Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi legyen a szekrényben ősszel?

Bár a hőmérő higanyszála egyre alacsonyabb, ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a szabadtéri programokról! Épp ellenkezőleg, az október számos sportolási, kirándulási lehetőséget kínál. Ezek fázás nélküli élvezetéhez azonban javasolt gondoskodni néhány alap ruhadarab beszerzéséről. Nézzük, melyek ezek!

0 Tovább

Öt étel a napégés ellen

Ezeken a forró és száraz napokon különösen fontos, hogy óvjuk bőrünket a túlzott meleg és a nap károsító sugarai ellen. Azonban nem csak krémekkel, napszemüvegekkel és kalapokkal veheted fel a harcot a z UV-B sugarak ellen. Talán nem mondunk újdonságot, ha azt állítjuk, hogy a védekezésnek léteznek a hagyományostól eltérő, ízletesebb útjai is.

1 Tovább

4 étel, amit gyerekekkel is készíthetünk

Gyerekekkel sütni, főzni gyakran lassabb, és nehézkesebb, mint ha magunk állnánk neki a vacsora elkészítésének, de nem is azért csináljuk, hogy hamarabb elkészüljünk. A gyerekek egyrészt imádnak becsatlakozni a felnőttes tevékenységekbe, utánozni minket és segíteni nekünk. Másrészt amíg ezt teszik számos olyan ismeretre tesznek szert és készséget sajátítanak el, amelyekre később komoly szükségük lesz. Arról nem is beszélve, hogy a idejében kedvelik meg a konyhamunkát később még valódi segítség is válhat belőlük.

Gyümölcssaláta

Egy gyümölcssaláta elkészítésében már az óvodás korú gyerekek is tudnak segíteni. A gyümölcsök feldarabolása fejleszti a kézügyességet és a koncentrációs képességet. Persze ne egy hatalmas görögdinnyével birkózzanak meg első körben! Banánt, epret vagy nagy szemű szőlőt egy nem túl éles kenőkéssel is fel lehet vágni, így elkerülhetjük a sérüléseket is.

Szendvicsek

Bár a felnőtt korosztályban induló szakácsok számára a szendvicskészítés nem is számít igazi 'főzésnek', a gyerekek számára ez is hasznos tevékenység lehet. Bízzuk rájuk, hogy kiválasszák milyen alapanyagokat tegyenek a kenyérre (amit jobb ha mi szeletelünk fel). Ha a legfontosabb dolog felkerültek biztassuk őket a szendvicsek díszítésére is. Bármiből válhat rajzszerszám, aminek tubusos a kiszerelése, a kicsik pedig így kreativitásukat is fejleszthetik.

Rántotta

Ha nagyobbakról van szó és már biztonságosan bánnak a tűzhellyel készítsünk velük rántottát. Ennek elkészítése sem túl bonyolult, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. A tojás feltörése alapvető készség, amit itt remekül elsajátíthatnak, és ha már rutinosan bánnak a késsel zöldségek felszeletelésével is lehet próbálkozni. Az utálatos hagymaszeletelést egyelőre tartsuk meg magunknak. Itt se kényszerítsünk a gyerekekre recepteket. Egy rántottát a legkülönbözőbb zöldségektől kezdve felvágottakon keresztül bármivel fel lehet dobni, így engedjük szárnyalni fantáziájukat.

Muffin

A főzés mellett a sütés megszeretése is fontos, ehhez pedig gyakran egészen más készségek kellenek. Itt többnyire sokkal szigorúbban kell ragaszkodni a receptekben megadott alapanyagokhoz és mennyiségekhez, így gyermekünk fejlesztheti matematikai készségét, és megtanulhat bánni a mérleggel, ami pontosságot, türelmet és koncentrációt igényel, sőt az alapanyagok összekeverése és a muffinok kiporciózása is remek móka.





Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Süssünk kenyeret!

Az otthon elkészített kenyér nem csak az egész konyhát belengő finom illatával és meleg frissességével kényeztet minket, de sok szempontból jobb is, mint a bolti. Egyrészt mi döntjük el mi kerüljön bele, így tökéletesen saját ízlésünkre szabhatjuk. Másrészt persze ha még találunk is a boltokban ilyen, az ízlésünknek megfelelő kenyeret se lehetünk biztosak benne, hogy minden esetben a legjobb, legfinomabb, és legegészségesebb alapanyagokat adták hozzá.

A házi kenyérsütők, melyekkel 500-1500 g közti kenyereket süthetünk már rendkívül jutányos áron, akár 10-15.000.- forinttól is beszerezhetőek a elektronikai áruházakban. Persze akadnak ennél jóval drágább, márkás csúcstermékek is, ezek árának határa a csillagos ég. Azonban már egy egyszerűbb darab is számos kényelmi funkcióval van ellátva, így például beállíthatjuk, hogy az este beletöltött alapanyagok, az automatikus keverés, dagasztás, kelesztés és sütés után pontosan mikorra készüljenek el. Így még mielőtt kikecmergünk az ágyból érezhetjük saját kenyerünk lélekmelengető, friss illatát! Mi most egy roppant egyszerű, mégis fenséges parmezános-fokhagymás cipó receptjét osztjuk meg veletek.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 ek. méz
  • 2 bögre kenyérliszt
  • 1 ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1/3 bögre kukoricakorpa
  • 1/3 bögre reszelte vagy apróra vágott parmezánsajt
  • 2 tk. szárított, őrült bazsalikom
  • 2 tk. só
  • 1 ½ tk. száraz élesztő
  • 4-5 gerezd közepes darabokra vágott fokhagyma




A fenti alapanyagokat kenyérsütő használati utasítása szerint összeöntjük, majd sima fehér kenyér, vagy ennek megfelelő programon megsütjük.

Ha még intenzívebb ízekre vágyunk fogyasszuk fokhagymás-parmezános vajjal. Ehhez keverjünk el ¼ bögre mikrohullámú sütőben megolvasztott vajat vagy margarint 2 evőkanál reszelt parmezánnal, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel, és egy kisebb gerezd kinyomott fokhagymával. Az így elkészült krémet hűtőben vagy mélyhűtőben – attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek - lefedve dermesszük meg, majd csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük ki szobahőmérsékletre.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek