Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aludj jól – allergiásan is!

Már többször is írtuk milyen sok ember mindennapjait keseríti meg az allergia. Azonban nem csak a mindennapokról van szó, de ezek minden percéről, beleértve a nélkülözhetetlen pihenést is. A folyamatos orrfolyás, orrdugulás, a köhögés vagy az egyéb tünetek gyakorlatilag ellehetetlenítik a az igazán pihentető alvást. Enélkül pedig másnap dekoncentráltak, fáradékonyak és ingerlékenyek leszünk. Ráadásul allergiatípustól függően ez az időszak akár hetekig is eltarthat, aminek végére szinte kész zombivá válik az ember. Ezt elkerülendő érdemes betartani az alábbi tippeket.

Lefekvés előtt orrmosás

Igen, jól olvastátok, nem fogmosás hanem orrmosás. Hiába fújjuk ugyanis egész nap az orrunkat, vagy csepegtetünk és spriccelünk, a szervezetünkbe jutó irritáló részecskék, megragadnak a nyálkahártyánkon és orrüregünk apró szőrszálain. Így utánpótlás nélkül is egész este kellemetlen tünetekkel akadályozhatják a pihenést.

Eltávolításukhoz egy bögre langyos vízre lesz szükségünk, melybe fél kiskanálnyi sót keverünk. Egy patikákban kapható gumi szívófejű pipettával szívjuk fel az enyhén sós folyadékot és fejünket enyhén megdöntve fecskendezzük az orrüregünkbe. Ne ijedjünk meg ha a másik orrlyukunkból is vagy szánkból folyik vissza a folyadék, ez teljesen normális, hisz mind összeköttetésen vannak. A csöpögtetést orrlyukanként 2-3szor ismételjük meg!

Haladjunk a korral!

Na ragadjunk le a korábban bevált antihisztamineknél! Az allergiás gyógyszerek rohamosan fejlődnek, az újabb típusoknak már többnyire nincs álmatlanságot okozó mellékhatásuk, mint az korábban gyakori volt. Egy beváltnak hitt gyógyszert persze nem könnyű döntés félretenni, de orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményének kikérése mellett érdemes lehet kísérletezni.

Tisztulj eukaliptuszos fürdővel

Korábbi cikkünkben már hangsúlyoztuk, milyen fontos, hogy a nap végén kimossuk hajunkból a láthatatlan polleneket, amik titokban kínoznak minket. Zuhanyzás vagy fürdés közben azonban két legyet is üthetünk egy csapásra. Cseppentsünk néhány csepp eukaliptusz-eszencia olajat a fürdőszivacsunkra, vagy forró fürdőnkbe és ezzel mossuk át egész testünket. Mire végzünk orrunk kitisztul, kiszáradt torkunk felfrissül és új emberként térhetünk nyugovóra. Vigyázzunk, hogy az olaj a szemünkbe ne menjen bele!

Légtisztítás

Érdemes lehet beruházni egy légtisztítóra, ami otthonunk levegőjét folyamatosan keringeti és megtisztítja a szálló portól. Ha lakásunk amúgy is hajlamos a túlmelegedésre, ami allergia nélkül is megnehezíti az egészséges alvást, akkor, ha tehetjük, szellőztetés helyett használjunk légkondicionáló berendezést. Azonban ennek se feledkezzünk meg rendszeresen tisztítani, vagy cserélni por és pollenszűrő alkatrészeit.

Hajnalban ne szellőztessünk!

A növények többsége a hajnali órákban eregeti legnagyobb mennyiségben pollenjeit, így ha nyitott ablaknál alszunk gyakran még az ébredés előtt komoly dózis veheti támadásba szervezetünket. Persze hajnalban kelni csak azért, hogy az ablakot bezárjuk, nem túl kellemes, így az egész szellőztetést érdemes átgondolni!

Teregetés helyett szárító

Az allergia csúcsszezonjában érdemes a szokásosnál gyakrabb mosni ágyneműnket, hogy az elővigyázatosságunk ellenére is belekerült részecskéket eltávolítsuk. Azonban a mosást sem szabad akárhogy csinálni. Ha van szárítónk, akkor a kinti nagy meleg ellenére is érdemesebb azt használni, hiszen a kiakasztott lepedők és huzatok valóságos pollencsapdaként működnek a kellemes nyári szélben. Ha nincs is szárítógépünk, ezeket az ágyneműket inkább a szobában szárítsuk.

Kedvenceinknek tabu a hálószoba!

Sokak számára egyértelmű ez a tanács, azonban érdemes felhívni rá a figyelmet, négylábú kedvenceink szőrzete számos pollent képes magába gyűjteni, ráadásul őket nem fürdethetjük naponta. Így legalább az allergiás időszak közepén tiltsuk ki őket a hálószobánkból. Ez ugyanúgy vonatkozik a látszólag makulátlan macskákra, mint az erdőn-mezőn szaladgáló kutyákra!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Torokfájás – patika helyett irány a fűszeres!

Egyre inkább ismert az a vélemény miszerint a legtöbb betegségre és ezek tüneteire a patikákban kapható gyógyszerek mellett a házi praktikák is megoldást nyújthatnak. Számos ilyen házi recept örvend nagy népszerűségnek, ráadásul ezek közül sokat nem csak a szájbeszéd terjeszt, de tudományos kísérletekkel is sikerült bizonyítani hatásosságukat. És bár az is igaz, hogy legtöbbjükkel önmagában nem lehet kiváltani a gyógyszertárakban kapható készítményeket, alkalmazásuk ezeket remekül kiegészítheti. Ráadásul természetes alapanyagokról lévén szó a túladagolás vagy a kellemetlen mellékhatások veszélye elhanyagolható. Mi most az egyik legbosszantóbb téli panasz, a torokfájás megszüntetésére adunk pár tippet, és mondjuk el, miért is működnek olyan jól.

Méz, a teán túl

Azt szinte mindenki tudja, hogy a mézes tea, a nélkülözhetetlen folyadék-utánpótlás mellett a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is enyhíti. Ezt a mézben található antibakteriális anyagoknak köszönhetjük, amik a természet eme ragadós mesterművének hála megtapadnak és gyógyító anyagokkal vonják be torkunk, nyelőcsövünk. Kevésbé ismert módszer, a mézzel való gargarizálás. Ehhez pár 2-3 kiskanál mézet kell egy pohár langyos vízben feloldani, majd az így készült folyadékkal gargarizálni, hogy a kellő hatást elérjük.

Sós gargarizálás

A méznél jóval kellemetlenebb, de talán még hatásosabb módszer a sóval történő gargarizálás. Ehhez 3-4 teáskanál sót oldjunk fel egy pohár langyos vízben, és 20-30 másodpercig tartsuk azt a szánkban. A só ekkor feloldja a nyálkahártyánkra rakódott váladékot, ezáltal segít kitisztítani torkunkat.

A borsmenta mindig segít

A borsmenta segít megtisztítani a légutakat, akár teánk gőzét lélegezzük be, akár azt melegen fogyasztjuk. Azonban esetleges kihűlése után is remekül alkalmazhatjuk, ha gargarizálunk vele. Ehhez a szokásosnál erősebb főzetet készítsünk, 2 filter is tehetünk egy csészébe amit legalább 4-5 percig hagyjunk ázni.

0 Tovább

Maradj talpon! - beteg gyerekkel is

Ha gyermekünk beteg, náthás vagy influenzás természetesen minden tőlünk telhetőt igyekszünk megtenni, hogy jobban legyen. Ez így is van rendjén, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni magunkról, hiszen ha mi is ágynak dőlünk azzal senkinek sem lesz jobb, sőt! A következőkben szeretnénk pár tippet adni, amikkel nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy megfertőzzön minket a kis ápoltunk.

Fő a megelőzés

Természetesen a legbiztosabb módszer a megelőzés. Az elmúlt években sokan sok szempontból vitatták az influenzaoltások szükségességét, biztonságosságát, azonban a kézzel fogható eredmények szerint még mindig ez a legjobb módja a betegség elkerülésének. Ha gyermekünket nem is szeretnénk az oltásnak kitenni, magunkat beoltathatjuk, hogy tudjunk segíteni ha szükség van ránk. Azonban nem szabad elfelejteni: az immunitás csak az oltás beadása után körülbelül két héttel alakul ki!

Óvatosan a tüsszögéssel!

Manapság, az illemkönyveknek megfelelően legtöbbünk, beleértve már az óvodáskorú gyerekeket is, a tenyerébe tüsszent köhög. Ez lehet, hogy megfelel az alapvető udvariassági szabályoknak, azonban a higiéniás elvárásoknak korántsem. Különösen influenzaszezonban nem. Tüsszentsünk inkább zsebkendőbe, vagy saját ing- vagy pulóverujjunk könyökébe, és tanítsuk erre gyermekünket is. A tenyerünkbe tüsszentett kórokozók ugyanis akár még több óráig is életképesek maradnak, ami alatt fertőzni is tudnak. Ráadásul ez legtöbb tárggyal, csappal, kilinccsel, evőeszközökkel érintkező testrészünk...

Nem lehet eleget kezet mosni

Mint az imént írtunk kezeinket folyamatosan tárgyak megérintésére, pakolásra és minden egyébre használjuk. Ez még nem lenne baj, de az így összeszedett kórokozókat számtalanszor akaratlanul és észrevétlenül érintjük szemünkhöz, szánkhoz, egyszóval arcunkhoz, ahol a legnagyobb a fertőzés veszélye. Így nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát. Ahányszor csak segítünk gyermekünknek orrot-fújni, enni, vagy a játékait összepakolni igyekezzünk megmosni kezüket, hisz ezeken a tárgyakon mint ott lehetnek a rettegett vírusok.

Takarítsunk többet!

A rendszeres kézmosás mellett nem árthat gyakrabban tisztítani a sokat használt tárgyakat sem, ha beteg van a családban. A WC-lehúzó, a csap, a kilincsek mind ideális helyek a kórokozók számára, hogy azokon megbújva várhassák áldozatukat. Ezeket érdemes antibakteriális törlőkendővel de akár közönséges szappanos vízzel is megtisztítani. Ugyanilyen fontos persze a lakás levegőjének cseréje is, így még nagy hideg esetén is érdemes lehet naponta egy-két alkalommal szellőztetni.

Kerüljük a közelséget

Bár nehezünkre eshet, hogy beteg gyermekünket ne babusgassuk ezt igyekezzünk elkerülni, hiszen ha mi is lebetegszünk azzal senkinek sem segítünk. Természetesen nem kell mindig megtartani az egy lépés távolságot, de arcra puszi helyett egy öleléssel vagy meleg simogatással is kedveskedhetünk.

Figyeljünk magunkra is

Ha gyermekünk beteg előfordulhat, hogy egész éjjel fent kell maradnunk, vagy éppen napokon keresztül csak kihűlt falatot eszünk, egyszóval megfeledkezünk magunkról. Pedig ha egy beteg van a családban különösen fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, folyadékbevitelre és kellő időt pihenjünk, különben még inkább ki leszünk téve a fertőzésnek.

0 Tovább

4 új kutatási eredmény a megfázásról!

Az egyszerű megfázást legtöbbünk, akár évente többször is saját bőrén tapasztalja. A betegség hétköznapisága azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne borzasztó kellemetlen eldugult orral vagy füllel, zsebkendők százait elpusztítva próbálni helytállni a mindennapokban. Így természetesen, mint legtöbb betegség esetében a náthával is több száz kutató veszi fel a harcot a világ minden pontján. Legújabb eredményeik egy részét saját tapasztalataink is alátámaszthatják, míg mások csak hosszú távon kecsegtetnek eredménnyel.A megfázást okozó rhinovírus

A megfézést okozó rhinovírus



A kipihentség nem segít, de az alvás igen

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutató kimutatták, egészséges felnőttek alvási szokásait elemezték, majd kimutatták miután megfertőzték őket, kimutatták, minél kevesebbet aludt a kísérleti nyúllá avanzsált páciens, annál kisebb hatékonysággal tudta csak felvenni a harcot a vírus ellen. Az eredményekre nem volt hatással, hogy az alanyok mennyire érzik kipihentnek magukat, ha valaki hét óránál kevesebbet aludt, akármilyen frissnek is érezte magát, nagyobb eséllyel betegedett meg.


A jó munkahely egészségesen tart.

Egy Japán munkavállalókon végzett amerikai kutatás kimutatta, hogy a munkájukat legkevésbé kedvelő dolgozók lényegesen több alkalommal betegedtek meg. Koreai kutatók szerint ráadásul nem csak érzelmi faktorok játszhatnak szerepet: eredményeik szerint a nagyobb munkahelyi stressznek kitett alkalmazottak is gyakrabban betegednek meg nyugodt körülmények közt dolgozó társaiknál. Külön érdekes, hogy utóbbi eredmény csak férfiak közt sikerült kimutatni, tehát a nők immunrendszerére nem hatott negatívan a stressz.

Megvan a vírusok géntérképe

Amerikai kutatók egy csoportjának sikerült feltérképezni 99 ismert és a megfázás tüneteiben bűnös vírus génjeit. Bár a vírusok eddig is ismertek voltak géntérképük ismerete hatalmas előrelépést jelent a kutatók számára. Ennek segítségével a jövőben megjósolhatóak lesznek a vírus terjedési tulajdonságai, és így a hatékonyabb védekezésben is komoly segítséget nyújthatnak.



Náthával a rák ellen

A kaliforniai molekuláris biológiával foglalkozó Salk Intézet a megfázást okozó vírusok immunrendszer-elleni küzdelmét vizsgálta. Normál esetben védekező rendszerűnk egy P53 nevű fehérjét termel, ami még a fertőzés szétterjedése előtt elpusztítja a megfertőzött sejteket. A vírusok egy része, a rákhoz hasonlóan, azonban egyszerűen deaktiválja a P53-at, így semmi sem állhat útjába. Kutatók szerint egy genetikailag manipulált vírus, mely nem lenne képes P53-al védett sejteket támadni, csak már rákkal fertőzött sejtekben tudna szaporodni, így elpusztítva a tumoros sejteket.

0 Tovább

Nátha VS. Influenza

A télies, hideg hónapok érkeztére nem elég lakásunkat és ruhatárunkat felkészíteni, hiszen ilyenkor több betegség is versenyzik egymással, hogy minket ledönthessen a lábunkról. Ennek elkerülése érdekében érdemes felkészíteni immunrendszerünket a veszélyekre, hiszen ha így nem is előzhetők meg teljes mértékben egyes megbetegedések a kellemetlen tünetek erősségét és időtartamát érdemben lerövidítjük. Ehhez azonban nem elég a házi praktikákat elsajátítanunk, de fontos, hogy ismerjük meg ellenségeinket is!

A nátha és az influenza két alapvetően különböző megbetegedés, mégis sokan összekeverik őket. Ez nem is csoda, hiszen a tüneteik legtöbbször nagyon hasonlítanak egymásra és gyakran csak laboratóriumi körülmények közt állapítható meg, hogy pontosan milyen kórokozó váltotta váltotta ki a megbetegedést.


A nátha

Különösen igaz ez a náthára, ami egy a felső légutak nyálkahártyájában kialakuló vírusos megbetegedés. A nátha legfontosabb jellemzője, hogy nem is beszélhetünk 'A nátháról', hiszen a köznyelv által így emlegetett betegséget valójában több száz különböző vírusféle együtt és külön-külön is okozhatja. Ennek két fontos következménye van. Nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen a nátha ellen biztos védelmet elérni, hiszen mindegyik vírusfajtával szemben nem tudjuk beoltani magunkat. Ettől függetlenül szervezetünk számára nagyon fontosak a különböző vitaminok és az immunrendszert erősítő egyéb vegyületek, hiszen ezek a betegség lefolyását lerövidítik, a tüneteket pedig enyhíthetik. A számos kórokozó együttes támadásának másik következménye, hogy a tünetek meglehetősen változatosak lehetnek, a leggyakoribb azonban egymást követő megjelenésük. Az egész egy kis torokfájással kezdődik, amire válaszul az immunrendszer nagy mennyiségű, a kórokozókkal harcoló fehérvérsejtet termel, aminek 'köszönhetően' állandósul az orrfolyás, orrdugulás és a torok váladékozása. Ezt esetenként, 4-5 nap után követheti a hosszan elhúzódó köhögés. Ez alatt ritkán jelentkezik láz, többnyire csak enyhe hőemelkedés tapasztalható. A betegség leggyakoribb szövődménye a gyerekeknél jelentkező középfülgyulladás, amit már feltétlenül orvos által felírt antibiotikummal kell kezelni. Ezt azonban csak szigorúan akkor alkalmazzuk, ha a szakember diagnosztizálta a bakteriális fertőzést, hiszen az antibiotikumok felelőtlen szedése nem, hogy javít, de kimondottan káros az immunrendszerünk és egészségünk megőrzése szempontjából.


Az influenza

Az influenza a fentiekkel ellentétben egy jól meghatározható víruscsoport okozta megbetegedés. A legfontosabb dolog, ami ebből következik, hogy mint az köztudott, létezik ellene biztonságos védőoltás. Az elmúlt évek felfordulását az okozta, hogy a megbetegedéseket leggyakrabban kiváltó A-típusú influenzatörzsön belül a természetben gyakran előforduló mutáció útján egyre újabb és újabb altípusok alakulnak ki. Ennek ellenére az évente jelentkező nagyobb járványokat mindig egy adott altípus váltja ki, így ez ellen küzdeni, nem lehetetlen.

A betegség tünetegyüttese egyébként meglehetősen hasonlít a nátháéhoz, azonban lefolyása sokkal hosszabb és súlyosabb. Gyakran jelentkezik magas láz illetve a végtagokban izomfájdalom, a kimerültség pedig gyakran akár 10 napra is ágyhoz kötheti a beteget. A legnagyobb veszélyt azonban mégis a komolyabb szövődmények jelentik, elsősorban az időseket megtámadó bakteriális tüdőgyulladás, aminek vérzés típusa nem ritkán halálos is lehet. Ha a járvány kialakulása előtt hetekkel beadandó megelőző oltást nem kaptuk meg is küzdhetünk hatékonyan a fertőzés ellen. Az antivirális gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket és felgyorsíthatják a betegség lefolyását, azonban szedésük csak az első tünetek megjelenését követően 1-2 napon belül megkezdve hatásos.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek