Már korábban is irtunk róla, hogy emberek tömegeinek okoz gondot az allergia. Tippeket is adtunk, hogyan kerülhetőek el az allergén anyagokkal leginkább szennyezett területek, ezek a módszerek azonban kétségkívül nehezen megvalósíthatóak a gyakorlatban, így előbb utóbb a legóvatosabbaknál is felütik fejüket a kellemetlen tünetek. Ezeket azonban enyhíthetjük, a gyógyszerek szedése mellett természetes úton is. A szemünkön és légzőszerveinken keresztül a testünkbe jutó allergén anyagok (por, pollen, stb.) ellen immunsejtjeink hisztaminokat bocsátanak ki, aminek hatására enyhe gyulladások jelentkeznek nyálkahártyánkon, szemünkben, aminek a vége kellemetlen torokkaparás orrfolyás, szemviszketés lehet. Az alábbi ételeken többnyire ezeknek a gyulladásoknak csökkentésével segítenek rajtunk.

Lazac és egyéb tengeri halak

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztását többször is erősen ajánlottunk már hiszen szervezetünk számos módon részesülhet ennek pozitív hatásaiból. Ezek közé tartozik az allergiás tünetek kezelése is, hiszen az omega-3 enyhíti a gyulladásokat. Sőt egyes kutatások szerint, akik kisgyermek korukban is sok halat esznek később kisebb eséllyel válnak túlérzékenyekké.



Fokhagyma

A fokhagyma természetes antibakteriális hatása régóta és széles körben ismert. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ezt ugyanazok az anyagok okozzák, amik a gyulladások ellen is nagyszerűen veszik fel a harcot. Ráadásul a tengeri halaknál lényegesen olcsóbban adagolhatjuk magunknak nagy adagokban a gyógyító gumókat.




Joghurtok és élőflórás tejkészítmények

A kefirek, joghurtok, a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok jó barátai, így fogyasztásuk mindenki számára javallott. Az itt termelődő fehérvérsejtek segítenek elkerülni a a szervezet túl erős reakcióját, azáltal, hogy csökkentik a szervezetben található hisztamin szintjét. Szintén kimutatták, hogy a terhes kismamák által fogyasztott élőflórás termékek csökkentik a gyermekek allergiájának későbbi kialakulásának esélyét.



Mandula, gabonacsírák, levélzöldségek

Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek bizonyítottan enyhítik a szénanátha tüneteit, így fogyasztásuk még a szezon kezdete előtt ajánlott.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!