Hamarosan kikerülnek a zöldségesek pultjaira az első spárgasípok! Bár a spárga a hazai háztartások többségében még szezonban sem játszik fontos szerepet, különleges íze és jótékony tulajdonságai miatt a világ számos pontján már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják. Az Európa és Ázsiai folyópartjain őshonos növényt már az egyiptomiak is termesztették, első reneszánszát a 16-17. századi francia nemesség körében élte, nagyipari termesztése azonban csak a század elején kezdődött. De mitől is ilyen felkapott ez a különleges aromájú és formájú rügyecske?

Minipatika a hajtásokba zárva

Bár a növénynek több fajtája létezik, melyek elsősorban színükben térnek el egymástól, mindnek a megvastagodott hajtását fogyasztjuk. Ennek szára könnyen emészthető rostokból áll, beltartalma pedig egészen fantasztikus: gazdag A-, C-, E- és B-vitaminok számos fajtájában, és folsavban. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mértékben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és foszfort. Ezek mind a szervezet számára értékes és nélkülözhetetlen anyagok. Gyakorlatilag a szervezet minden részének egészséges működéséhez hozzájárulnak így a pozitív hatások felsorolásába most bele sem merünk kezdeni.

Azonban itt még nincs vége. Hiszen nem csak az fontos, hogy milyen anyagokat tartalmaznak a hajtások, hanem legalább ilyen lényeges, hogy MIT NEM. Két régi ellenségünkről van szó, a zsírról és a koleszterinről. Utóbbiból gyakorlatilag semennyit sem tartalmaz, előbbiből is csak laboratóriumi körülmények közt kimutatható mennyiséget. Így már az sem okozhat nagy meglepetést, hogy a spárga az alakjuk miatt aggódók számára is ritka megváltást nyújthat, 100 grammjába mindössze 20 kalória szorult.

Gyógyhatása

Mint már írtuk a szervezet egészséges működéséhez rengeteg módon járul hozzá azonban, nem csak megőrizni, de visszanyerni is segít egészségünket. Elsősorban vízhajtó hatása ismert, ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez is. A vidéki házi praktikák szárított őrölt porának fogfájást csillapító hatásáról is beszámolnak.



Szexuális vágyfokozó hatását tudományosan eddig bár nem bizonyították, kétségtelen, hogy a fenti anyagok a nemzőszervekre és hormonháztartásra is pozitív hatással vannak. Sokak szerint azonban a spárga, a banánhoz hasonlóan, pusztán a férfi nemi szervre emlékeztető formája miatt került a az afrodiziákumok listájára.

Mire figyeljünk?

Ha megjött a kedvünk a spárgafogyasztáshoz, de nincs tapasztalatunk a következő dolgokra figyeljünk vásárláskor.

A legjobb ha világos, friss, lédús és középvastag spárgákat keresünk. Figyeljük meg a vágott alsó részt is, ha ez már beszáradt az azt jelenti, hogy a spárga nem friss, az pedig az ízek rovására mehet. Legjobb ha a frissen vásárolt spárgát azonnal elkészítjük, ne tároljuk napokig még hűtőben sem. A vékonyabb szálakból készítsünk levest, a vastagabbak általában ízesebbek így önálló fogásként, vagy köretként is megállják a helyüket.

Néhány praktika

Az interneten számtalan spárgás recept található, ez is bizonyítva egyre növekvő népszerűségét, így ilyenekkel nem is untatnánk az olvasót, azonban néhány praktikát megosztunk. A spárgát sose főzzük túl mert az egyszerre megy az ízek és az állag rovására. A receptek gyakran 15-20percet írnak de a legtöbbször 10 is bőven elegendő. Ne csak a külső vékony hártyát távolítsuk el, hanem rendesen hámozzuk meg a szárakat, így elkerülhető az egyébként fellépő kesernyés utóíz. A tisztítás alulról felfele végezzük, így könnyebb dolgunk lesz.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!