Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért örülj az ősznek?

Ma teljes valójában beköszöntött az ősz, lehűlés, eső, sárguló falevelek. Na, de mi nem lelombozni akarunk, hanem épp ellenkezőleg, bemutatni, hogy miért is van okod örülni ennek a jobb sorsa érdemes évszaknak.

0 Tovább

A tökéletes masnit!

Mindenki tudja milyen jó érzés, amikor szeretteink őszintén örülnek a tőlünk kapott ajándéknak. Ekkor érezzük úgy, hogy a karácsonyt megelőző erőfeszítéseink, az ajándékok hajszolása és a készülődés nem voltak feleslegesek. Még szebbé teheti a pillanatot, ha az ajándékot a filmekben látott tökéletes csomagolásban adjuk át, ami olyan szépre sikeredett, hogy a megajándékozott szinte ki sem akarja nyitni a csomagot. Egy ilyen, tökéletes masnival ellátott csomag első ránézésre nem is olyan könnyű feladat, de Eddie Ross tervező és lakberendező most megmutatja, hogyan is kell csinálni.


0 Tovább

5 finom és egészséges novemberi zöldség

Az óraátállítás után és a tél közeledtével bizony nem könnyű az egészséges táplálkozásra ügyelni. Sokféle finomság nem, vagy csak nagyon nehezen beszerezhető ilyenkor, másoknak pedig borzasztóan megnő az ára a nyári-őszi szezon végeztével. Van azonban több olyan finom zöldség is, ami szerencsénkre éppen ilyenkor terem, vagy időtállásának köszönhetően ilyenkor is frissen fogyasztható. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.

 

Kelbimbó

Sokunk gyermekkori rémálmaiban volt visszatérő szereplő ez a zöldség, pedig néhány konyhai praktika segítségével elképesztően finom ételek készíthetők belőle, így érdemes adni neki még egy esélyt. A köretként is kiváló kis zöld golyócskák ráadásul rendkívül gazdagok C-vitaminban, ami ilyenkor, a megfázás- és náthaszezon kezdetén fontos immunrendszerünk megerősítése érdekében. De máskor is érdemes fogyasztani őket, hiszen antioxidánsaik a rák kialakulásának esélyét is jelentős mértékben csökkenthetik. A zöldségesnél igyekezzünk kiválogatni a legapróbbakat, hiszen ezek még ízletesebbek!

 

Káposzta

A káposzta szintén rendelkezik a fent leírt, miniatűr rokonának jó tulajdonságaival, amit még jelentős K-vitamin tartalommal is megfejel, így segíti a májat a méregtelenítésben és a véralvadásban is nélkülözhetetlen szerepet játszik. Elkészítése a káposztás kockán felül számtalan finom és egészséges módon lehetséges, így érdemes gyakran hazavinni egy-egy fejjel!

 

Sárgarépa

Bár a sárgarépa nem tipikusan őszi zöldség, az utolsó termések hosszú ideig, akár a tél végéig is frissen tárolhatók, így érdemes gondolni rájuk, ha a sötét hónapokban vitamin utánpótlásra van szükségünk. A répa színét adó béta karotin segíti az A-vitamin beépülését, így jótékony hatással van a látásra, erősíti a fogakat, csontokat és egészségesen tartja a bőrt és a fogínyt. Konyhai felhasználásra szintén számos régi recept lehet segítségünkre, de akár friss és egészséges snack-ként is fogyaszthatjuk.

 

Póréhagyma

A hagymák leghatalmasabbra növő rokona is könnyen eltehető, így hosszú ideig lehet társunk a konyhában. Apróra vágva részben vagy egészben a legtöbb ételben helyettesítheti a vöröshagymát, de nyersen fogyasztva, salátákban, öntetekben, pácokban, vagy köretként is remekül alkalmazható.

Sütőtök

A sütőtökről már nálunk is többször volt szó, kifaragva és elfogyasztva is roppant hasznos zöldség. A-, B-, C-vitamintartalma rendkívül magas, így roppant nagy segítséget nyújt az immunrendszer megerősítésében. Nem csak sütve készíthető el, amit egyre többen fedeznek fel, így az interneten böngészve csemegézhetünk a rohamosan szaporodó receptötletek közül.

0 Tovább

Faragjunk tököt!

Itt van az igazi ősz, amivel együtt megérkezett a sütőtök szezonja is! Ennek a gyönyörű színű, hatalmas zöldségnek pedig természetesen nem csak a finom íze miatt örülhetünk. Mint már korábban írtuk a sütőtök rendkívül egészséges, a tökfélék közül ennek legmagasabb a vitamintartalma, aminek hála erősíti az immunrendszert, valamint antioxidánsainak hála a daganatos érrendszeri megbetegedések ellen is kiváló védelmet nyújt.

Ezek azonban mind csak hosszú távú előnyök, pedig a tökből pár perc leforgása alatt is rendkívül szórakoztató szerzemény válhat.

A zöldségek faragásának Írországban és Nagy-Britanniában évszázados hagyománya van, ám ekkor még nem tököt, hanem lényegesen kisebb retek és répaféléket faragtak az őszi időszakban. Ez a népszokás ekkor azonban még nem kapcsolódott a Halottak-napjának megfelelő Halloween ünnepéhez, sokkal inkább az őszi betakarítás egészéhez kötődött. A tök, mint oly sok egyéb Észak-Amerikában jött divatba, amikor az angolszász bevándorlók felfelezték, hogy ennek látványos kifaragása sokkal egyszerűbb, hiszen a nagyméretű tökökkel könnyebb a munka. Ráadásul belsejükből lényegesen könnyebb kivájni a sok száz maggal teli lágy részt, hogy ennek helyére később gyertya kerüljön.

 

A tökfaragás mára igazi művészeti ággá nőtte ki magát, egyes hihetetlen türelemmel és kézügyességgel megáldott művészek valóságos mesterműveket képesek a tökökből kivájni.

Persze nem szükséges rögtön a Sixtus-kápolna híres mennyezetfreskóját megformálnunk. Rendkívül szórakoztató elfoglaltságban lesz részünk akkor is ha csak egy az amerikai filmekből jól ismert vigyorgó fejet vájunk a narancssárga héjba. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint egy jókora tökre, egy éles késre és pár perc koncentrációra. Mindezt természetesen még szórakoztatóbban tehetjük meg, ha a tököt a szobrászkodás mellett a konyhában is felhasználjuk!

0 Tovább

Őszi vitaminbombák 2.

A tegnap kezdett sorozatunk mai részében egy igazi klasszikussal és két hasonlóan kedvelt, ám lényegesen ritkábban fogyasztott kedvenccel ismerkedünk meg.

Körte

A körtéknek az almákhoz hasonlóan rengeteg különböző fajtája ismert. Szabálytalan formájuk mellett másik közös tulajdonságuk, hogy rengeteg, rostot ásványi anyagot, és vitamint tartalmaznak. Csupán egy körte is biztosítja az ajánlott napi rostbevitel közel 5 %-át, ami a bélrendszerre gyakorolt pozitív hatásának hála segít megóvja a vastagbelet és a nyálkahártyát a rákos vegyületektől. Egyéb immunerősítő hatása is van, hiszen az almákénál lényegesen magasabb C-vitamin szintje ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

 

Gesztenye

A szelídgesztenye az ősz és a tél egyik legkedveltebb finomsága, ám lássuk be leginkább utcai árusoktól vásárolt kis tasakokból, vagy püré formában fogyasztjuk. Pedig a szúrós héjba bújt kis termés igazán egészséges! C-vitamin tartalma vetekszik a citroméval, ezen felül pedig rengeteg káliumot és kalciumot tartalmaz, így hasmenéses vagy hányásos betegségek esetén is hasznos lehet. A népi gyógymódik régóta használják légúti megbetegedések, szamárköhögés és hörghurut kezelésére, aminek eredményeit a modern orvostudomány is alátámasztja.

 

Sütőtök

A rikító narancssárga sütőtök egy másik igazi őszi-téli finomság, pedig jótékony hatásai az év bármely egyéb részében is hasznunkra lennének. A tökfélék közül ebben találhatóak a legnagyobb mennyiségben A-, B- és C-vitaminok, amik erősítik az immunrendszer és támogatják az idegrendszert, agyműködést. Magas ásványi anyag tartalmának hála bővelkedik antioxidánsokban, így a daganatos és érrendszeri betegségek megelőzésében is jeleskedik. A sütés mellett számos egyéb módon, krémleveskét, krumplit kiváltó püréként, húsok mellett köretként remekül alkalmazható így remek alapanyag a konyhában is.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek