Egyre inkább ismert az a vélemény miszerint a legtöbb betegségre és ezek tüneteire a patikákban kapható gyógyszerek mellett a házi praktikák is megoldást nyújthatnak. Számos ilyen házi recept örvend nagy népszerűségnek, ráadásul ezek közül sokat nem csak a szájbeszéd terjeszt, de tudományos kísérletekkel is sikerült bizonyítani hatásosságukat. És bár az is igaz, hogy legtöbbjükkel önmagában nem lehet kiváltani a gyógyszertárakban kapható készítményeket, alkalmazásuk ezeket remekül kiegészítheti. Ráadásul természetes alapanyagokról lévén szó a túladagolás vagy a kellemetlen mellékhatások veszélye elhanyagolható. Mi most az egyik legbosszantóbb téli panasz, a torokfájás megszüntetésére adunk pár tippet, és mondjuk el, miért is működnek olyan jól.

Méz, a teán túl

Azt szinte mindenki tudja, hogy a mézes tea, a nélkülözhetetlen folyadék-utánpótlás mellett a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is enyhíti. Ezt a mézben található antibakteriális anyagoknak köszönhetjük, amik a természet eme ragadós mesterművének hála megtapadnak és gyógyító anyagokkal vonják be torkunk, nyelőcsövünk. Kevésbé ismert módszer, a mézzel való gargarizálás. Ehhez pár 2-3 kiskanál mézet kell egy pohár langyos vízben feloldani, majd az így készült folyadékkal gargarizálni, hogy a kellő hatást elérjük.

Sós gargarizálás

A méznél jóval kellemetlenebb, de talán még hatásosabb módszer a sóval történő gargarizálás. Ehhez 3-4 teáskanál sót oldjunk fel egy pohár langyos vízben, és 20-30 másodpercig tartsuk azt a szánkban. A só ekkor feloldja a nyálkahártyánkra rakódott váladékot, ezáltal segít kitisztítani torkunkat.

A borsmenta mindig segít

A borsmenta segít megtisztítani a légutakat, akár teánk gőzét lélegezzük be, akár azt melegen fogyasztjuk. Azonban esetleges kihűlése után is remekül alkalmazhatjuk, ha gargarizálunk vele. Ehhez a szokásosnál erősebb főzetet készítsünk, 2 filter is tehetünk egy csészébe amit legalább 4-5 percig hagyjunk ázni.