számos tej illetve tejtermék. Azonban még ezek is csak olyan kis mértékben tartalmazzák a vitamint, hogy egy étkezéssel nehéz 1-200 mg-nál többet a szervezetbe juttatni, pedig a napi ajánlott mennyiség 800-1000 mg körül mozog.

Így sok esetben szükséges lehet a a D-vitamin táplálékkiegészítőkkel, vitaminkészítményekkel való szervezetbe juttatása. Ezt tehetjük egyrészt multivitaminokkal, melyek közül a legtöbb tartalmaz kellő mennyiségű D-vitamint is. Léteznek azonban kimondottan a D-vitamin pótlására gyártott tabletták és cseppek is, melyeket célzottan alkalmazhatunk ha esetleg más vitaminokkal nem akarnánk túladagolni szervezetünket.