Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vacsorát - de gyorsan!

Időnként egészen biztosan mindenkivel előfordul, hogy idejét nem sikerül tökéletesen beosztani. Ami a naptárba vagy a határidőnaplóba vésve még kivitelezhetőnek tűnt gyakran nem is olyan könnyen megvalósítható, aminek káosz rohanás és stressz az eredménye. Nem is csoda, hogy az imént leírt gondok gyakran felütik a fejüket. Mindennapi teendőink, egész napos megerőltető munka után a gyermekek és egyéb családtagok iskolába és hazahordása, a bevásárlás és egyéb házimunkák gyakran minden időnket felemésztik. Nem csoda, hogy minimális szabadidőnket így minél jobban igyekszünk beosztani, és ilyenkor legtöbbször nincs kedvünk, a végeláthatatlannak tűnő nap után további hosszú órákat állni a fazék mellett. Márpedig enni muszáj, a készen kapható mirelit és mikrózható ételek pedig bár pillanatok alatt elkészülnek, azok többsége borzasztó egészségtelen. Azonban egészséges ételek készítése közben is komoly perceket spórolhatunk, hogy azokat inkább önmagunkra és a pihenésre fordítsuk ha kipróbálunk párat az alábbi praktikák közül.

Használjuk a mikrónkat!

No persze nem a fent már kárhoztatott készételek felmelegítésre! Azonban számos fogás, zöldségek, köretek, és mártások sokkal gyorsabban elkészíthetőek a mikrohullámú sütőben, mint ha a sütőbe vagy a tűzre tennénk őket. Ráadásul a végeredmény sok esetben nagyon hasonló lehet. Az újabb készülékek segítségével zöldségeket párolhatunk, de akár hájában sült krumplit is készíthetünk, a szokásos 45-50 perces sütési idő helyett 15-20 perc alatt.

Forró víz gombnyomásra

Bár ma már széles körben elterjedté vált a vízforralók használata praktikusságukat nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem csak teához, kávéhoz használhatjuk ezeket a gyors kis kannákat, de akár egy spagettinyi vizet is forralhatunk bennük, amit a fazékba áttöltve sokkal hatékonyabban főzhetjük meg a vacsorát.

Előkészített zöldségek

Bár, ahogy már többször írtuk a készételek nem egészségesek, az előkészített alapanyagokkal legkomolyabb diétát követőknek sem lehet kifogásuk. Ha elúszott a napunk mégis friss és egészséges vacsorát szeretnénk készíteni, ne szégyelljük a zöldségespultban az előre pucolt és szeletelt gombát, sárgarépát, vagy zacskós salátamixer választani. Ezek bár drágábbak valamelyest ha komoly időhiányban szenvedünk olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy kis luxust.

Saláták készen

Persze a saláták és köretek elkészítésén nem csak így spórolhatunk időt. A legtöbb nagy áruházban és közértben már 'svédasztalos' salátás pult is a rendelkezésünkre áll. Itt egyszerű szeletelt uborkától, paradicsomtól és reszelt sárgarépától és egyéb zöldségektől kezdve az összetettebb ecetes, majonézes és kevert salátákig sok mindent megtalálunk. Persze több szempontból sem tanácsos ezeket nap mint nap fogyasztani, alkalmanként azonban komoly perceket spórolhatunk velük magunknak.

Kanyarodjunk a hűtőpult felé!

Sokszor elfelejtjük, hogy a fagyasztott zöldségekben és gyümölcsökben nem csak az a jó, hogy bármikor rendelkezésünkre állnak, de ezek szinte kivétel nélkül, konyhakészek. Tehát ha ilyenekhez nyúlunk nem lesz gondunk a pucolással, magozással, hámozással és a többi macerás időrabló munkával. Ha mélyhűtőkapacitásunk engedi, tárazzunk hát be belőlük bátran, bármikor pillanatok alatt ízletes vacsorát készíthetünk velük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Diós banán split muffin

Mondjuk végleg búcsút a télnek egy igazán különleges muffin recepttel! Már nem sokat kell várni a friss haza gyümölcsök megjelenésére, hogy azokkal színesítsük-ízesítsük életünket, addig viszont nyúljunk még egyszer egy klasszikus 'téli gyümölcshöz', a banánhoz.

Hozzávalók:



  • 2 bögre Kellogg's Frosties
  • 1 ¼ bögre liszt
  • 1 ek. Sütőpor
  • 3 csipet só
  • ½ kk. faháj
  • ¼ kk. reszelt szerecsendió
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre zsírszegény tej
  • 1/3 bögre olaj
  • 2 közepes banán
  • ¼ bögre koktélcseresznye
  • ¼ bögre dió



Elkészítés:

Keverjük össze a gabonapelyhet, a lisztet, sütőport, sót és a fűszereket, majd tegyük félre.

Egy nagy keverőedényben kézi habverővel keverjük össze a tojást, tejet és az olajat. Adjuk hozzá a villával összetört banánt, a koktélcseresznyét – ezeket ízlés szerint félbevághatjuk – és az apróra tört diót.

Keverjük össze a két tál tartalmát, de csak amíg egyenletesen elkeverednek, tovább nem szabad.

Adagoljuk a tésztát kikent muffin-sütő tepsibe, vagy használjunk muffin-papírt 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Süssünk kenyeret!

Az otthon elkészített kenyér nem csak az egész konyhát belengő finom illatával és meleg frissességével kényeztet minket, de sok szempontból jobb is, mint a bolti. Egyrészt mi döntjük el mi kerüljön bele, így tökéletesen saját ízlésünkre szabhatjuk. Másrészt persze ha még találunk is a boltokban ilyen, az ízlésünknek megfelelő kenyeret se lehetünk biztosak benne, hogy minden esetben a legjobb, legfinomabb, és legegészségesebb alapanyagokat adták hozzá.

A házi kenyérsütők, melyekkel 500-1500 g közti kenyereket süthetünk már rendkívül jutányos áron, akár 10-15.000.- forinttól is beszerezhetőek a elektronikai áruházakban. Persze akadnak ennél jóval drágább, márkás csúcstermékek is, ezek árának határa a csillagos ég. Azonban már egy egyszerűbb darab is számos kényelmi funkcióval van ellátva, így például beállíthatjuk, hogy az este beletöltött alapanyagok, az automatikus keverés, dagasztás, kelesztés és sütés után pontosan mikorra készüljenek el. Így még mielőtt kikecmergünk az ágyból érezhetjük saját kenyerünk lélekmelengető, friss illatát! Mi most egy roppant egyszerű, mégis fenséges parmezános-fokhagymás cipó receptjét osztjuk meg veletek.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 ek. méz
  • 2 bögre kenyérliszt
  • 1 ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1/3 bögre kukoricakorpa
  • 1/3 bögre reszelte vagy apróra vágott parmezánsajt
  • 2 tk. szárított, őrült bazsalikom
  • 2 tk. só
  • 1 ½ tk. száraz élesztő
  • 4-5 gerezd közepes darabokra vágott fokhagyma




A fenti alapanyagokat kenyérsütő használati utasítása szerint összeöntjük, majd sima fehér kenyér, vagy ennek megfelelő programon megsütjük.

Ha még intenzívebb ízekre vágyunk fogyasszuk fokhagymás-parmezános vajjal. Ehhez keverjünk el ¼ bögre mikrohullámú sütőben megolvasztott vajat vagy margarint 2 evőkanál reszelt parmezánnal, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel, és egy kisebb gerezd kinyomott fokhagymával. Az így elkészült krémet hűtőben vagy mélyhűtőben – attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek - lefedve dermesszük meg, majd csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük ki szobahőmérsékletre.

0 Tovább

Szuper-egészséges ételduók

Az ma már nem újdonság, hogy egyes ételek egészségesebbek másoknál. Azon sem lepődünk meg, hogy ezek közül is van pár csemege, ami magasan kiemelkedik, hiszen egyes betegségek leküzdésében vagy megelőzésében az élen jár. Azonban ha ezeket jól párosítjuk, a hatás nem csak összeadódhat, de akár meg is sokszorozódhat!

Lazac szezámmaggal a menstruációs panaszok ellen

Bár a lazac sokak szerint zsíros húsú hal, nagyon egészséges. Rengeteg D-vitamint tartalmaz, aminek köszönhetően akár egy szelettel is fedezhetjük napi D-vitaminszükségletünk jelentős részét. Erre főleg a téli hónapok napsütésmentes időszakában van nagy szükség. A D-vitamin és a kalcium együttesen jelentősen csökkenthetik a menstruációs panaszok kialakulásának esélyét. Kalcium pedig nagy mennyiségben található a szezámmagban, de a mandulában és egyéb növényekben is. Azonban a narancsos húsú hal ez előbbivel elkészítve egészen isteni. Próbáljuk csak ki!

Tofu és jalapeno paprika a gyulladás ellen

Bár a jalapenoről legtöbbünknek tüzes ereje jut eszünkbe, ami lássuk be nehezen képzelhető el gyulladáscsökkentőként, a chilinek még is van ilyen hatása. Koreai kutatók kimutatták, hogy a szójából készült ételek, mint a tofu nagy mennyiségben tartalmaznak izoflavonoidokat, melyek a paprikában lévő kapszaicionnel együtt hatékonyan lépnek fel a gyulladásokkal szemben. Pirítsunk apróra vágott tofut és zöldségeket egy serpenyőben kis szójaszósszal, tüzeljük fel apróra vágott jalapenoval és kész is a gyógyító vacsora.

Japán soba tészta és brokkoli a szívünkért

Bár elsőre kevesen tudjuk csak, mi is az a soba tészta, a legtöbbünk valószínűleg már találkozott vele. A sötét tészta színét a barnás-szürkés hajdinalisztnek köszönheti, melyet előszeretettel használnak Japánban és a Távol-kelet más országaiban. Sok gyorsétterem szinte minden fogásához felhasználja, így az itthoni ázsiai éttermekben is léptem nyomon belebotlunk. A soba azonban nem csak színében különbözik a haza száraztésztáktól, de lévén teljes kiőrlésű rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami küzd a magas koleszterinszint ellen és segít megelőzni az érszűkületet. Hasonlóan a brokkolihoz, amivel elkészítve sült tésztaként ízlelőbimbóinkat is kényezteti.

Csicseriborsó és hagyma, mint energiabomba

A csicseriborsó nagy mennyiségben tartalmaz vasat és cinket, melyek komoly szerepet játszanak sejtjeink oxigénellátásában. Ezeket azonban sokunk nem tudja kellő mértékben kinyerni, még a velük legdúsabban ellátott táplálékokból sem. Ebben segítenek a hagyma kénvegyületei, melyek megkönnyítik a vas felszívódását, ezzel adva energialöketet a szervezetünknek. Fogyasszuk humusszal vagy készítsünk jó hagymás csicseriborsókrém levest!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kávés áfonyatorta Valentin napra!

Unod már, hogy minden Valentin napi édesség, rózsaszín vagy vörös cukormázzal, csokoládéval vagy valami egyébbel van bekenve? Az alábbi recepttel megtörheted ez a végtelenségig unott hagyományt és egy új, izgalmas ízkombinációval kedveskedhetsz kedvesednek, és persze magadnak is.


Hozzávalók:

  • 1 + fél bögre finomliszt
  • 1 + fél bögre cukor
  • ½ bögre margarin vagy vaj
  • 2 bögre áfonya (ha elérhető áron tudunk frisset szerezni az a legjobb, persze a fagyasztott is megteszi. Ezt jól csöpögtessük le!)
  • 2 ½ kk sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 bögre Kellogg's Optima gabonapehely
  • ¾ bögre tej
  • 1 bögre nem túl erős kávé




Elkészítés:

A torta két részből áll: a kukoricapelyhes, kávés alapból és az áfonyás felső részből. Kezdjük az utóbbival.

Fél bögre lisztet, és egy bögre cukrot elkeverünk a zsiradék felével, majd beleszórjuk az apróra vágott áfonyát. A szemeket legalább negyedekbe aprítsuk fel! Az így elkevert masszát félretesszük.

Az alsó részhez összeöntjük a gabonapelyhet, a kávét és a tejet, majd pár percig állni hagyjuk, amíg kicsit megpuhul. Ezalatt összekeverjük a maradék 1 bögre lisztet, fél bögre cukrot, sót és sütőport. A fellazult kukoricapehelyhez hozzáadjuk a maradék margarint és a tojást, majd jól elkeverjük. Ha homogén masszát kaptuk jöhet a lisztes keverék és egy utolsó kavarás. Az így elkészült tésztát egy nem túl nagy kikent tepsibe tesszük, nehogy túlságosan lapos legyen a végeredmény. Ezután az egyenletesen szétkent alapra finoman felhordjuk az áfonyás felső részt és az egészet előmelegített sütőbe dugjuk. 200°C-on süssük körülbelül 45 percig, majd még melegen várjuk fel és tálaljuk.

Díszíthetjük friss áfonyával és tejszínhabbal, de akár pár levél mentával és vaníliafagylalttal is.

Persze ha nem elég Valentin napi számunkra a recept az egészet készíthetjük szív alakú szilikon sütőformában is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek