Mivel úgy is a parlagfű-szezon kellős közepén vagyunk, ezért úgy gondoltuk, hogy a témánál maradva virtuális felderítő útra indulunk, és megkeressük a legérdekesebb allergiafajtákat.

Sör

Képzeld el, hogy leülsz a kedvenc helyedre, kitöltesz egy pohárral a sörödből, belekortyolsz és abban a pillanatban olyan rosszullét jön rád, hogy elered az orrod vére, a bőröd falfehérré válik, és csak arra tudsz gondolni, hogy minél hamarabb eljuss a WC-re. Igen sokak legrosszabb rémálma, a sörallergia valóban létezik.

A tudományos világ egy 45 éves olasz férfi személyében találkozott először ezzel a különös betegséggel. Emberünk szerencséje, hogy allergiatesztek tucatjai után végül kiderült, hogy két féle sört még mindig ihat. Csak reméljük, hogy legalább az ízlésének megfelelőeket fogyaszthatja.

Az eset tudományos hátterével nem untatnánk senkit, de annyit azért megjegyzünk, hogy egy bizonyos LTP protein okozza a defektust, és az allergia ezen ritka fajtája az emberiség 1%-nál jelentkezik.

Hideg

Állandóan viszket, és duzzadt a bőröd a hidegtől? Olyan mintha csalánba tenyereltél volna? „Gratulálunk” valószínűleg a világon élő emberek azon 2%-ba tartozol, akik allergiásak a hidegre. A dolog olyannyira komoly, hogy végső esetben halált is okozhat, persze ehhez olyan egyébként sem javallott tevékenységeket kellene, hogy űzz, mint a jeges Dunában való búvárkodás. Szóval, ha a betegségben szenvedsz, akkor ezt hagyd ki és fordulj az orvosodhoz!

Cipők

Na jó, a cipődre nem lehetsz allergiás, az anyagára viszont annál inkább. Mi éppen a bőrre gondoltunk, de nem zárjuk ki, hogy valaki az egyéb szintetikus anyagokra produkáljon allergiás reakciókat. Modern ipari társadalmunkban nehéz lenne elkerülni a bőr kikészítése során a vegyi anyagokat, és pontosan ezen kemikáliák közül okozzák az arra allergiás emberek testén az égető, viszkető keléseket. Ez a fajta betegség annyira ritka, hogy 500 emberből mindössze egy kényszerül lemondani a bőrből készült övekről, órákról vagy cipőkről.

Napsütés

Talán nem is annyira ismeretlen allergiafajta, hiszen a legújabb felmérések szerint az európai lakosság 10%-át is érintheti. Az égető, viszkető tüneteket ebben az esetben az okozza, hogy a napsütés hatására a bőrben keletkező proteineket nem ismeri fel megfelelően az immunrendszer, cserébe viszont megtámadja azokat, komoly kellemetlenségeket okozva a betegségben szenvedőknek.

Pénz

Viszket a tenyered? Pénzt fogsz kapni! – tartja a mondás. Ha viszont allergiás vagy a nikkelre, lehet hogy pont a pénzérmék okozzák a bajt. Hazánkban a lakosság 30%-a szenved a nikkel allergia tüneteitől, ráadásul többségük nő, így érdemes megfontolni, hogy milyen kiegészítőket hord az ember. Uraim, kezdhetnek spórolni az arany ékszerekre!