A csuklás egy természetes reakció, melyet a rekeszizom önkéntelen összehúzódása okoz és rendszerint percenként többször is ismétlődik. Több a mellkas és a garat környékéén húzódó ideg ingerlése is kiválthatja, amit számos dolog okozhat, így a túl gyors evés, a túl nagy kortyokban lenyelt ital, a heves sírás, nevetés vagy köhögés, de akár a túl sok alkohol fogyasztása is. Egyszóval a csuklásnak számos oka lehet, legtöbbünknél rendszeresen jelentkezik. Bár kellemetlen általában, általában teljesen ártalmatlan és rövid időn belül magától is elmúlik, azonban ez nem mindig van így. Mi most az ilyen makacs csuklás elmulasztására adunk pár hasznos tippet a az ijesztgetésen, nyújtózkodáson és iváson túl.

Kezdjük a fülünkkel

A már korábban említett idegek egyike a bolygóideg, mely a fülünk környékén halad végig a nyakunkon keresztül egészen a hasüregig. Hallószervünk környékén, egy fülbe érő hajszáltól kezdve számtalan dolog irritálhatja, így kezdetnek ezt a részt vizsgáljuk meg. Masszírozzuk finoman végig halántékunk, fülkagylónk különböző részeit. Ezt bárhol, bármilyen körülmények közt megtehetjük, így érdemes lehet ezzel kezdeni.

Hideg vagy meleg víz?

Az ivás a legismertebb 'gyógymód', azonban ennek is több iskolája létezik. Legtöbben hideget isznak, hiszen ez kellemesebb érzés és áthatja egész nyelőszervünket. Ezzel szemben a meleg, állítólag megnyugtatja a rekeszizmot, ezzel gátat szabva az önkéntelen összerántódásoknak.

Édes vagy savanyú

Egy kiskanálnyi cukor vagy méz, elég tömör falat. A benne található szénhidrátmennyiség megváltoztatja a légzés ritmusát, ami szintén hozzásegíthet a az idegek lecsillapításához.

Ezzel szemben a savanyúság is hatásos lehet. Sokan esküsznek rá, hogy egy gerezd citromnál semmi sem mulasztja el gyorsabban a csuklást. Persze csak ha ráharapunk. Ha nincs friss, megteszi a sűrítmény is. Figyelem, gyakran csukló kisbabáknál ezt a módszert NE alkalmazzuk. 7 hónapos kor alatt semmilyen citrusféle fogyasztása sem ajánlott.

Lélegezz zacskóba

Szintén sokaknál beválik, ha egy papírzacskóba lélegeznek, fújják ki a levegőt, majd szívják be újra. Az egyszer már 'használt' levegőben így a véráramban is megnő így széndioxid szintje ami értágító hatásán keresztül szintén megnyugtatja a rekeszizmot.

Kell-e orvos?

Ha rendszeresen csuklunk és azt csak nagyon nehezen tudjuk elmulasztani érdemes megfontolni a következőket. A rekeszizom görcsös rángásait okozhatja vitaminhiány vesebetegségek, vagy az idegeket érő folyamatos nyomás, amit szélsőséges esetekben tumorok is kiválthatnak. Ha rendszeresen küzdünk a csuklással érdemes lehet kikérni orvosunk tanácsát is!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!