Először is mindenkitől elnézést kérünk a címben előtt rossz szóviccért, de a sófogyasztásra igenis oda kell figyelni. A WHO napi ajánlásának ugyanis az átlag magyar csaknem tízszeresét fogyasztja. A só megköti a szervezetbe kerülő vizet, ami a vérbe kerülve hosszú távon magas vérnyomás kialakulásához, azon keresztül pedig szív és érrendszeri zavarokhoz vezethet. Az egészségügyi felvilágosító kampányoknak hála, egyre többen veszik tudomásul, hogy vissza kell fogniuk sófogyasztásukat, mi most ehhez igyekszünk pár hasznos tippet adni.

Ésszel kezeljük a recepteket

Csakúgy, mint a cukor esetében a jó öreg családi receptek és szakácskönyvek komoly mennyiségű sóval készítenek minden ételt. Ne legyünk restek főzés közben többször kóstolni, és ha elégnek érezzük, akkor a receptben írtaknál akár 30-40 %-kal is kevesebb sót tehetünk a fazékba.

Rejtsük el a sószórót

Sokan szinte automatikusan nyúlnak a sószóróért tálalás után, anélkül, hogy az ételt megkóstolnák. Ezt persze csak addig ilyen könnyű megtenni, amíg a sószóró egy karnyújtásnyi távolságban van. Ha konyhaszekrénybe száműzzük kétszer is meg fogjuk gondolni, hogy valóban szükségünk van e rá.

Fűszerezzünk többet!

Sokak szerint a só hozza ki az ételek ízét, és bár ez részben igaz, vannak más megoldások is. Ha nem találjuk elég ízletesnek a vacsorát próbáljuk bátrabban használni kedvenc fűszereinket és kísérletezzünk újakkal is! Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ha kész fűszerkeverékeket használunk azok a legtöbb esetben már önmagukban is jelentős mennyiségű sót tartalmaznak.

Sok a sós lé

A legtöbb konzerv zöldséget, olajbogyót, gombát és egyéb finomságot sós lében tartósítják, ebben ázva csomagolják. Erre főzéskor persze a legtöbb esetben nincs szükségünk, így leöntjük, azonban a maradék sótól is megszabadulhatunk, ha doboz tartalmát csapvíz alatt alaposan átöblítjük.

Kerüljük a készételeket

A készételek, zacskós vagy dobozos levesek, szószalapok, instant egytálételek szinte mindig rengeteg sót tartalmaznak. Kerüljük ezeket, vagy ha mindenképp rájuk fanyalodunk olvassunk utána, hogy mivel is van dolgunk és keressük az alacsonyabb sótartalmú típusokat.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!