Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vissza az iskolába: „nehéz ügy”

A szülők és a gyerekek nagy örömére a héten újra elkezdődött az iskola és a sok kisiskolás nagy és nehéz táskákkal indul útjára reggelente, ami azonban nem feltétlenül tesz jót az egészségüknek. Olvass tovább a részletekért!

0 Tovább

Kutyával az egészségesebb családért

Szeretnéd, ha egészségesebb lenne a gyerek? Nincs más dolgod, mint beszerezni egy szőrös családtagot, ugyanis egy amerikai kutatás eredménye azt bizonyítja, hogy a kutyatartásnak kifejezetten pozitív hatása van az apróságokra.

2 Tovább

4 étel, amit gyerekekkel is készíthetünk

Gyerekekkel sütni, főzni gyakran lassabb, és nehézkesebb, mint ha magunk állnánk neki a vacsora elkészítésének, de nem is azért csináljuk, hogy hamarabb elkészüljünk. A gyerekek egyrészt imádnak becsatlakozni a felnőttes tevékenységekbe, utánozni minket és segíteni nekünk. Másrészt amíg ezt teszik számos olyan ismeretre tesznek szert és készséget sajátítanak el, amelyekre később komoly szükségük lesz. Arról nem is beszélve, hogy a idejében kedvelik meg a konyhamunkát később még valódi segítség is válhat belőlük.

Gyümölcssaláta

Egy gyümölcssaláta elkészítésében már az óvodás korú gyerekek is tudnak segíteni. A gyümölcsök feldarabolása fejleszti a kézügyességet és a koncentrációs képességet. Persze ne egy hatalmas görögdinnyével birkózzanak meg első körben! Banánt, epret vagy nagy szemű szőlőt egy nem túl éles kenőkéssel is fel lehet vágni, így elkerülhetjük a sérüléseket is.

Szendvicsek

Bár a felnőtt korosztályban induló szakácsok számára a szendvicskészítés nem is számít igazi 'főzésnek', a gyerekek számára ez is hasznos tevékenység lehet. Bízzuk rájuk, hogy kiválasszák milyen alapanyagokat tegyenek a kenyérre (amit jobb ha mi szeletelünk fel). Ha a legfontosabb dolog felkerültek biztassuk őket a szendvicsek díszítésére is. Bármiből válhat rajzszerszám, aminek tubusos a kiszerelése, a kicsik pedig így kreativitásukat is fejleszthetik.

Rántotta

Ha nagyobbakról van szó és már biztonságosan bánnak a tűzhellyel készítsünk velük rántottát. Ennek elkészítése sem túl bonyolult, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. A tojás feltörése alapvető készség, amit itt remekül elsajátíthatnak, és ha már rutinosan bánnak a késsel zöldségek felszeletelésével is lehet próbálkozni. Az utálatos hagymaszeletelést egyelőre tartsuk meg magunknak. Itt se kényszerítsünk a gyerekekre recepteket. Egy rántottát a legkülönbözőbb zöldségektől kezdve felvágottakon keresztül bármivel fel lehet dobni, így engedjük szárnyalni fantáziájukat.

Muffin

A főzés mellett a sütés megszeretése is fontos, ehhez pedig gyakran egészen más készségek kellenek. Itt többnyire sokkal szigorúbban kell ragaszkodni a receptekben megadott alapanyagokhoz és mennyiségekhez, így gyermekünk fejlesztheti matematikai készségét, és megtanulhat bánni a mérleggel, ami pontosságot, türelmet és koncentrációt igényel, sőt az alapanyagok összekeverése és a muffinok kiporciózása is remek móka.





Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Maradj talpon! - beteg gyerekkel is

Ha gyermekünk beteg, náthás vagy influenzás természetesen minden tőlünk telhetőt igyekszünk megtenni, hogy jobban legyen. Ez így is van rendjén, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni magunkról, hiszen ha mi is ágynak dőlünk azzal senkinek sem lesz jobb, sőt! A következőkben szeretnénk pár tippet adni, amikkel nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy megfertőzzön minket a kis ápoltunk.

Fő a megelőzés

Természetesen a legbiztosabb módszer a megelőzés. Az elmúlt években sokan sok szempontból vitatták az influenzaoltások szükségességét, biztonságosságát, azonban a kézzel fogható eredmények szerint még mindig ez a legjobb módja a betegség elkerülésének. Ha gyermekünket nem is szeretnénk az oltásnak kitenni, magunkat beoltathatjuk, hogy tudjunk segíteni ha szükség van ránk. Azonban nem szabad elfelejteni: az immunitás csak az oltás beadása után körülbelül két héttel alakul ki!

Óvatosan a tüsszögéssel!

Manapság, az illemkönyveknek megfelelően legtöbbünk, beleértve már az óvodáskorú gyerekeket is, a tenyerébe tüsszent köhög. Ez lehet, hogy megfelel az alapvető udvariassági szabályoknak, azonban a higiéniás elvárásoknak korántsem. Különösen influenzaszezonban nem. Tüsszentsünk inkább zsebkendőbe, vagy saját ing- vagy pulóverujjunk könyökébe, és tanítsuk erre gyermekünket is. A tenyerünkbe tüsszentett kórokozók ugyanis akár még több óráig is életképesek maradnak, ami alatt fertőzni is tudnak. Ráadásul ez legtöbb tárggyal, csappal, kilinccsel, evőeszközökkel érintkező testrészünk...

Nem lehet eleget kezet mosni

Mint az imént írtunk kezeinket folyamatosan tárgyak megérintésére, pakolásra és minden egyébre használjuk. Ez még nem lenne baj, de az így összeszedett kórokozókat számtalanszor akaratlanul és észrevétlenül érintjük szemünkhöz, szánkhoz, egyszóval arcunkhoz, ahol a legnagyobb a fertőzés veszélye. Így nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát. Ahányszor csak segítünk gyermekünknek orrot-fújni, enni, vagy a játékait összepakolni igyekezzünk megmosni kezüket, hisz ezeken a tárgyakon mint ott lehetnek a rettegett vírusok.

Takarítsunk többet!

A rendszeres kézmosás mellett nem árthat gyakrabban tisztítani a sokat használt tárgyakat sem, ha beteg van a családban. A WC-lehúzó, a csap, a kilincsek mind ideális helyek a kórokozók számára, hogy azokon megbújva várhassák áldozatukat. Ezeket érdemes antibakteriális törlőkendővel de akár közönséges szappanos vízzel is megtisztítani. Ugyanilyen fontos persze a lakás levegőjének cseréje is, így még nagy hideg esetén is érdemes lehet naponta egy-két alkalommal szellőztetni.

Kerüljük a közelséget

Bár nehezünkre eshet, hogy beteg gyermekünket ne babusgassuk ezt igyekezzünk elkerülni, hiszen ha mi is lebetegszünk azzal senkinek sem segítünk. Természetesen nem kell mindig megtartani az egy lépés távolságot, de arcra puszi helyett egy öleléssel vagy meleg simogatással is kedveskedhetünk.

Figyeljünk magunkra is

Ha gyermekünk beteg előfordulhat, hogy egész éjjel fent kell maradnunk, vagy éppen napokon keresztül csak kihűlt falatot eszünk, egyszóval megfeledkezünk magunkról. Pedig ha egy beteg van a családban különösen fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, folyadékbevitelre és kellő időt pihenjünk, különben még inkább ki leszünk téve a fertőzésnek.

0 Tovább

Miért a reggeli a legfontosabb étkezés?

A finom és egészséges reggeli elengedhetetlen ahhoz, hogy egy dinamikus és eredményes napnak nézzünk elébe. Hiszen napi munkánk és egyéb feladataink elvégzéséhez nem csupán alvásra, kipihentségre, de a kellő energiára is szükségünk van, amit pedig a reggeli biztosíthat számunkra.

Ébred a has

Tévedés azt hinni, hogy az éjjeli alvás közben nem használjuk testünk energiakészleteit. Álmunkban is keményen dolgoznak ugyanis létfenntartó belsőszerveink, ver a szívünk, az emésztés pedig ilyenkor a legintenzívebb. Nem szabad hát a szükséges alvással töltött időn túl mindenféle energiabevitelt megvonni szervezetünktől.

Reggelizz, mint egy tudós!

Vitathatatlan, hogy a 3 fő étkezés közül a reggelinek a legfontosabb a szerepe. A reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus alapelve elve igaz, de okosan kell értelmezni a régi közmondást! A reggelinek csak energiaszükségletünk mintegy 20 százalékát kell fedezni, sokkal fontosabb az, hogy ezt milyen élelmiszerekkel juttatjuk szervezetünkbe.

Több kutatás is igazolt, hogy bár minden korosztály számára fontos a reggeli, a gyerekeknél ez szinte elengedhetetlen. A nem megfelelő reggeli, esetleg annak hiánya gyakran jó eséllyel fáradékonysághoz vezet, ami rontja a gyermekek memóriáját, koncentrálóképességét, így végül iskolai teljesítményét. Ami azonban ennél is ijesztőbb, hogy gyakran agresszióhoz vezethet, ami gyerekek emberi kapcsolatait befolyásolja negatívan.

Kiemelten fontos a kellő folyadék bevitele, azonban tartózkodni kell a cukros üdítőktől, hiszen ezek a vércukorszintet hirtelen emelik meg, majd ugyanolyan gyorsan távoznak. Fontos továbbá, hogy a reggeli mindig tartalmazzon állati fehérjét, ami azonban nem csak hús lehet. A tojás és egyes tejtermékek emésztése sokkal könnyebb feladat szervezetünk számára, így érdemesebb ezekkel próbálkozni. A rostokat legegyszerűbben gabonapelyhekkel és zöldségekkel, gyümölcsökkel juttathatjuk szervezetünkbe, amik a korábban említett tejtermékek kiegészítőiként igazán tápláló és finom reggeliül szolgálnak.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek