Ha már csak egy indokra volt szükséged, ahhoz, hogy miért kezdj el egy D-vitamin kúrát, akkor nem érdemes tovább várnod. Egy új tanulmány szerint ugyanis a D-vitamin a már ismert jótékony hatásain túl enyhíthet akár a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő nők fájdalmain és depresszióján is.

A felfedezésre a chicagoi Loyola Egyetem kutatói jutottak, akik szerint annak ellenére rendkívül biztatóak a kiegészítő D-vitaminos kezelések eredményei, hogy még további kutatásokra lesz szükség a pontos hatásmechanizmus feltárására.

A D-vitaminról már eddig is köztudott volt, hogy kiemelkedően fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.  Arra már több kutatás is rávilágított, hogy a D-vitamin segítheti az immunrendszer működését, így gyakorlatilag a megnövelt bevitele csökkentheti a fertőzéses megbetegedések kialakulásának esélyét, illetve megbetegedés esetén gyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.

Természetesen a D-vitamin „bevitel” legjobb módja a napozás, ami azonban télen, a lecsökkent napfényes órák számának és a repkedő mínuszoknak köszönhetően meglehetősen nehézkes. Próbálkozhatunk még tengeri és édesvízi halak fogyasztásával is, ezekben ugyanis az átlaghoz képest meglehetősen magas a D-vitamin tartalom, persze ez is elhanyagolható a napfény hatására termelődőhöz képest. Ezért indokolt lehet, különösen ilyenkor télen, egyéb táplálékkiegészítők után nézni, ha nem szeretnénk, hogy D-vitamin hiányos állapotba kerüljünk.

via: besthealthmag