A tegnap kezdett sorozatunk mai részében egy igazi klasszikussal és két hasonlóan kedvelt, ám lényegesen ritkábban fogyasztott kedvenccel ismerkedünk meg.

Körte

A körtéknek az almákhoz hasonlóan rengeteg különböző fajtája ismert. Szabálytalan formájuk mellett másik közös tulajdonságuk, hogy rengeteg, rostot ásványi anyagot, és vitamint tartalmaznak. Csupán egy körte is biztosítja az ajánlott napi rostbevitel közel 5 %-át, ami a bélrendszerre gyakorolt pozitív hatásának hála segít megóvja a vastagbelet és a nyálkahártyát a rákos vegyületektől. Egyéb immunerősítő hatása is van, hiszen az almákénál lényegesen magasabb C-vitamin szintje ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

 

Gesztenye

A szelídgesztenye az ősz és a tél egyik legkedveltebb finomsága, ám lássuk be leginkább utcai árusoktól vásárolt kis tasakokból, vagy püré formában fogyasztjuk. Pedig a szúrós héjba bújt kis termés igazán egészséges! C-vitamin tartalma vetekszik a citroméval, ezen felül pedig rengeteg káliumot és kalciumot tartalmaz, így hasmenéses vagy hányásos betegségek esetén is hasznos lehet. A népi gyógymódik régóta használják légúti megbetegedések, szamárköhögés és hörghurut kezelésére, aminek eredményeit a modern orvostudomány is alátámasztja.

 

Sütőtök

A rikító narancssárga sütőtök egy másik igazi őszi-téli finomság, pedig jótékony hatásai az év bármely egyéb részében is hasznunkra lennének. A tökfélék közül ebben találhatóak a legnagyobb mennyiségben A-, B- és C-vitaminok, amik erősítik az immunrendszer és támogatják az idegrendszert, agyműködést. Magas ásványi anyag tartalmának hála bővelkedik antioxidánsokban, így a daganatos és érrendszeri betegségek megelőzésében is jeleskedik. A sütés mellett számos egyéb módon, krémleveskét, krumplit kiváltó püréként, húsok mellett köretként remekül alkalmazható így remek alapanyag a konyhában is.