Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Süssünk kenyeret!

Az otthon elkészített kenyér nem csak az egész konyhát belengő finom illatával és meleg frissességével kényeztet minket, de sok szempontból jobb is, mint a bolti. Egyrészt mi döntjük el mi kerüljön bele, így tökéletesen saját ízlésünkre szabhatjuk. Másrészt persze ha még találunk is a boltokban ilyen, az ízlésünknek megfelelő kenyeret se lehetünk biztosak benne, hogy minden esetben a legjobb, legfinomabb, és legegészségesebb alapanyagokat adták hozzá.

A házi kenyérsütők, melyekkel 500-1500 g közti kenyereket süthetünk már rendkívül jutányos áron, akár 10-15.000.- forinttól is beszerezhetőek a elektronikai áruházakban. Persze akadnak ennél jóval drágább, márkás csúcstermékek is, ezek árának határa a csillagos ég. Azonban már egy egyszerűbb darab is számos kényelmi funkcióval van ellátva, így például beállíthatjuk, hogy az este beletöltött alapanyagok, az automatikus keverés, dagasztás, kelesztés és sütés után pontosan mikorra készüljenek el. Így még mielőtt kikecmergünk az ágyból érezhetjük saját kenyerünk lélekmelengető, friss illatát! Mi most egy roppant egyszerű, mégis fenséges parmezános-fokhagymás cipó receptjét osztjuk meg veletek.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 ek. méz
  • 2 bögre kenyérliszt
  • 1 ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1/3 bögre kukoricakorpa
  • 1/3 bögre reszelte vagy apróra vágott parmezánsajt
  • 2 tk. szárított, őrült bazsalikom
  • 2 tk. só
  • 1 ½ tk. száraz élesztő
  • 4-5 gerezd közepes darabokra vágott fokhagyma




A fenti alapanyagokat kenyérsütő használati utasítása szerint összeöntjük, majd sima fehér kenyér, vagy ennek megfelelő programon megsütjük.

Ha még intenzívebb ízekre vágyunk fogyasszuk fokhagymás-parmezános vajjal. Ehhez keverjünk el ¼ bögre mikrohullámú sütőben megolvasztott vajat vagy margarint 2 evőkanál reszelt parmezánnal, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel, és egy kisebb gerezd kinyomott fokhagymával. Az így elkészült krémet hűtőben vagy mélyhűtőben – attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek - lefedve dermesszük meg, majd csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük ki szobahőmérsékletre.

0 Tovább

Felturbózott házi praktikákkal a megfázás ellen

Azt mindenki tudja, hogy megfázás vagy influenza esetén sokat kell inni, jót tesznek a különféle gyógyteák, pláne mézzel. Emellett szinte minden családban vannak saját trükkök, receptek, amik csak sokkal kevésbé ismertek, de gyakran legalább ilyen hatásosak. Ami azonban közös ezekben a házi praktikákban, hogy a legtöbben csak a hagyományos gyógyszerek mellett, kiegészítésként alkalmazzák őket. Azonban sokan vannak, akik szerint a vegyszerekkel teli készítmények és esetleges mellékhatásaik hosszútávon árthatnak egészségünknek. Kanadai kutatók szerint ezek gyermekeknél történő alkalmazása sokszor kimondottan káros. De mit lehet ilyenkor tenni?

Gyógyszerek a spejzból!

A jól ismert praktikákat alkalmazva és felturbózva remek házi gyógykészítményeket készíthetünk magunk is. Ezek, mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaznak kevésbé veszik igénybe szervezetünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy súlyos esetekben igenis szükség lehet a valódi gyógyszerek alkalmazására, ha pedig pár napon belül nem javul állapotunk feltétlenül kérjük orvosunk segítségét!


Mézes-hagymás és tormás torokszirup

Bár elsőre már a mézes-hagymás elnevezés is furcsán hangzik a házi szirup hatása valóban tagadhatatlan. A méz, a vörös- és fokhagyma egyaránt tartalmaznak antibakteriális anyagokat, ráadásul előbbi nem csak fertőtlenít, de köhögés-reflexet csillapítva a tüneteket is enyhíti, kellemes érzést kölcsönöz a toroknak.

Elkészítéséhez fél bögre mézet hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, majd keverjük bele az egészen finomra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Adjunk hozzá egy csipet zsályát, kakukkfüvet és oregánót, ezek szintén felveszik a harcot a nyálkahártyánkon tenyésző kórokozókkal. Ha a szirupot főzés helyett egy estét szobahőmérsékleten állni hagyjuk, akkor nem veszítünk a egy cseppet sem a benne lévő hatóanyagok erejéből.

Láz ellen a szirup tormás változatát érdemes alkalmazni. A torma elősegíti az izzadást, így a láz leküzdésében komoly segítséget jelenthet. Természetesen ha alkalmunk van rá igyekezzük a friss tormát magunk reszelni, így a maximális mennyiséget kaphatjuk a gyógyító anyagokból.

Ricinusos mellkasbalzsam

Bizony, a ricinus sem csak a székrekedésen segít. Mivel szervezetünkbe bőrön keresztül is könnyen felszívódik remek alapanyaga egy természetes balzsamnak. Fél bögrényi jó minőségi hidegen sajtolt ricinusolajba keverjünk el egy két gerezd kipréselt fokhagymát, frissen reszelt gyömbért pár csepp eukaliptusz eszenciát és egy csipet cayenne borsot. A ricinus, a gyömbér és a bors felgyorsítják a vérkeringést amivel fokozottabb működésre bírják immunrendszerünk is. Emellett a lerakodót váladék feloldásában is segítségünkre vannak. A fokhagyma és eukaliptusz pedig a már korábban említett antibakteriális anyagokat tartalmazzák.

Mikor az híg és csepegős olajat mellkasunkra kenjük ügyeljünk a tisztaságra! Legjobb egy régi törülközőt vagy elhasznált pólót magunk alá tenni.

0 Tovább

3 remek gesztenyés recept

A gesztenye vitathatatlanul az ősz egyik legfinomabb része, olyan, amiért megéri az a sok eső és szürkeség. Annak ellenére, hogy mint már írtuk borzasztó egészséges, legtöbbünk csak püré formájában találkozik vele, pedig igazán hasznos és ízletes társ a konyhában. Lássunk erre most pár bizonyítékot.

Gesztenye-krémleves szarvasgombás olajjal

Ennek a levesnek az elkészítése igazán egyszerű, a végeredmény mégis különleges!

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 dkg főtt, pucolt gesztenye
  • 1 ek. vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 7 dl csirkehúsleves
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • szarvasgomba ízű olaj

 

  1. A finomra vágott hagymát a vajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répát és a gesztenyét.
  3. Felöntjük meleg húsalaplével és lefedve addig főzzük amíg a répa meg nem puhul (Ehhez használhatunk leveskockát is!)
  4. Ha minden finom puhára főtt az egészet összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket.
  5. Ha igazán ínyencek vagyunk, ízesíthetjük néhány csepp szarvasgombás olajjal. Ez nem is olyan drága, mint erről a híres gombáról sokan hiszikk, de az eredmény mégis csodás!

 

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Ez az étel roppant finom és különleges, annak ellenére, hogy pár egyszerű lépésben elkészíthető nem gyakran kerül az asztalra, így ünnepi menük része is lehet.

 

Hozzávalók Két személyre

  • 30 dkg pulykamell
  • 1 ek liszt
  • 15 dkg sült gesztenye
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk étkezési keményítő
  • kakukkfű
  • fehér bors

 

  1. A pulykamellet csíkokra vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meghintjük liszttel, de csak annyira, hogy éppen deres legyen.
  2. A bolti aszalt szilvát egy kis vörösborral összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
  3. Egy serpenyőben vajat és olívaolajat forralunk, majd ebben magas lángon gyorsan átpirítjuk a húst. Utána félretesszük.
  4. A hagymákat a hagymákat a maradék vajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst, a vörösboros szilvát, a gesztenyét és a kakukkfüvet.
  5. Forrás után visszavesszük a hőfokot és lefedve bő negyed órán át pároljuk.
  6. A tejszínhez keverjük a keményítőt, majd a többihez öntjük. 3 percig együtt rotyogtatunk mindent és már kész is.

 

Házi gesztenyepüré

A már sokat emlegetett gesztenyepüré sem csak a boltban ismert kockákban kapható. Magunknak is elkészíthetjük!

 

Hozzávalók 4 főre

  • 1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg olvasztott vaj

 

  1. A gesztenyéket a szokásos módon megsütjük: héjukat X alakban bevágjuk, majd egy kis vízzel a tepsiben 120 fokon durván háromnegyed órán át sütjük.
  2. A gesztenyéket a sütés után még melegen megpucoljuk. Ekkor két dologra kell figyelni: ne égessük meg magunkat, és a belső puhább héjat is távolítsuk el.
  3. A gesztenyebeleket a tejjel és a víz nagyobbik felével, valamint a kikapart vaníliarúddal bő negyven perci lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük.
  4. A cukorból és a maradék vízből lassú tűzön sűrű szirupot készítünk.
  5. Turmixban összekeverjük a gesztenyét, a vajat, a tejszínt és a friss szirupot.
  6. Az így elkészült masszát szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tovább 4-5 órára tegyük lefedve a hűtőszekrénybe.
  7. Tálalás előtt a bolti gesztenyepüréhez hasonlóan krumplinyomón keresztül, vagy reszelve adagoljuk.

 

 

1 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek