Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egészséges élelmiszerek az évkezdetre

Itt az év eleje és ilyenkor sokan fontolgatják, hogy "jobb" útra térnek és egészségesebben fognak táplálkozni, aztán végiggondolják, és mégis úgy döntenek, hogy elhalasztják a dolgot nyárra. A mögöttes gondolat: a sok gyümölcsnek és zöldségnek hála akkor majd könnyebb lesz a diéta. Nos, elsősorban az így gondolkodóknak szól ez a cikk. Jegyezzétek meg: az egészséges alapanyagok most sem jelentenek akadályt. Sőt az elkövetkező hónapok sokkalta alkalmasabbak egy jelentősebb életmód-változtatásra, mint a nyáriak, hiszen ki akar a 40 fokos hőségben, illetve a jól megérdemelt üdülése során belefogni egy ilyen jelentős dologba. De ne kalandozzunk el, lássuk a hónap legjobb élelmiszereit!

0 Tovább

Tavaszi gyümölcsös pizza

A gyümölcsös pizza szóösszetétel hallatán biztos sokan kapják fel a fejüket, pedig a klasszikus olasz fogásból kiindulva egy kis ötletességgel igazán finom és egészséges ételeket alkothatunk. Arról nem is beszélve, hogy ezzel az ügyes kis csalással a gyümölcsöket egyébként messziről kerülő gyerekeket is egy kis plusz vitaminhoz juttathatjuk...

Hozzávalók:

  • 4 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 6 ek. cukor
  • 2 ek. vaj vagy margarin
  • 2 ek. kukoricaszirup
  • 50 dkg mascarpone vagy egyéb lágy krémsajt
  • 6 tojás
  • 2-3 bögre gyümölcs, ízlésünk szerint





Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a mikróban felolvasztott margarint és a kukoricaszirupot. Óvatosan egyengessük el egy 20-25 centi átmérőjű pizzás-tepsiben.

Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 5 percig vagy amíg enyhén meg nem pirul, majd engedjük teljesen kihűlni.

A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk külön. A sárgáját a cukorral összekeverve géppel verjük keményre, míg a fehérjével külön tegyünk ugyanígy. Ezután összeönthetjük a sárgáját, fehérjét és a sajtkrémet, majd óvatosan forgassuk össze, hogy egységes, sűrű masszát alkossanak. Egyengessük a megsült tésztára majd díszítsük a gyümölcsökkel. Ha a krémünk valamiért nem lett elég sűrű a gyümölcsök felhelyezése előtt tegyük a hűtőbe, hogy a díszítésig kicsit megdermedjen. Ezután is tartsuk tálalásig hűtőben, mert hidegen a legfinomabb. Ha mirelit gyümölcsöt használunk ne legyünk restek azokat teljesen kiolvasztani és lecsepegtetni, mert az olvadó gyümölcsök leve az egészet szétáztathatja.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Túrókrémes gyümölcstorta

Vagy gyümölcsös túrókrém torta? Akárhogy is, itt az ideje, hogy egy igazán friss, tavaszi desszert receptjét osszuk meg veletek. Bár kétségtelen, hogy az eper valódi szezonjára idehaza még várni kell, a türelmetlenebbek már most is könnyedén beszerezhetik a kis piros csodát a jobban felszerelt áruházakban. Ráadásul nem is olyan horror áron, mint azt elsőre gondolnánk.

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 1 bögre Kellogg's kukoricapehely
  • ½ bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¼ bögre finomliszt
  • 2 csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • ¼ bögre olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 ek. víz

A krémhez

  • 1 tasak zselatin
  • 450 gramm túró, vagy cottage cheese
  • ¼ bögre víz
  • ¼ bögre cukor
  • 1 felszeletelt banán
  • 1 ½ bögre felnegyedelt eper
  • ½ bögre áfonya



Elkészítés

Egy nagyobb keverőedényben forgassuk össze az enyhén összemorzsolt kukoricapelyhet, liszteket, cukrot, és fahéjat. Habverővel alacsony fokozaton keverjük bele a mikróban felolvasztott margarint és folytassuk a keverést, amíg csomómentes tésztát nem kapunk. Eközben hozzáadhatjuk a vizet, hogy a massza kissé fellazuljon. Egy evőkanál domború oldalával egyengessük egyenletesen egy bő 20 centis torta-, vagy amerikai piteformába úgy, hogy a tészta az oldalán 2-3 centi magasra felérjen.

Az így elkészült tortalapot 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig, vagy amíg enyhén megbarnul, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt hozzáláthatunk a krém elkészítéséhez.

Egy kis edényben melegítsük kis lángon a zselatint, kb 5 percig, vagy amíg teljesen el nem keveredik.

Turmixgéppel keverjük teljesen simára a túrót, cukrot, banánt és az eper egyharmadát. Ha nem hagyományos magyar túrót használunk, hanem az angolszász országokban közkedvelt, de már nálunk is szinte bárhol beszerezhető cottage cheese-t akkor a krémünk lágyabb állagú lesz. A csomómentes krémhez adjuk hozzá a langyos zselatint, majd újra keverjük jól át.

Ekkor tulajdonképpen mindennel meg is vagyunk. Öntsük a krém felét a kihűlt tortaalapra, simítsuk el, majd a maradék eped felét egyenletesen terítsük el rajta. Ezután jöhet a krém második része, amit újból az eperrel díszítünk, majd az áfonyával megkoronázzuk művünket.

A teljes kihűléshez és megdermedéshez, legalább két órát hagyjuk hűtőben állni. Tálaláskor mentalevéllel is díszíthetjük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

7 egészséges étel, amit nem fogyasztunk eleget

Nem újdonság, hogy egyes ételek komoly mértékben tudnak hozzájárulni egészségünk megőrzéséhez, annak visszaszerzéséhez. Mi is számos ilyenről beszámoltunk már, most azonban azokat szedjük össze melyek bár kimondottan jót tesznek nekünk, mégsem fogyasztjuk őket rendszeresen, vagy teljesen elhanyagoljuk a konyhában.

Passiógyümölcs

Erről az egzotikus kis gyümölcsről nemrég beszámoltunk már, azonban most ismét kiemeljük, hiszen rengeteg az egészséges emésztést elősegítő elemi rostot és antioxidánst tartalmaz. Magas C- és E-vitamintartalma mellett a vér magas koleszterinszintje ellen is nagyszerű segítséget nyújt.

Algák

A tengeri algáknak számos fajtája van, ezek közül egyik a spirulina, mely számos egészséges alapanyagokat tartó bolt polcán megtalálható. A por és tabletta formában is elérhető készítmény erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Szegfűszeg

A szegfűszeget már évszázadokkal ezelőtt is a kellemetlen szájszag elűzésére használták a távol-keleten, azonban ma ennél sokkal többet tehet értünk. Ez az egyik legnagyobb mennyiségben antioxidánst tartalmazó fűszerünk, azonban ha csak pár szemet egészben szórunk az ételbe és azt hosszan főzzük, az értékes anyagok többségét elveszíthetjük.

Zab

A zab és a belőle készült zabkása rendkívül sok rostot tartalmaz, melyeknek többek közt vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van. Ha korábban rossz tapasztalataink is voltak az étellel, érdemes újra kipróbálni és reggeli gabonapelyhünket, gyümölcsökkel felturbózva remek reggelit készíthetünk belőle.

Lenmag

Egy teáskanálnyi őrölt lenmagot joghurtunkba keverve komolyan csökkenthetjük egyes daganatok, elsősorban a mellrák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fahéj

A fahéj legfontosabb tulajdonsága, hogy segít stabilizálni a szervezet vércukor szintjét, így nyújtva komoly segítséget a diabéteszben szenvedőknek. Emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, aminek hála még az oly veszélyes kórokozókkal is eredményesen veszi fel a harcot, mint az e-coli baktérium.

Mángold

Ebben a salátaként is egyszerűen elkészíthető levélzöldségben rengeteg lutein és egyéb a daganatok megelőzésében fontos anyag található. Előbbi antioxidáns hatása mellett az öregkori látásgyengülés ellen is segítséget nyújt


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket! 2. rész

Minisorozatunk nyitórészében bemutattunk nektek pár egészséges és finom egzotikus gyümölcsöt, melyeket egy kis utánajárással a jól ismert hazai gyümölcsök téli áránál nem is sokkal drágábban beszerezhetünk. Ezekkel nem csak eddig ismeretlen új ízeket és különleges recepteket próbálhatunk ki, de egészségünk javára is válhatnak. Folytassuk hát a kutakodást a messzi öldek legfinomabb csemegéi között.

Kaktuszfüge

Bizony, határainkon túl a kaktuszok sem csak szúrós szobanövényként ismertek. Egy mexikói fajtájuknak a termése is jó szolgálatot tesz, mégpedig finom gyümölcsként. Édeskés-savanykás ízük igazán üdítő élményt nyújt, a tüskékkel azonban érdemes vigyázni! Legfinomabb ha jéghidegen gyümölcssalátába szeljük, vagy magában fogyasztjuk.



Physalis, avagy földicseresznye

Ez az apró narancssárgás cseresznyéhez hasonló termés az Andokból származik, azonban Dél-Afrikában háziasították, hogy skorbutos betegeket gyógyítsanak magas C-vitamin tartalmának segítségével. A savanykás gyümölcsöt élénk színe és szerteágazó elszáradt hártyahéja miatt elegáns éttermekben gyakran használják desszertek díszítésére. Azonban önmagában, vagy kompótként elkészítve is kiváló.

Maracuja

A maracuja nevével egyre többet lehet találkozni, azonban többnyire csak gyümölcslevek és egyéb készítmények kiegészítőjeként. Pedig frissen is nagyon finom. A passiógyümölcs közeli rokona a trópusok legnagyobb részén megterem, azonban igazán csak az 1000 méter fölötti magaslatokat kedveli. Erős, jellegzetes íze miatt tortakrémek, joghurtok nagyszerű kiegészítője lehet.

Nashikörte, almakörte

Az Európában termő almák és körték Távol-keleti rokona a nashi. Ahogy nevéből is látszik leginkább az általunk ismert alma és körte keresztezésére hasonlít, pedig eredetileg önálló faj volt. Azóta azonban több száz fajtáját tenyésztették ki, így kerekdedebb, és bő-levű körteformájú típusai is akadnak.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
123

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek