A gesztenye vitathatatlanul az ősz egyik legfinomabb része, olyan, amiért megéri az a sok eső és szürkeség. Annak ellenére, hogy mint már írtuk borzasztó egészséges, legtöbbünk csak püré formájában találkozik vele, pedig igazán hasznos és ízletes társ a konyhában. Lássunk erre most pár bizonyítékot.

Gesztenye-krémleves szarvasgombás olajjal

Ennek a levesnek az elkészítése igazán egyszerű, a végeredmény mégis különleges!

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 dkg főtt, pucolt gesztenye
  • 1 ek. vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 7 dl csirkehúsleves
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • szarvasgomba ízű olaj

 

  1. A finomra vágott hagymát a vajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répát és a gesztenyét.
  3. Felöntjük meleg húsalaplével és lefedve addig főzzük amíg a répa meg nem puhul (Ehhez használhatunk leveskockát is!)
  4. Ha minden finom puhára főtt az egészet összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket.
  5. Ha igazán ínyencek vagyunk, ízesíthetjük néhány csepp szarvasgombás olajjal. Ez nem is olyan drága, mint erről a híres gombáról sokan hiszikk, de az eredmény mégis csodás!

 

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Ez az étel roppant finom és különleges, annak ellenére, hogy pár egyszerű lépésben elkészíthető nem gyakran kerül az asztalra, így ünnepi menük része is lehet.

 

Hozzávalók Két személyre

  • 30 dkg pulykamell
  • 1 ek liszt
  • 15 dkg sült gesztenye
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk étkezési keményítő
  • kakukkfű
  • fehér bors

 

  1. A pulykamellet csíkokra vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meghintjük liszttel, de csak annyira, hogy éppen deres legyen.
  2. A bolti aszalt szilvát egy kis vörösborral összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
  3. Egy serpenyőben vajat és olívaolajat forralunk, majd ebben magas lángon gyorsan átpirítjuk a húst. Utána félretesszük.
  4. A hagymákat a hagymákat a maradék vajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst, a vörösboros szilvát, a gesztenyét és a kakukkfüvet.
  5. Forrás után visszavesszük a hőfokot és lefedve bő negyed órán át pároljuk.
  6. A tejszínhez keverjük a keményítőt, majd a többihez öntjük. 3 percig együtt rotyogtatunk mindent és már kész is.

 

Házi gesztenyepüré

A már sokat emlegetett gesztenyepüré sem csak a boltban ismert kockákban kapható. Magunknak is elkészíthetjük!

 

Hozzávalók 4 főre

  • 1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg olvasztott vaj

 

  1. A gesztenyéket a szokásos módon megsütjük: héjukat X alakban bevágjuk, majd egy kis vízzel a tepsiben 120 fokon durván háromnegyed órán át sütjük.
  2. A gesztenyéket a sütés után még melegen megpucoljuk. Ekkor két dologra kell figyelni: ne égessük meg magunkat, és a belső puhább héjat is távolítsuk el.
  3. A gesztenyebeleket a tejjel és a víz nagyobbik felével, valamint a kikapart vaníliarúddal bő negyven perci lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük.
  4. A cukorból és a maradék vízből lassú tűzön sűrű szirupot készítünk.
  5. Turmixban összekeverjük a gesztenyét, a vajat, a tejszínt és a friss szirupot.
  6. Az így elkészült masszát szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tovább 4-5 órára tegyük lefedve a hűtőszekrénybe.
  7. Tálalás előtt a bolti gesztenyepüréhez hasonlóan krumplinyomón keresztül, vagy reszelve adagoljuk.