Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tartsd távol az orvost, egyél almát!

Vajon igaz a régi mondás, miszerint "minden nap egy alma, az orvost távol tartja"? Ami azt illeti nem alaptalan a vélekedés, mi kapásból öt dolgot is összeszedtünk, hogy bebizonyítsuk neked, érdemes rászokni az almaevésre. Persze ha nem elég annyi, hogy finom!

0 Tovább

Különös allergiák

Mivel úgy is a parlagfű-szezon kellős közepén vagyunk, ezért úgy gondoltuk, hogy a témánál maradva virtuális felderítő útra indulunk, és megkeressük a legérdekesebb allergiafajtákat.

2 Tovább

Aludj jól – allergiásan is!

Már többször is írtuk milyen sok ember mindennapjait keseríti meg az allergia. Azonban nem csak a mindennapokról van szó, de ezek minden percéről, beleértve a nélkülözhetetlen pihenést is. A folyamatos orrfolyás, orrdugulás, a köhögés vagy az egyéb tünetek gyakorlatilag ellehetetlenítik a az igazán pihentető alvást. Enélkül pedig másnap dekoncentráltak, fáradékonyak és ingerlékenyek leszünk. Ráadásul allergiatípustól függően ez az időszak akár hetekig is eltarthat, aminek végére szinte kész zombivá válik az ember. Ezt elkerülendő érdemes betartani az alábbi tippeket.

Lefekvés előtt orrmosás

Igen, jól olvastátok, nem fogmosás hanem orrmosás. Hiába fújjuk ugyanis egész nap az orrunkat, vagy csepegtetünk és spriccelünk, a szervezetünkbe jutó irritáló részecskék, megragadnak a nyálkahártyánkon és orrüregünk apró szőrszálain. Így utánpótlás nélkül is egész este kellemetlen tünetekkel akadályozhatják a pihenést.

Eltávolításukhoz egy bögre langyos vízre lesz szükségünk, melybe fél kiskanálnyi sót keverünk. Egy patikákban kapható gumi szívófejű pipettával szívjuk fel az enyhén sós folyadékot és fejünket enyhén megdöntve fecskendezzük az orrüregünkbe. Ne ijedjünk meg ha a másik orrlyukunkból is vagy szánkból folyik vissza a folyadék, ez teljesen normális, hisz mind összeköttetésen vannak. A csöpögtetést orrlyukanként 2-3szor ismételjük meg!

Haladjunk a korral!

Na ragadjunk le a korábban bevált antihisztamineknél! Az allergiás gyógyszerek rohamosan fejlődnek, az újabb típusoknak már többnyire nincs álmatlanságot okozó mellékhatásuk, mint az korábban gyakori volt. Egy beváltnak hitt gyógyszert persze nem könnyű döntés félretenni, de orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményének kikérése mellett érdemes lehet kísérletezni.

Tisztulj eukaliptuszos fürdővel

Korábbi cikkünkben már hangsúlyoztuk, milyen fontos, hogy a nap végén kimossuk hajunkból a láthatatlan polleneket, amik titokban kínoznak minket. Zuhanyzás vagy fürdés közben azonban két legyet is üthetünk egy csapásra. Cseppentsünk néhány csepp eukaliptusz-eszencia olajat a fürdőszivacsunkra, vagy forró fürdőnkbe és ezzel mossuk át egész testünket. Mire végzünk orrunk kitisztul, kiszáradt torkunk felfrissül és új emberként térhetünk nyugovóra. Vigyázzunk, hogy az olaj a szemünkbe ne menjen bele!

Légtisztítás

Érdemes lehet beruházni egy légtisztítóra, ami otthonunk levegőjét folyamatosan keringeti és megtisztítja a szálló portól. Ha lakásunk amúgy is hajlamos a túlmelegedésre, ami allergia nélkül is megnehezíti az egészséges alvást, akkor, ha tehetjük, szellőztetés helyett használjunk légkondicionáló berendezést. Azonban ennek se feledkezzünk meg rendszeresen tisztítani, vagy cserélni por és pollenszűrő alkatrészeit.

Hajnalban ne szellőztessünk!

A növények többsége a hajnali órákban eregeti legnagyobb mennyiségben pollenjeit, így ha nyitott ablaknál alszunk gyakran még az ébredés előtt komoly dózis veheti támadásba szervezetünket. Persze hajnalban kelni csak azért, hogy az ablakot bezárjuk, nem túl kellemes, így az egész szellőztetést érdemes átgondolni!

Teregetés helyett szárító

Az allergia csúcsszezonjában érdemes a szokásosnál gyakrabb mosni ágyneműnket, hogy az elővigyázatosságunk ellenére is belekerült részecskéket eltávolítsuk. Azonban a mosást sem szabad akárhogy csinálni. Ha van szárítónk, akkor a kinti nagy meleg ellenére is érdemesebb azt használni, hiszen a kiakasztott lepedők és huzatok valóságos pollencsapdaként működnek a kellemes nyári szélben. Ha nincs is szárítógépünk, ezeket az ágyneműket inkább a szobában szárítsuk.

Kedvenceinknek tabu a hálószoba!

Sokak számára egyértelmű ez a tanács, azonban érdemes felhívni rá a figyelmet, négylábú kedvenceink szőrzete számos pollent képes magába gyűjteni, ráadásul őket nem fürdethetjük naponta. Így legalább az allergiás időszak közepén tiltsuk ki őket a hálószobánkból. Ez ugyanúgy vonatkozik a látszólag makulátlan macskákra, mint az erdőn-mezőn szaladgáló kutyákra!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ételekkel az allergia ellen!

Már korábban is irtunk róla, hogy emberek tömegeinek okoz gondot az allergia. Tippeket is adtunk, hogyan kerülhetőek el az allergén anyagokkal leginkább szennyezett területek, ezek a módszerek azonban kétségkívül nehezen megvalósíthatóak a gyakorlatban, így előbb utóbb a legóvatosabbaknál is felütik fejüket a kellemetlen tünetek. Ezeket azonban enyhíthetjük, a gyógyszerek szedése mellett természetes úton is. A szemünkön és légzőszerveinken keresztül a testünkbe jutó allergén anyagok (por, pollen, stb.) ellen immunsejtjeink hisztaminokat bocsátanak ki, aminek hatására enyhe gyulladások jelentkeznek nyálkahártyánkon, szemünkben, aminek a vége kellemetlen torokkaparás orrfolyás, szemviszketés lehet. Az alábbi ételeken többnyire ezeknek a gyulladásoknak csökkentésével segítenek rajtunk.

Lazac és egyéb tengeri halak

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztását többször is erősen ajánlottunk már hiszen szervezetünk számos módon részesülhet ennek pozitív hatásaiból. Ezek közé tartozik az allergiás tünetek kezelése is, hiszen az omega-3 enyhíti a gyulladásokat. Sőt egyes kutatások szerint, akik kisgyermek korukban is sok halat esznek később kisebb eséllyel válnak túlérzékenyekké.



Fokhagyma

A fokhagyma természetes antibakteriális hatása régóta és széles körben ismert. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ezt ugyanazok az anyagok okozzák, amik a gyulladások ellen is nagyszerűen veszik fel a harcot. Ráadásul a tengeri halaknál lényegesen olcsóbban adagolhatjuk magunknak nagy adagokban a gyógyító gumókat.




Joghurtok és élőflórás tejkészítmények

A kefirek, joghurtok, a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok jó barátai, így fogyasztásuk mindenki számára javallott. Az itt termelődő fehérvérsejtek segítenek elkerülni a a szervezet túl erős reakcióját, azáltal, hogy csökkentik a szervezetben található hisztamin szintjét. Szintén kimutatták, hogy a terhes kismamák által fogyasztott élőflórás termékek csökkentik a gyermekek allergiájának későbbi kialakulásának esélyét.



Mandula, gabonacsírák, levélzöldségek

Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek bizonyítottan enyhítik a szénanátha tüneteit, így fogyasztásuk még a szezon kezdete előtt ajánlott.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Okosan az allergia ellen!

A pollenallergia több tízezer ember életét keseríti meg idehaza, ráadásul a kutatások szerint az allergiások száma folyamatosan növekszik. Akik nem küzdenek ezzel a betegséggel, szinte el sem tudják képzelni mennyire megnehezíti az 'áldozatai' életét. Ahány növény, annyiféle pollen, és ahány pollen annyiféle allergia létezik így a szezon már március elejétől egészen szeptemberig tarthat. Sokak számára egy tavaszi kirándulás változhat rémálommá, és vannak akiknek az augusztusi vakációt, kikapcsolódás lehetetleníti el túlérzékenységük. Számos receptre kapható és vény nélküli gyógyszer is kapható a patikáékban, amik egyénenként több-kevesebb sikerrel tudnak segíteni, azonban egy kis odafigyeléssel, házi praktikákkal gyógyszer nélkül is enyhíthetünk panaszainkon.

pollenszemek elektromikroszkóppal

Tervezzünk előre!

A levegőben szálló por és pollenek mennyisége nem mindig azonos. Ez nagyban függ az időjárástól, hogy volt e napokban eső, erős szél, stb. Ha kirándulni szeretnénk érdemes lehet alaposan utánajárni a dolgoknak. Válasszunk eső utáni napokat, ilyenkor amúgy is frissebb a levegő, mint nagy melegben.

Figyeljünk a légzésre!

Bár tudjuk, hogy ezt mondani sokkal könnyebb, mint be is tartani mégis érdemes figyelni a légzésre. Mindig az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, hiszen így az orrüreg apró szőrszálai és a nyálkahártya segítenek csökkenteni a szervezetbe jutó pollenmennyiséget. Természetesen a nemkívánatos por ezeken keresztül is irritál, így akkor is fújjuk ki alaposan orrunkat, ha nem vagyunk taknyosak.

Kerüljünk egyes növényeket

Azt mondanunk sem kell, hogy a pontos allergiatesztek elvégzése mennyire fontos. Ha tudjuk mi irritálja szervezetünket megpróbálhatjuk minél jobban elkerülni azt. Nyilvánvalóan nem érdemes nyír- nyár- vagy juharfa erdőbe menni virágzás idején, ha ezekre vagyunk allergiások. Más helyeken is maradjunk a kijelölt turistautak mentén.

Védjük szemünket is

Sok levegőben szálló részecske a szemünkön keresztül is közvetlen kapcsolatba kerülhet szervezetünkkel így ennek védelméről is gondoskodjunk. Különösen ha szeles az idő fontos, hogy viseljünk napszemüveget, ezt a nyári verőfényben az UV védelem miatt amúgy sem árt észben tartani.

Lassan a testtel!

Ha odakint mozgunk vagy sportolunk, sose erőltessük túl magunkat. Minél gyorsabban és erőteljesebben légzünk, vagy lihegünk annál több pollen jut szervezetünkbe. A kemény edzéseket így érdemes egy kicsit elhalasztani.

Alaposan mosakodjunk!

Ha szabadban jártunk mindenképp zuhanyozzunk le alaposan. Ne csak a testünket csutakoljuk át rendesen de a hajunkat is feltétlenül mossuk meg, hiszen ez igazi 'porfogó', ami legérzékenyebb szerveink, orrunk, szemünk és szájunk közelében tartja a zavaró részecskéket.

Vetkőzz!

Ha allergiától szenvedünk bizony a szennyes is külön bánásmódot igényel a legrosszabb hetekben. A levetett ruhát többnyire nem áll módunkban azonnal kimosni (pedig ez lenne a legjobb) de egyéb elővigyázatosságokat tehetünk. A mindig zárható, fedeles szennyes kosarat válasszunk, és a levetett ruhát semmiképp sem a háló vagy egyéb lakószobában tartsuk, hiszen így állandóan közelünkben lesznek 'támadóink'. Ha a fentiekre nincs lehetőségünk a ruhát tegyük egy becsomózott nejlonzacskóba, hogy a mosásig hermetikusan elzárjuk magunktól a beletapadt polleneket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek