Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Téli jóság: Borsmenta

Ugyan a közelgő ünnepi szezonban nem az a jellemző, hogy bárki túl sok figyelmet szentelne az egészséges táplálkozásnak, mégis sokaknak lehet jó hír, hogy a téli ízek között azért akad egy olyan is, amely nem csak finom, de igazán jót is tesz a szervezetnek. A folytatásban a borsmenta előnyeiről lesz szó.

0 Tovább

5 szuper-egészséges zöld fűszer

Friss fűszerekkel főzni, ételeinket díszíteni remek dolog. Természetesen az ízek sokkal intenzívebbek, mint a zacskós szárított fűszerek esetében, de ez nem minden. A növények számos pozitív élettani hatásából szervezetünk sokkal többet tud frissen fogyasztva kamatoztatni. Ráadásul ma már szinte bármelyik nagyobb áruházban beszerezhetőek a legnépszerűbb cserepes, élő fűszernövények, a kertészetek kínálata pedig még ezeket is felülmúlja. Áruk sem túl borsós, pár száz forintért heteken keresztül lehetnek ékességei saját kis konyhakertünknek, amit akár a két ablakkert közti párkányon vagy az erkélyen is berendezhetünk. Ha pedig kertünk is van akár hosszú hónapokig is élvezhetjük a friss fűszernövények számtalan előnyét.

Pörgesd fel az agyad rozmaringgal

Egyes kutatók szerint a rozmaring aromaanyagai közt található vegyületek felgyorsíthatják az agyműködést, és pozitív hatással lehetnek a kognitív folyamatokra. Fűszerként leginkább sült vadhúsokhoz használjuk, de bárányt sem érdemes néhány ág friss rozmaring nélkül elkészíteni.

Petrezselyemmel a mellrák ellen?

A petrezselyem a magyar konyhákban talán a legrégebb óta frissen is rendszeresen használt fűszer. Ennek nem csak ízlelőbimbóink örülhetnek, hiszen a benne található anyagoknak komoly egészségmegőrző hatásuk is van. Konkrétan a flavonoidok csoportjába tartozó apigeninről beszélünk, amiről kimutatták, hogy mellrákkal küzdő patkányoknál lassítja az új tumorok kialakulásának esélyéét és azok fejlődésének ütemét.

Hasi panaszok enyhítése mentával

Egyre több ember, elsősorban nő, szenved egy rejtélyes betegségben, az Irritábilis Bél Szindrómában. Az IBS tünetei egyénenként borzasztó sokfélék lehetnek de a leggyakoribbak az erős hasi görcsök, puffadás, hasmenés székrekedéssel váltva és az ezek okozta állandó kellemetlen érzés. Ez utóbbiakon segíthet a friss menta fogyasztása, ami fájdalomcsillapító hatását a vastagbélben fejti ki, ahol egyes idegrostok irritációját enyhíti. Ráadásul a menta könnyen fogyasztható, még főznünk, sőt ennünk sem kell: limonádéban is kiváló!

Gyulladások ellen olaszosan

Az oregáno, a bazsalikom mellett az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb zöld fűszere. Jellegzetes íze a legtöbb paradicsomos szószt feldobja, de grillezett húsok és zöldségek kísérője is nagy sikerrel lehet. Ami még érdekesebb, hogy állatkísérletek során nagy arányban csökkentette a gyulladások okozta duzzanatok méretét.

Kakukkfű: az antioxidánsbomba

A kakukkfű az antioxidánsokban leggazdagabb fűszerek egyike. Ráadásul emellett jelentős A- és C-vitamintartalommal valamint vassal is rendelkezik. Elsősorban lazac de más halak és szárnyasok fűszereként kiváló. Ha a nyáron grillezünk, mindenképp próbáljuk ki!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Torokfájás – patika helyett irány a fűszeres!

Egyre inkább ismert az a vélemény miszerint a legtöbb betegségre és ezek tüneteire a patikákban kapható gyógyszerek mellett a házi praktikák is megoldást nyújthatnak. Számos ilyen házi recept örvend nagy népszerűségnek, ráadásul ezek közül sokat nem csak a szájbeszéd terjeszt, de tudományos kísérletekkel is sikerült bizonyítani hatásosságukat. És bár az is igaz, hogy legtöbbjükkel önmagában nem lehet kiváltani a gyógyszertárakban kapható készítményeket, alkalmazásuk ezeket remekül kiegészítheti. Ráadásul természetes alapanyagokról lévén szó a túladagolás vagy a kellemetlen mellékhatások veszélye elhanyagolható. Mi most az egyik legbosszantóbb téli panasz, a torokfájás megszüntetésére adunk pár tippet, és mondjuk el, miért is működnek olyan jól.

Méz, a teán túl

Azt szinte mindenki tudja, hogy a mézes tea, a nélkülözhetetlen folyadék-utánpótlás mellett a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is enyhíti. Ezt a mézben található antibakteriális anyagoknak köszönhetjük, amik a természet eme ragadós mesterművének hála megtapadnak és gyógyító anyagokkal vonják be torkunk, nyelőcsövünk. Kevésbé ismert módszer, a mézzel való gargarizálás. Ehhez pár 2-3 kiskanál mézet kell egy pohár langyos vízben feloldani, majd az így készült folyadékkal gargarizálni, hogy a kellő hatást elérjük.

Sós gargarizálás

A méznél jóval kellemetlenebb, de talán még hatásosabb módszer a sóval történő gargarizálás. Ehhez 3-4 teáskanál sót oldjunk fel egy pohár langyos vízben, és 20-30 másodpercig tartsuk azt a szánkban. A só ekkor feloldja a nyálkahártyánkra rakódott váladékot, ezáltal segít kitisztítani torkunkat.

A borsmenta mindig segít

A borsmenta segít megtisztítani a légutakat, akár teánk gőzét lélegezzük be, akár azt melegen fogyasztjuk. Azonban esetleges kihűlése után is remekül alkalmazhatjuk, ha gargarizálunk vele. Ehhez a szokásosnál erősebb főzetet készítsünk, 2 filter is tehetünk egy csészébe amit legalább 4-5 percig hagyjunk ázni.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek