Az ma már nem újdonság, hogy egyes ételek egészségesebbek másoknál. Azon sem lepődünk meg, hogy ezek közül is van pár csemege, ami magasan kiemelkedik, hiszen egyes betegségek leküzdésében vagy megelőzésében az élen jár. Azonban ha ezeket jól párosítjuk, a hatás nem csak összeadódhat, de akár meg is sokszorozódhat!

Lazac szezámmaggal a menstruációs panaszok ellen

Bár a lazac sokak szerint zsíros húsú hal, nagyon egészséges. Rengeteg D-vitamint tartalmaz, aminek köszönhetően akár egy szelettel is fedezhetjük napi D-vitaminszükségletünk jelentős részét. Erre főleg a téli hónapok napsütésmentes időszakában van nagy szükség. A D-vitamin és a kalcium együttesen jelentősen csökkenthetik a menstruációs panaszok kialakulásának esélyét. Kalcium pedig nagy mennyiségben található a szezámmagban, de a mandulában és egyéb növényekben is. Azonban a narancsos húsú hal ez előbbivel elkészítve egészen isteni. Próbáljuk csak ki!

Tofu és jalapeno paprika a gyulladás ellen

Bár a jalapenoről legtöbbünknek tüzes ereje jut eszünkbe, ami lássuk be nehezen képzelhető el gyulladáscsökkentőként, a chilinek még is van ilyen hatása. Koreai kutatók kimutatták, hogy a szójából készült ételek, mint a tofu nagy mennyiségben tartalmaznak izoflavonoidokat, melyek a paprikában lévő kapszaicionnel együtt hatékonyan lépnek fel a gyulladásokkal szemben. Pirítsunk apróra vágott tofut és zöldségeket egy serpenyőben kis szójaszósszal, tüzeljük fel apróra vágott jalapenoval és kész is a gyógyító vacsora.

Japán soba tészta és brokkoli a szívünkért

Bár elsőre kevesen tudjuk csak, mi is az a soba tészta, a legtöbbünk valószínűleg már találkozott vele. A sötét tészta színét a barnás-szürkés hajdinalisztnek köszönheti, melyet előszeretettel használnak Japánban és a Távol-kelet más országaiban. Sok gyorsétterem szinte minden fogásához felhasználja, így az itthoni ázsiai éttermekben is léptem nyomon belebotlunk. A soba azonban nem csak színében különbözik a haza száraztésztáktól, de lévén teljes kiőrlésű rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami küzd a magas koleszterinszint ellen és segít megelőzni az érszűkületet. Hasonlóan a brokkolihoz, amivel elkészítve sült tésztaként ízlelőbimbóinkat is kényezteti.

Csicseriborsó és hagyma, mint energiabomba

A csicseriborsó nagy mennyiségben tartalmaz vasat és cinket, melyek komoly szerepet játszanak sejtjeink oxigénellátásában. Ezeket azonban sokunk nem tudja kellő mértékben kinyerni, még a velük legdúsabban ellátott táplálékokból sem. Ebben segítenek a hagyma kénvegyületei, melyek megkönnyítik a vas felszívódását, ezzel adva energialöketet a szervezetünknek. Fogyasszuk humusszal vagy készítsünk jó hagymás csicseriborsókrém levest!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!