Minisorozatunk nyitórészében bemutattunk nektek pár egészséges és finom egzotikus gyümölcsöt, melyeket egy kis utánajárással a jól ismert hazai gyümölcsök téli áránál nem is sokkal drágábban beszerezhetünk. Ezekkel nem csak eddig ismeretlen új ízeket és különleges recepteket próbálhatunk ki, de egészségünk javára is válhatnak. Folytassuk hát a kutakodást a messzi öldek legfinomabb csemegéi között.

Kaktuszfüge

Bizony, határainkon túl a kaktuszok sem csak szúrós szobanövényként ismertek. Egy mexikói fajtájuknak a termése is jó szolgálatot tesz, mégpedig finom gyümölcsként. Édeskés-savanykás ízük igazán üdítő élményt nyújt, a tüskékkel azonban érdemes vigyázni! Legfinomabb ha jéghidegen gyümölcssalátába szeljük, vagy magában fogyasztjuk.



Physalis, avagy földicseresznye

Ez az apró narancssárgás cseresznyéhez hasonló termés az Andokból származik, azonban Dél-Afrikában háziasították, hogy skorbutos betegeket gyógyítsanak magas C-vitamin tartalmának segítségével. A savanykás gyümölcsöt élénk színe és szerteágazó elszáradt hártyahéja miatt elegáns éttermekben gyakran használják desszertek díszítésére. Azonban önmagában, vagy kompótként elkészítve is kiváló.

Maracuja

A maracuja nevével egyre többet lehet találkozni, azonban többnyire csak gyümölcslevek és egyéb készítmények kiegészítőjeként. Pedig frissen is nagyon finom. A passiógyümölcs közeli rokona a trópusok legnagyobb részén megterem, azonban igazán csak az 1000 méter fölötti magaslatokat kedveli. Erős, jellegzetes íze miatt tortakrémek, joghurtok nagyszerű kiegészítője lehet.

Nashikörte, almakörte

Az Európában termő almák és körték Távol-keleti rokona a nashi. Ahogy nevéből is látszik leginkább az általunk ismert alma és körte keresztezésére hasonlít, pedig eredetileg önálló faj volt. Azóta azonban több száz fajtáját tenyésztették ki, így kerekdedebb, és bő-levű körteformájú típusai is akadnak.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!