Időnként egészen biztosan mindenkivel előfordul, hogy idejét nem sikerül tökéletesen beosztani. Ami a naptárba vagy a határidőnaplóba vésve még kivitelezhetőnek tűnt gyakran nem is olyan könnyen megvalósítható, aminek káosz rohanás és stressz az eredménye. Nem is csoda, hogy az imént leírt gondok gyakran felütik a fejüket. Mindennapi teendőink, egész napos megerőltető munka után a gyermekek és egyéb családtagok iskolába és hazahordása, a bevásárlás és egyéb házimunkák gyakran minden időnket felemésztik. Nem csoda, hogy minimális szabadidőnket így minél jobban igyekszünk beosztani, és ilyenkor legtöbbször nincs kedvünk, a végeláthatatlannak tűnő nap után további hosszú órákat állni a fazék mellett. Márpedig enni muszáj, a készen kapható mirelit és mikrózható ételek pedig bár pillanatok alatt elkészülnek, azok többsége borzasztó egészségtelen. Azonban egészséges ételek készítése közben is komoly perceket spórolhatunk, hogy azokat inkább önmagunkra és a pihenésre fordítsuk ha kipróbálunk párat az alábbi praktikák közül.

Használjuk a mikrónkat!

No persze nem a fent már kárhoztatott készételek felmelegítésre! Azonban számos fogás, zöldségek, köretek, és mártások sokkal gyorsabban elkészíthetőek a mikrohullámú sütőben, mint ha a sütőbe vagy a tűzre tennénk őket. Ráadásul a végeredmény sok esetben nagyon hasonló lehet. Az újabb készülékek segítségével zöldségeket párolhatunk, de akár hájában sült krumplit is készíthetünk, a szokásos 45-50 perces sütési idő helyett 15-20 perc alatt.

Forró víz gombnyomásra

Bár ma már széles körben elterjedté vált a vízforralók használata praktikusságukat nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem csak teához, kávéhoz használhatjuk ezeket a gyors kis kannákat, de akár egy spagettinyi vizet is forralhatunk bennük, amit a fazékba áttöltve sokkal hatékonyabban főzhetjük meg a vacsorát.

Előkészített zöldségek

Bár, ahogy már többször írtuk a készételek nem egészségesek, az előkészített alapanyagokkal legkomolyabb diétát követőknek sem lehet kifogásuk. Ha elúszott a napunk mégis friss és egészséges vacsorát szeretnénk készíteni, ne szégyelljük a zöldségespultban az előre pucolt és szeletelt gombát, sárgarépát, vagy zacskós salátamixer választani. Ezek bár drágábbak valamelyest ha komoly időhiányban szenvedünk olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy kis luxust.

Saláták készen

Persze a saláták és köretek elkészítésén nem csak így spórolhatunk időt. A legtöbb nagy áruházban és közértben már 'svédasztalos' salátás pult is a rendelkezésünkre áll. Itt egyszerű szeletelt uborkától, paradicsomtól és reszelt sárgarépától és egyéb zöldségektől kezdve az összetettebb ecetes, majonézes és kevert salátákig sok mindent megtalálunk. Persze több szempontból sem tanácsos ezeket nap mint nap fogyasztani, alkalmanként azonban komoly perceket spórolhatunk velük magunknak.

Kanyarodjunk a hűtőpult felé!

Sokszor elfelejtjük, hogy a fagyasztott zöldségekben és gyümölcsökben nem csak az a jó, hogy bármikor rendelkezésünkre állnak, de ezek szinte kivétel nélkül, konyhakészek. Tehát ha ilyenekhez nyúlunk nem lesz gondunk a pucolással, magozással, hámozással és a többi macerás időrabló munkával. Ha mélyhűtőkapacitásunk engedi, tárazzunk hát be belőlük bátran, bármikor pillanatok alatt ízletes vacsorát készíthetünk velük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!