Már többször is írtuk milyen sok ember mindennapjait keseríti meg az allergia. Azonban nem csak a mindennapokról van szó, de ezek minden percéről, beleértve a nélkülözhetetlen pihenést is. A folyamatos orrfolyás, orrdugulás, a köhögés vagy az egyéb tünetek gyakorlatilag ellehetetlenítik a az igazán pihentető alvást. Enélkül pedig másnap dekoncentráltak, fáradékonyak és ingerlékenyek leszünk. Ráadásul allergiatípustól függően ez az időszak akár hetekig is eltarthat, aminek végére szinte kész zombivá válik az ember. Ezt elkerülendő érdemes betartani az alábbi tippeket.

Lefekvés előtt orrmosás

Igen, jól olvastátok, nem fogmosás hanem orrmosás. Hiába fújjuk ugyanis egész nap az orrunkat, vagy csepegtetünk és spriccelünk, a szervezetünkbe jutó irritáló részecskék, megragadnak a nyálkahártyánkon és orrüregünk apró szőrszálain. Így utánpótlás nélkül is egész este kellemetlen tünetekkel akadályozhatják a pihenést.

Eltávolításukhoz egy bögre langyos vízre lesz szükségünk, melybe fél kiskanálnyi sót keverünk. Egy patikákban kapható gumi szívófejű pipettával szívjuk fel az enyhén sós folyadékot és fejünket enyhén megdöntve fecskendezzük az orrüregünkbe. Ne ijedjünk meg ha a másik orrlyukunkból is vagy szánkból folyik vissza a folyadék, ez teljesen normális, hisz mind összeköttetésen vannak. A csöpögtetést orrlyukanként 2-3szor ismételjük meg!

Haladjunk a korral!

Na ragadjunk le a korábban bevált antihisztamineknél! Az allergiás gyógyszerek rohamosan fejlődnek, az újabb típusoknak már többnyire nincs álmatlanságot okozó mellékhatásuk, mint az korábban gyakori volt. Egy beváltnak hitt gyógyszert persze nem könnyű döntés félretenni, de orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményének kikérése mellett érdemes lehet kísérletezni.

Tisztulj eukaliptuszos fürdővel

Korábbi cikkünkben már hangsúlyoztuk, milyen fontos, hogy a nap végén kimossuk hajunkból a láthatatlan polleneket, amik titokban kínoznak minket. Zuhanyzás vagy fürdés közben azonban két legyet is üthetünk egy csapásra. Cseppentsünk néhány csepp eukaliptusz-eszencia olajat a fürdőszivacsunkra, vagy forró fürdőnkbe és ezzel mossuk át egész testünket. Mire végzünk orrunk kitisztul, kiszáradt torkunk felfrissül és új emberként térhetünk nyugovóra. Vigyázzunk, hogy az olaj a szemünkbe ne menjen bele!

Légtisztítás

Érdemes lehet beruházni egy légtisztítóra, ami otthonunk levegőjét folyamatosan keringeti és megtisztítja a szálló portól. Ha lakásunk amúgy is hajlamos a túlmelegedésre, ami allergia nélkül is megnehezíti az egészséges alvást, akkor, ha tehetjük, szellőztetés helyett használjunk légkondicionáló berendezést. Azonban ennek se feledkezzünk meg rendszeresen tisztítani, vagy cserélni por és pollenszűrő alkatrészeit.

Hajnalban ne szellőztessünk!

A növények többsége a hajnali órákban eregeti legnagyobb mennyiségben pollenjeit, így ha nyitott ablaknál alszunk gyakran még az ébredés előtt komoly dózis veheti támadásba szervezetünket. Persze hajnalban kelni csak azért, hogy az ablakot bezárjuk, nem túl kellemes, így az egész szellőztetést érdemes átgondolni!

Teregetés helyett szárító

Az allergia csúcsszezonjában érdemes a szokásosnál gyakrabb mosni ágyneműnket, hogy az elővigyázatosságunk ellenére is belekerült részecskéket eltávolítsuk. Azonban a mosást sem szabad akárhogy csinálni. Ha van szárítónk, akkor a kinti nagy meleg ellenére is érdemesebb azt használni, hiszen a kiakasztott lepedők és huzatok valóságos pollencsapdaként működnek a kellemes nyári szélben. Ha nincs is szárítógépünk, ezeket az ágyneműket inkább a szobában szárítsuk.

Kedvenceinknek tabu a hálószoba!

Sokak számára egyértelmű ez a tanács, azonban érdemes felhívni rá a figyelmet, négylábú kedvenceink szőrzete számos pollent képes magába gyűjteni, ráadásul őket nem fürdethetjük naponta. Így legalább az allergiás időszak közepén tiltsuk ki őket a hálószobánkból. Ez ugyanúgy vonatkozik a látszólag makulátlan macskákra, mint az erdőn-mezőn szaladgáló kutyákra!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!