Gyerekekkel sütni, főzni gyakran lassabb, és nehézkesebb, mint ha magunk állnánk neki a vacsora elkészítésének, de nem is azért csináljuk, hogy hamarabb elkészüljünk. A gyerekek egyrészt imádnak becsatlakozni a felnőttes tevékenységekbe, utánozni minket és segíteni nekünk. Másrészt amíg ezt teszik számos olyan ismeretre tesznek szert és készséget sajátítanak el, amelyekre később komoly szükségük lesz. Arról nem is beszélve, hogy a idejében kedvelik meg a konyhamunkát később még valódi segítség is válhat belőlük.

Gyümölcssaláta

Egy gyümölcssaláta elkészítésében már az óvodás korú gyerekek is tudnak segíteni. A gyümölcsök feldarabolása fejleszti a kézügyességet és a koncentrációs képességet. Persze ne egy hatalmas görögdinnyével birkózzanak meg első körben! Banánt, epret vagy nagy szemű szőlőt egy nem túl éles kenőkéssel is fel lehet vágni, így elkerülhetjük a sérüléseket is.

Szendvicsek

Bár a felnőtt korosztályban induló szakácsok számára a szendvicskészítés nem is számít igazi 'főzésnek', a gyerekek számára ez is hasznos tevékenység lehet. Bízzuk rájuk, hogy kiválasszák milyen alapanyagokat tegyenek a kenyérre (amit jobb ha mi szeletelünk fel). Ha a legfontosabb dolog felkerültek biztassuk őket a szendvicsek díszítésére is. Bármiből válhat rajzszerszám, aminek tubusos a kiszerelése, a kicsik pedig így kreativitásukat is fejleszthetik.

Rántotta

Ha nagyobbakról van szó és már biztonságosan bánnak a tűzhellyel készítsünk velük rántottát. Ennek elkészítése sem túl bonyolult, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. A tojás feltörése alapvető készség, amit itt remekül elsajátíthatnak, és ha már rutinosan bánnak a késsel zöldségek felszeletelésével is lehet próbálkozni. Az utálatos hagymaszeletelést egyelőre tartsuk meg magunknak. Itt se kényszerítsünk a gyerekekre recepteket. Egy rántottát a legkülönbözőbb zöldségektől kezdve felvágottakon keresztül bármivel fel lehet dobni, így engedjük szárnyalni fantáziájukat.

Muffin

A főzés mellett a sütés megszeretése is fontos, ehhez pedig gyakran egészen más készségek kellenek. Itt többnyire sokkal szigorúbban kell ragaszkodni a receptekben megadott alapanyagokhoz és mennyiségekhez, így gyermekünk fejlesztheti matematikai készségét, és megtanulhat bánni a mérleggel, ami pontosságot, türelmet és koncentrációt igényel, sőt az alapanyagok összekeverése és a muffinok kiporciózása is remek móka.





Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!