Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsvéti menü egészségesen - Mire figyeljünk?

Ahogy egy rendes ünnep idején ’illik’, húsvét előtt is sokan esnek kétségbe, hogy mi is kerüljön az asztalra. Hagyományosan a húsvét jelentette a kora tavaszi böjt végét, ami után megújult erővel vetették bele magukat az emberek a komoly megerőltetést jelentő mezőgazdasági munkákba. Mára azonban a böjtöt sem tekinthetjük elterjedt szokásnak, és a húsvéti utáni kemény fizikai munka is a múlté. Ami maradt az a hétvégi nagy zabálás, családi lakoma, és a locsolkodással kényszerűen járó pálinkázás.

Mi tévők legyünk hát ha a hagyományos menüről sem szeretnénk lemondani, de egészséges életvitelünket az ünnep alatt is fent kívánjuk tartani? Ha az alábbi pár dologra odafigyelünk, és mindenből mértékkel fogyasztunk nem származhat bajunk az ezeréves szokásokból.

A sonka legyen tényleg sonka!

Jó sonkát vásárolni szinte valódi tudomány. Minden háziasszonynak megvannak a maga tuti trükkjei és praktikái, hogyan lehet kiválasztani a tökéletes kötözött sonkát, és bizony nem hiába. Sonka vásárláskor tényleg fontos, hogy figyeljünk, mi kerül a kosárba. Rengeteg 'sonka' valójában  sokkal zsírosabb lapockakörnyéki húsokból van összeállítva, amit túlsózott fecskendezett aromák és gyors páclék ízesítenek. Tán már mondanunk sem kell, hogy minél messzebbről érdemes elkerülni ezeket a mesterséges adalékanyagokat, tény ugyanakkor, hogy a jó minőségű házi-sonka minősége az árán is érződik. Akármilyet is veszünk, csak mértékkel fogyasszuk, hiszen energia-, zsír- és koleszterintartalma is igen magas.

A friss torma minden könnycseppet megér

 

A torma egy roppant egészséges, emésztést serkentő hatású növény. Intenzív ízét és illatát különböző olajoknak köszönheti. A népgyógyászatban vízhajtóként és a meghűlés kezelésére is alkalmazzák. Mindezen jó tulajdonságoknak búcsút inthetünk azonban, ha minimális valódi tormatartalmú majonézes készítményeket választunk. Nem épp hálás feladat magunknak reszelni a gyökeret, de ha egyszer elkészültünk nem fogjuk megbánni!

A tojás – végtelen ötletek tárháza

A tojás mértéktelen fogyasztását magas koleszterintartalma miatt senkinek nem szokták ajánlani, azonban ünnepnapokon kivételt tehetünk. Hiszen az érrendszerünkre káros vegyület mellett roppant gazdag A-, B-, D-, és E-vitaminokban, valamint fontos fehérjékben. Ráadásul a koleszterin a sárgájában koncentrálódik, amit keményre főzve, egy kis fantáziával darált sonkából készült pástétommal, vagy franciasalátával helyettesíthetünk.

Csokinyuszi

Az ünnepek körüli híradások leggyakoribb szereplői a csokoládényulak (illetve télen mikulások), így erre nem is vesztegetnénk sok időt. Ezek kapcsán talán mindennél fontosabb, hogy vegyük a fáradtságot és olvassuk el az apró-betűs részt, hiszen a nyulacskák többsége csak hírből ismeri a valódi kakaót...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Túrókrémes gyümölcstorta

Vagy gyümölcsös túrókrém torta? Akárhogy is, itt az ideje, hogy egy igazán friss, tavaszi desszert receptjét osszuk meg veletek. Bár kétségtelen, hogy az eper valódi szezonjára idehaza még várni kell, a türelmetlenebbek már most is könnyedén beszerezhetik a kis piros csodát a jobban felszerelt áruházakban. Ráadásul nem is olyan horror áron, mint azt elsőre gondolnánk.

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 1 bögre Kellogg's kukoricapehely
  • ½ bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¼ bögre finomliszt
  • 2 csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • ¼ bögre olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 ek. víz

A krémhez

  • 1 tasak zselatin
  • 450 gramm túró, vagy cottage cheese
  • ¼ bögre víz
  • ¼ bögre cukor
  • 1 felszeletelt banán
  • 1 ½ bögre felnegyedelt eper
  • ½ bögre áfonya



Elkészítés

Egy nagyobb keverőedényben forgassuk össze az enyhén összemorzsolt kukoricapelyhet, liszteket, cukrot, és fahéjat. Habverővel alacsony fokozaton keverjük bele a mikróban felolvasztott margarint és folytassuk a keverést, amíg csomómentes tésztát nem kapunk. Eközben hozzáadhatjuk a vizet, hogy a massza kissé fellazuljon. Egy evőkanál domború oldalával egyengessük egyenletesen egy bő 20 centis torta-, vagy amerikai piteformába úgy, hogy a tészta az oldalán 2-3 centi magasra felérjen.

Az így elkészült tortalapot 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig, vagy amíg enyhén megbarnul, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt hozzáláthatunk a krém elkészítéséhez.

Egy kis edényben melegítsük kis lángon a zselatint, kb 5 percig, vagy amíg teljesen el nem keveredik.

Turmixgéppel keverjük teljesen simára a túrót, cukrot, banánt és az eper egyharmadát. Ha nem hagyományos magyar túrót használunk, hanem az angolszász országokban közkedvelt, de már nálunk is szinte bárhol beszerezhető cottage cheese-t akkor a krémünk lágyabb állagú lesz. A csomómentes krémhez adjuk hozzá a langyos zselatint, majd újra keverjük jól át.

Ekkor tulajdonképpen mindennel meg is vagyunk. Öntsük a krém felét a kihűlt tortaalapra, simítsuk el, majd a maradék eped felét egyenletesen terítsük el rajta. Ezután jöhet a krém második része, amit újból az eperrel díszítünk, majd az áfonyával megkoronázzuk művünket.

A teljes kihűléshez és megdermedéshez, legalább két órát hagyjuk hűtőben állni. Tálaláskor mentalevéllel is díszíthetjük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Szexi ételek – konyhából a hálószobába!

Az emberek évszázadok, évezredek óta keresik azokat az ételeket, melyek az adott kortól függően termékenyebbekké tehetik a párokat, vagy egyszerűen izgalmasabbá a szexuális együttlétet. Akármi is legyen a célunk, biztosan rengeteg alapanyagról, ételről, receptről hallottuk már, hogy csodát tesz egyik vagy másik nem képviselőivel. A számos hatásosnak tartott afrodiziákum közül mi most 5 ismert és kevésbé ismertet mutatunk be.

Csokoládé

A csokoládéról köztudott, hogy fogyasztása beindítja az agyban az endorfintermelést, amit a köznyelvben egyszerűen boldogsághormonként szoktak emlegetni. Bármennyire is köztudott ez a vélekedés, a legújabb kutatások azt mutatják nem igaz, hiszen az endorfintermelést egyébként beindító feniletilamin a csokoládé esetében még a gyomorban lebomlik és el sem jut az agyba. Tény ugyanakkor, hogy csokoládéfogyasztás sokaknak növeli a jókedvét, pozitív hatással van a közérzetére és így közvetve a szexuális vágyat is fokozza. Mondhatnak hát bármit a tudósok, a csoki így vagy úgy, de működni látszik.

Tojás

A tojás évszázadok óta a néphagyomány szerint is a termékenység egyik legfőbb szimbóluma, népszokásokban, ipar- és képzőművészeti alkotásokban egyaránt visszaköszön. És bár a elsősorban a női termékenység megtestesítőjének tartották, úgy tűnik inkább a férfiak problémáin segíthet. A tojásban ugyanis nagy mennyiségben található az a L-arginin nevű aminosav, amit sikerrel alkalmaztak egyes merevedési zavarok kezelésére.

Barack

Bár egy érett, lédús barack egyesek szerint már önmagában is vágykeltő lehet egy forró nyári napon, úgy tűnik ezen túlmutatóan is vannak pozitív tulajdonságai. Egyes vizsgálatok szerint ha nagy mennyiségben fogyasztják az jó hatással lehet a spermiumok számára, ami megkönnyíti a megtermékenyítést.

Steak

Elsőre furcsán hangozhat, de a steak is jó hatással lehet a szexuális életünkre a benne található nagy adag cinknek, vasnak és B-vitaminnak hála. Ugyan igaz, hogy ezek számos egyéb ételben megtalálhatók, a steaknek mindig is volt és talán lesz is egy 'különleges-esemény' hangulata, ami a grillen sercegő hús hangjával párosulva rögtön beindíthatja fantáziánkat.

Görögdinnye

A görögdinnye szintén gazdag aminosavakban, többek közt a már feljebb említett, argininben, aminek pozitív hatása van a keringési- és érrendszerre. Ez persze nem csak a férfiak merevedési zavarait segít leküzdeni, ahogy fent írtuk, de hölgyek szexuális vágyát is növelheti.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Finom és egészséges afrodiziákum – jön a spárgaszezon!

Hamarosan kikerülnek a zöldségesek pultjaira az első spárgasípok! Bár a spárga a hazai háztartások többségében még szezonban sem játszik fontos szerepet, különleges íze és jótékony tulajdonságai miatt a világ számos pontján már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják. Az Európa és Ázsiai folyópartjain őshonos növényt már az egyiptomiak is termesztették, első reneszánszát a 16-17. századi francia nemesség körében élte, nagyipari termesztése azonban csak a század elején kezdődött. De mitől is ilyen felkapott ez a különleges aromájú és formájú rügyecske?

Minipatika a hajtásokba zárva

Bár a növénynek több fajtája létezik, melyek elsősorban színükben térnek el egymástól, mindnek a megvastagodott hajtását fogyasztjuk. Ennek szára könnyen emészthető rostokból áll, beltartalma pedig egészen fantasztikus: gazdag A-, C-, E- és B-vitaminok számos fajtájában, és folsavban. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mértékben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és foszfort. Ezek mind a szervezet számára értékes és nélkülözhetetlen anyagok. Gyakorlatilag a szervezet minden részének egészséges működéséhez hozzájárulnak így a pozitív hatások felsorolásába most bele sem merünk kezdeni.

Azonban itt még nincs vége. Hiszen nem csak az fontos, hogy milyen anyagokat tartalmaznak a hajtások, hanem legalább ilyen lényeges, hogy MIT NEM. Két régi ellenségünkről van szó, a zsírról és a koleszterinről. Utóbbiból gyakorlatilag semennyit sem tartalmaz, előbbiből is csak laboratóriumi körülmények közt kimutatható mennyiséget. Így már az sem okozhat nagy meglepetést, hogy a spárga az alakjuk miatt aggódók számára is ritka megváltást nyújthat, 100 grammjába mindössze 20 kalória szorult.

Gyógyhatása

Mint már írtuk a szervezet egészséges működéséhez rengeteg módon járul hozzá azonban, nem csak megőrizni, de visszanyerni is segít egészségünket. Elsősorban vízhajtó hatása ismert, ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez is. A vidéki házi praktikák szárított őrölt porának fogfájást csillapító hatásáról is beszámolnak.



Szexuális vágyfokozó hatását tudományosan eddig bár nem bizonyították, kétségtelen, hogy a fenti anyagok a nemzőszervekre és hormonháztartásra is pozitív hatással vannak. Sokak szerint azonban a spárga, a banánhoz hasonlóan, pusztán a férfi nemi szervre emlékeztető formája miatt került a az afrodiziákumok listájára.

Mire figyeljünk?

Ha megjött a kedvünk a spárgafogyasztáshoz, de nincs tapasztalatunk a következő dolgokra figyeljünk vásárláskor.

A legjobb ha világos, friss, lédús és középvastag spárgákat keresünk. Figyeljük meg a vágott alsó részt is, ha ez már beszáradt az azt jelenti, hogy a spárga nem friss, az pedig az ízek rovására mehet. Legjobb ha a frissen vásárolt spárgát azonnal elkészítjük, ne tároljuk napokig még hűtőben sem. A vékonyabb szálakból készítsünk levest, a vastagabbak általában ízesebbek így önálló fogásként, vagy köretként is megállják a helyüket.

Néhány praktika

Az interneten számtalan spárgás recept található, ez is bizonyítva egyre növekvő népszerűségét, így ilyenekkel nem is untatnánk az olvasót, azonban néhány praktikát megosztunk. A spárgát sose főzzük túl mert az egyszerre megy az ízek és az állag rovására. A receptek gyakran 15-20percet írnak de a legtöbbször 10 is bőven elegendő. Ne csak a külső vékony hártyát távolítsuk el, hanem rendesen hámozzuk meg a szárakat, így elkerülhető az egyébként fellépő kesernyés utóíz. A tisztítás alulról felfele végezzük, így könnyebb dolgunk lesz.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

7 egészséges étel, amit nem fogyasztunk eleget

Nem újdonság, hogy egyes ételek komoly mértékben tudnak hozzájárulni egészségünk megőrzéséhez, annak visszaszerzéséhez. Mi is számos ilyenről beszámoltunk már, most azonban azokat szedjük össze melyek bár kimondottan jót tesznek nekünk, mégsem fogyasztjuk őket rendszeresen, vagy teljesen elhanyagoljuk a konyhában.

Passiógyümölcs

Erről az egzotikus kis gyümölcsről nemrég beszámoltunk már, azonban most ismét kiemeljük, hiszen rengeteg az egészséges emésztést elősegítő elemi rostot és antioxidánst tartalmaz. Magas C- és E-vitamintartalma mellett a vér magas koleszterinszintje ellen is nagyszerű segítséget nyújt.

Algák

A tengeri algáknak számos fajtája van, ezek közül egyik a spirulina, mely számos egészséges alapanyagokat tartó bolt polcán megtalálható. A por és tabletta formában is elérhető készítmény erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Szegfűszeg

A szegfűszeget már évszázadokkal ezelőtt is a kellemetlen szájszag elűzésére használták a távol-keleten, azonban ma ennél sokkal többet tehet értünk. Ez az egyik legnagyobb mennyiségben antioxidánst tartalmazó fűszerünk, azonban ha csak pár szemet egészben szórunk az ételbe és azt hosszan főzzük, az értékes anyagok többségét elveszíthetjük.

Zab

A zab és a belőle készült zabkása rendkívül sok rostot tartalmaz, melyeknek többek közt vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van. Ha korábban rossz tapasztalataink is voltak az étellel, érdemes újra kipróbálni és reggeli gabonapelyhünket, gyümölcsökkel felturbózva remek reggelit készíthetünk belőle.

Lenmag

Egy teáskanálnyi őrölt lenmagot joghurtunkba keverve komolyan csökkenthetjük egyes daganatok, elsősorban a mellrák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fahéj

A fahéj legfontosabb tulajdonsága, hogy segít stabilizálni a szervezet vércukor szintjét, így nyújtva komoly segítséget a diabéteszben szenvedőknek. Emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, aminek hála még az oly veszélyes kórokozókkal is eredményesen veszi fel a harcot, mint az e-coli baktérium.

Mángold

Ebben a salátaként is egyszerűen elkészíthető levélzöldségben rengeteg lutein és egyéb a daganatok megelőzésében fontos anyag található. Előbbi antioxidáns hatása mellett az öregkori látásgyengülés ellen is segítséget nyújt


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek