Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Könnyű banános krémtorta

Ha nyár akkor fagylalt. Persze könnyű ezt mondani, azonban a hosszan tartó kánikulában, a sokadik gombóc után bizony sokan vágynánk valami hasonlóan könnyű, hűsítő finomságra, ami azonban mégsem fagylalt. De legalább olyan jó. Erre tökéletes példa az alábbi recept.

Hozzávalók

  • 1/3 bögre vaj vagy margarin
  • ¼ bögre cukor
  • ½ kk. fahéj
  • 4 bögre Kellogg's Cornflakes
  • 250 ml natúr krémsajt
  • 4 dl tej
  • 1/2 bögre citromlé
  • pár csepp vaníliaeszencia
  • 5 közepesen érett banán

Elkészítés

Egy nagyobbacska fazékban olvasszuk fel a zsiradékot, keverjük bele cukrot és a fahéjat, majd adjuk hozzá az előtte zacskóban feleakkorára zúzott kukoricapehely-morzsát. Jól keverjük el a masszát, majd egyenletesen nyomkodjuk egy lapos tortaformába úgy, hogy a szélein 3-4 centit felmenjen. Tegyük félre.

A krémhez egy keverőedényben verjük fel a krémsajtot, amíg meg nem lágyul. Adjuk hozzá a tejet és alaposan keverjük el. Ezután jöhet a nagyobbik adag citromlé. Keverjük amíg enyhén be nem sűrűsödik.

A krémbe is kerülhet gyümölcs, ezt villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük el. Ha banán helyett mást választunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl lédús, mert a töltelék nem fog megszilárdulni!

A banánokat vágjuk vékony karikákra, azokat fektessük végig az enyhén kiszáradt tortalapon. Borítsuk rá a krémet, és kenjük szét. Tegyük hűtőbe legalább 2 órára vagy amíg meg nem dermed a krém. Ezután a maradék banánokat is karikázzuk fel, mártsuk citromlébe, hogy később se barnuljanak meg, majd díszítsük ezzel a tortánk tetejét.

Ha nem fogyna el egyszerre, amit kötve hinnénk, tartsuk hűtőben!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ropogós mogyoróvajas süti

Ha hosszabb útra kelünk szinte kivétel nélkül viszünk magunkkal valami elemózsiát. Menjünk csak vonattal a Velencei tóig, vagy autóval egészen a horvát tengerpartig, a menet közben majszolást valamiért mindenki kötelezőnek érzi. Bár tény, hogy ez segít múlatni az időt, és megkönnyíti az órákon át tartó zötyögést, ha egy hosszabb családi vakáció alatt folyamatosan nassolunk, bizony komoly kilókat szedhetünk magunkra. Ezen persze az sem segít, hogy a ropogtatni valót többnyire aranyáron, benzinkutakban szerezzük be. Ha már muszáj a sütis zacskóban turkálnunk, amíg a kilométereket nyúzzuk, készítsünk magunknak saját finomságot. Ez nem csak, hogy garantáltan finomabb lesz, mint a bolti, de azt is pontosan felügyelhetjük, hogy miből mennyi kerül a tésztába!

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 tasak sütőpor

¼ kk. szódabikarbóna

2 csipet só

¾ bögre olvasztott vaj vagy margarin

1 bögre mogyoróvaj

½ bögre cukor

½ bögre barna cukor

2 tojás

néhány csepp vaníliaeszencia

1,5 bögre Kellogg's Toppas

Elkészítés:

Egy nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd tegyük félre.

Egy másik tálban keverjük össze a felolvasztott zsiradékot, a mogyoróvajjal és a cukorral, majd keverőgéppel közepes fokozaton verjük habosra. Adjuk, hozzá a tojásokat és a vaníliát. Ezzel is alaposan dolgozzuk össze. Ezután keverjük össze a liszttel majd jöhet bele a szétőrölt gabonapehely. Ezzel a tésztánk el is készült

Egy tepsire fektessünk sütőpapírt, majd egy evőkanál segítségével halmozzuk teli a tésztával. Nem érdemes túl nagy süteményeket készíteni, akkor jó, ha két harapásból el lehet fogyasztani őket. Hagyjunk elég helyet köztük, nehogy összetapadjanak, ahogy jobban szétterülnek. Ha ez magától nem menne egy villával kicsit lapítsuk ki a túl vastag halmokat.

Ezzel kész is vagyunk! A tepsit dugjuk 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük, 14-15 percig, vagy amíg a tészta meg nem barnul. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, természetesen a villával szurkálós teszt itt is működik. Ha a sütik megsültek, még melegen vegyük le őket a sütőpapírról, és sütőrácson hagyjuk őket kihűlni. Ha útra kelünk műanyag, vagy fém vajas sütis dobozban vihetjük magunkkal a finomságot.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Olaszos padlizsán ropogósan

Nincs is jobb nyári étek, mint egy jó olasz recept. A sütőben sült padlizsán egyszerre nyújtja e sokoldalú zöldség frissességét, ugyanakkor kellően laktató, és a ropogós bundában teljes értékű főételként is felszolgálhatjuk.

Hozzávalók:

  • ½ bögre liszt
  • 2 csipet só
  • 3 csipet bors
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • ¼ bögre tej
  • 2 marék reszelt parmezán
  • 2 bögre Kellogg's Cornflakes
  • 2 közepes padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 üveg paradicsomszósz



Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

Egy panírozásra alkalmas edényben keverjük el a sót, a lisztet és az olasz fűszereket. Természetesen nem kell kész fűszer keveréket használnunk, ha kísérletezni támad kedvünk saját mixünket is elkészíthetjük.

A második edényben verjük fel a tojásokat, és adjunk hozzájuk egy kevés tejet.

A harmadik edénybe kerül a durván felére, harmadára aprított kukoricapehely, melybe elkeverjük a reszelt parmezánsajtot. Ha lehet ezt magunknak reszeljük, mert a bolti sajtdarálékok gyakran túl porszerűek.

A padlizsánt mossuk meg majd vágjuk maximum 1,5-2 centiméter vastag karikákra. Innentől borzasztó egyszerű a dolgunk, a szeleteket egyszerűen bepanírozzuk. Alaposan megforgatjuk a padlizsánt a lisztben, úgy, hogy semmi se maradjon ki, majd jöhet a tojás, és a kukoricapehely morzsa.

Az elkészült szeleteket sütőpapírral lefedett tepsire fektetjük, majd 20-25 perce sütőbe dugjuk.

Amíg a padlizsán sül, melegítsük fel kész paradicsomszószt, ezeket fűszerezni általában már nem kell. A Kész padlizsánt friss bazsalikommal meghintva meleg paradicsomszósszal tálaljuk. Isteni!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Nyári varázsszer: a görögdinnye!

Szinte semmi sem biztosabb jele a nyárnak, mint ha az autóban ülve 10 percenként elhaladunk egy napernyő alatt hűsölő, nagy zöld gömböket áruló kofa bódéja mellett. Ekkor biztosak lehetünk benne: itt a kánikula, itt a nyár és vele együtt a dinnyeszezon! A dinnye olyannyira a a nyár része, hogy már az egyiptomiak is ezt fogyasztották, 3000 évvel ezelőtt, ha hűsítő finomságra vágytak a nagy melegben. Persze a déli országokban, a mézédes görögdinnye akár egész évben is elérhető lehet, nekünk többnyire a június-júliústól Lőrinc napig áll rendelkezésünkre, amikor is a Szent, a mondás szerint belepisil a dinnyébe, ezután pedig már nem olyan finom. Jó tudni persze, hogy Lőrinc napot kétszer tartunk az évben, augusztus 10-én és szeptember 5-én, és bár nem szeretnénk kikezdeni a népi igazságokat, tapasztalatunk szerint az első után még nyugodtan vásárolhatunk dinnyét... ;) No de mi az amitől a dinnye nem csak finom, de egészséges is? Ezeket vesszük sorra.

Víz, víz, só

Az érett görögdinnye 90-95% vizet tartalmaz, és mivel általában nagyobb mennyiséget szoktunk fogyasztani belőle, ezzel rengeteg folyadékot juttatunk a szervezetünkbe. Ez már önmagában is segít átmosni a vesét, de mivel számos vízhajtó anyagot is tartalmaz, a gyors átfolyásnak köszönhetően különösen sok nemkívánatos méreg és salakanyagot visz magával. Ennek köszönhetően megtisztítja a vért, az ereket, és tehermentesíti a májat is. Ez különösen nyáron nagyon hasznos, hiszen ilyenkor szervezetünk a nagy meleg miatt rengeteg nedvességet veszít, és a legtöbbünk nem tartja be az ilyenkor ajánlott folyadékbevitelt.

Szintén kevesen veszik figyelembe, hogy az izzadással nem csak folyadékot, de rengeteg sót, ásványi anyagot is veszít szervezetünk. Ezek is elengedhetetlenek a testünk, elsősorban idegrendszerünk megfelelő működéséhez, ezért pótlásuk kiemelt fontosságú. Mivel az üdítők és ízesített vizek többnyire csak cukrot tartalmaznak, nagyszerű dolog, hogy a görögdinnyében rengeteg ásványi anyag is megtalálható.

Vitaminok igen, kalória nem

A dinnye tápértéke meglehetősen alacsony, így fogyókúrázók is nyugodt szívvel részesülhetnek egyéb előnyeiből. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátrium-foszfátot, vasat, cinket, B1-, B2- és C-vitamint, valamint a vörös színt adó festékanyagot likopint. Ez a dinnyén ívül leginkább a paradicsomban megtalálható anyag a legújabb kutatások szerint hatékonyan előzhet meg daganatos megbetegedéseket.

A héj sem csak nyűg!

Ideje a fiziológiai előnyökről áttérni az esztétikaiakra. Mert bár a legtöbben úgy gondolnak a dinnye héjára, mint egy szükséges leküzdendő rosszra, ami elválasztja őket a vörös finomságtól, az ennél valójában sokkal több lehet. Egy kis kreativitással a dinnye kivájt héjából könnyen lehet gusztusos tálalóedény, melyben friss gyümölcssaláta vagy bólé kaphat helyet. Sőt, ha a bennünk rejlő szobrásztehetséget kibontakoztatjuk, valóságos csodákat művelhetünk vele.



Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Sóból is megárt a sok

Először is mindenkitől elnézést kérünk a címben előtt rossz szóviccért, de a sófogyasztásra igenis oda kell figyelni. A WHO napi ajánlásának ugyanis az átlag magyar csaknem tízszeresét fogyasztja. A só megköti a szervezetbe kerülő vizet, ami a vérbe kerülve hosszú távon magas vérnyomás kialakulásához, azon keresztül pedig szív és érrendszeri zavarokhoz vezethet. Az egészségügyi felvilágosító kampányoknak hála, egyre többen veszik tudomásul, hogy vissza kell fogniuk sófogyasztásukat, mi most ehhez igyekszünk pár hasznos tippet adni.

Ésszel kezeljük a recepteket

Csakúgy, mint a cukor esetében a jó öreg családi receptek és szakácskönyvek komoly mennyiségű sóval készítenek minden ételt. Ne legyünk restek főzés közben többször kóstolni, és ha elégnek érezzük, akkor a receptben írtaknál akár 30-40 %-kal is kevesebb sót tehetünk a fazékba.

Rejtsük el a sószórót

Sokan szinte automatikusan nyúlnak a sószóróért tálalás után, anélkül, hogy az ételt megkóstolnák. Ezt persze csak addig ilyen könnyű megtenni, amíg a sószóró egy karnyújtásnyi távolságban van. Ha konyhaszekrénybe száműzzük kétszer is meg fogjuk gondolni, hogy valóban szükségünk van e rá.

Fűszerezzünk többet!

Sokak szerint a só hozza ki az ételek ízét, és bár ez részben igaz, vannak más megoldások is. Ha nem találjuk elég ízletesnek a vacsorát próbáljuk bátrabban használni kedvenc fűszereinket és kísérletezzünk újakkal is! Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ha kész fűszerkeverékeket használunk azok a legtöbb esetben már önmagukban is jelentős mennyiségű sót tartalmaznak.

Sok a sós lé

A legtöbb konzerv zöldséget, olajbogyót, gombát és egyéb finomságot sós lében tartósítják, ebben ázva csomagolják. Erre főzéskor persze a legtöbb esetben nincs szükségünk, így leöntjük, azonban a maradék sótól is megszabadulhatunk, ha doboz tartalmát csapvíz alatt alaposan átöblítjük.

Kerüljük a készételeket

A készételek, zacskós vagy dobozos levesek, szószalapok, instant egytálételek szinte mindig rengeteg sót tartalmaznak. Kerüljük ezeket, vagy ha mindenképp rájuk fanyalodunk olvassunk utána, hogy mivel is van dolgunk és keressük az alacsonyabb sótartalmú típusokat.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek