Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Környezet- és pénztárcabarát konyhatippek

Ha igazán fontos számunkra a környezetvédelem, akkor az élet minden területén érdemes keresni a zöld megoldásokat. Nincs ez másképp a konyhában sem, hiszen háztartásunk legenergiaigényesebb gépei itt találhatók. Ne felejtsük el azt sem, hogy a környezetvédelem nem csak nyűg, aminek a legritkább esetben látjuk eredményét, de számos módszerrel még pénzt is spórolhatunk.

Bánjunk okosan a tűzzel!

Mindig a megfelelő méretű gázrózsát (vagy kerámialapot) és fokozatot használjuk. Ha lángok az edény alján is túlnyúlnak és a falát csapdossák azzal rengeteg hőenergia vész kárba. Nem is beszélve az előállításához szükséges gázról, ami pénztárcánkat is fölöslegesen terheli.


Vízforraláshoz nem is biztos, hogy mindig a tűzhely a legalkalmasabb eszköz, legyen az bármilyen fajta is. Egy korszerű vízforraló akár kétszer hatékonyabb is lehet, még akkor is ha a forró vizet utána egy fazékba átöntjük. Ekkor ugyan sok hőt vesztünk, de ezzel a módszerrel még így is időt és pénzt spórolunk, sőt még környezetünk is hálás lesz nekünk.

A sütővel is lehet trükközni

Sok esetben komoly energiát spórolhatunk ha a receptben megadott idő előtt 5-10 perccel leállítjuk a sütőt. Ekkor a bennszorult hő többnyire még bőven elég, hogy az étel elkészítését segítse. Ugyanígy, ahol erre nem hívják fel külön a figyelmünket (mint sütemények, kenyerek esetében) az előmelegítést is nyugodtan elfelejthetjük. Ez általánosságban igaz az egy óránál tovább készülő ételekre, hiszen ezek elég sokáig vannak bent ahhoz, hogy a sütővel egyszerre is kellően átmelegedjenek. Az is fontos, hogy ne legyünk túl kíváncsiak, ha fölöslegesen és túl gyakran nyitogatjuk a sütő ajtaját, azzal alkalmanként akár 10-20 °C-t is veszíthetünk.

A hidegből is megárt a sok

Ne csak a elpazarolt hőre de a hidegre is figyeljünk. Szerezzünk be egy pici hőmérőt és rendszeresen mérjük hűtőnk hőmérsékletét. Persze a modernebb készülékek ezt is megoldják helyettünk. Ha új, ha régi, a hűtő ideális hőmérséklete 2-3 °C körül mozog, míg a fagyasztóban -18 °C-ra is szükség lehet.

Az is fontos, hogy a maradékoknak adjunk időt kihűlni mielőtt betesszük őket a hűtőbe. Pár adag langyos leves az egészet felmelegítheti, amivel fölösleges munkára késztetjük a gépet.

A karbantartásról se feledkezzünk meg. A régi típusú hűtők hátoldalán elrejtett hőleadó tekercsek valósággal vonzzák a port. És persze minél porosabbak, annál kisebb hatásfokon működnek. Ezért évente kétszer is érdemes lehet őket alaposan átporszívózni.

Elég a sok papírszemétből!

A jobb minőségű mikroszálas anyagokból készült törlőruhák rengeteg nedvességet képesek magukba szívni, ráadásul moshatóak is, így ha ezekből eleget tartunk otthon ahhoz, hogy mindig legyen tiszta akár végleg el is felejthetjük a papír törlőkendőket. Ugyanígy, szalvétából sem kell minden étkezés után kidobnunk egy készletet. Bár elegánsnak tűnhet, hogy az éttermek is mindig textilszalvétát használnak, ők is spórolásból teszik.

Mosogasson a gép – de csak okosan

Azt talán mondani sem kell, hogy a mosogatógépet félig üresen beindítani hatalmas pazarlás. Ugyanakkor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy szemben az első példányokkal a modern gépek hatásfoga sokkal nagyobb. Ha ilyenünk van nyugodtan leszokhatunk az előzetes áztatásról, amivel több tíz liter vizet is spórolhatunk. Szintén nem mindegy, hogy milyen programot indítunk el. Ha nem odakozmált zsíros edényekről van szó többnyire a legrövidebb fokozat is csillogóvá varázsol mindent.



Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Tavaszi gyümölcsös pizza

A gyümölcsös pizza szóösszetétel hallatán biztos sokan kapják fel a fejüket, pedig a klasszikus olasz fogásból kiindulva egy kis ötletességgel igazán finom és egészséges ételeket alkothatunk. Arról nem is beszélve, hogy ezzel az ügyes kis csalással a gyümölcsöket egyébként messziről kerülő gyerekeket is egy kis plusz vitaminhoz juttathatjuk...

Hozzávalók:

  • 4 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 6 ek. cukor
  • 2 ek. vaj vagy margarin
  • 2 ek. kukoricaszirup
  • 50 dkg mascarpone vagy egyéb lágy krémsajt
  • 6 tojás
  • 2-3 bögre gyümölcs, ízlésünk szerint





Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a mikróban felolvasztott margarint és a kukoricaszirupot. Óvatosan egyengessük el egy 20-25 centi átmérőjű pizzás-tepsiben.

Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 5 percig vagy amíg enyhén meg nem pirul, majd engedjük teljesen kihűlni.

A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk külön. A sárgáját a cukorral összekeverve géppel verjük keményre, míg a fehérjével külön tegyünk ugyanígy. Ezután összeönthetjük a sárgáját, fehérjét és a sajtkrémet, majd óvatosan forgassuk össze, hogy egységes, sűrű masszát alkossanak. Egyengessük a megsült tésztára majd díszítsük a gyümölcsökkel. Ha a krémünk valamiért nem lett elég sűrű a gyümölcsök felhelyezése előtt tegyük a hűtőbe, hogy a díszítésig kicsit megdermedjen. Ezután is tartsuk tálalásig hűtőben, mert hidegen a legfinomabb. Ha mirelit gyümölcsöt használunk ne legyünk restek azokat teljesen kiolvasztani és lecsepegtetni, mert az olvadó gyümölcsök leve az egészet szétáztathatja.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Húsvéti nyalánkságok a bokor alá

A következő egy ízig vérig amerikai recept, amivel kissé feldobhatjuk az unalmas csokitojások és -nyulak világát. Nem éppen diétás jellegű, de hát mikor vétkezzen az ember, ha nem épp húsvétkor, az ajándékkeresgélő gyermekek kedvéért? Na ugye!

Hozzávalók:

3 ek. vaj vagy margarin

1 zacskó mályvacukor

6 bögre Kellogg's Choco Krispies

Elkészítés:

Egy nagy keverőedényben alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük bele a mályvacukrot, amíg az teljesen el nem olvad. A legegyszerűbb, ha ezt egy mikrózható műanyagedényben tesszük, de természetesen fazekat is használhatunk.

Ha a massza elkészült keverjük bele a gabonapelyhet és forgassuk át, amíg teljesen be nem vonja.

Az így elkészült keveréket egy vékonyan beolajozott serpenyőn terítsük szét 2-3 centi magasan, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ne legyünk türelmetlenek, a meleg édességet nem fogjuk tudni szépen felvágni. Ha kihűlt, könnyen kezelhető és fogyasztható 3-4 cm oldalú négyzetekre szeleteljük és már mehet is a bokor alá!

Ha elkap minket a kreatív alkotóvágy a keverékből formázhatunk apró, fél-maroknyi tojáskákat, amik tökéletesen illeszkednek a húsvéti hangulatba. Ha azonban ez sem lenne elég, a kiterített keveréket süteményformával is kivághatjuk, hogy nyuszit, tojást vagy csillagot formázzanak. A karácsonyfaformát viszont ha lehet kerüljük! ;)

Ha az utóbbi megoldás mellett döntünk és szakácsmesterségünk mellett kreatív énünk is meg szeretnénk villantani a formázott finomságokat díszítsük cukormázzal. Amellett, hogy ez sokkal egyszerűbb, mint azt sokan elsőre hiszik gyermekeink is egészen biztosan örömmel segítenek majd, hogy a ropogtatni valók az ünnep fénypontját jelentsék.

A boltokban számos előre színezett cukormáz közül választhatunk, amiket pár egyszerű lépésben bekeverve máris egy igazi festő teljes színskálája áll rendelkezésünkre. Ha azonban magunk szeretnénk a cukormázat elkészíteni sincs túlzottan nehéz dolgunk, csupán két alapanyagra egy habverőre és ételfestékre lesz szükségünk:

1 tojásfehérjéhez 12 dkg porcukrot adunk majd alaposan sűrű masszává keverjük, ha ez megvan jöhet bele az ételfesték, amivel azonban jobb ha vigyázunk! Pár csepp is elegendő lehet, hogy élénk színeket kapjunk.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Húsvéti menü egészségesen - Mire figyeljünk?

Ahogy egy rendes ünnep idején ’illik’, húsvét előtt is sokan esnek kétségbe, hogy mi is kerüljön az asztalra. Hagyományosan a húsvét jelentette a kora tavaszi böjt végét, ami után megújult erővel vetették bele magukat az emberek a komoly megerőltetést jelentő mezőgazdasági munkákba. Mára azonban a böjtöt sem tekinthetjük elterjedt szokásnak, és a húsvéti utáni kemény fizikai munka is a múlté. Ami maradt az a hétvégi nagy zabálás, családi lakoma, és a locsolkodással kényszerűen járó pálinkázás.

Mi tévők legyünk hát ha a hagyományos menüről sem szeretnénk lemondani, de egészséges életvitelünket az ünnep alatt is fent kívánjuk tartani? Ha az alábbi pár dologra odafigyelünk, és mindenből mértékkel fogyasztunk nem származhat bajunk az ezeréves szokásokból.

A sonka legyen tényleg sonka!

Jó sonkát vásárolni szinte valódi tudomány. Minden háziasszonynak megvannak a maga tuti trükkjei és praktikái, hogyan lehet kiválasztani a tökéletes kötözött sonkát, és bizony nem hiába. Sonka vásárláskor tényleg fontos, hogy figyeljünk, mi kerül a kosárba. Rengeteg 'sonka' valójában  sokkal zsírosabb lapockakörnyéki húsokból van összeállítva, amit túlsózott fecskendezett aromák és gyors páclék ízesítenek. Tán már mondanunk sem kell, hogy minél messzebbről érdemes elkerülni ezeket a mesterséges adalékanyagokat, tény ugyanakkor, hogy a jó minőségű házi-sonka minősége az árán is érződik. Akármilyet is veszünk, csak mértékkel fogyasszuk, hiszen energia-, zsír- és koleszterintartalma is igen magas.

A friss torma minden könnycseppet megér

 

A torma egy roppant egészséges, emésztést serkentő hatású növény. Intenzív ízét és illatát különböző olajoknak köszönheti. A népgyógyászatban vízhajtóként és a meghűlés kezelésére is alkalmazzák. Mindezen jó tulajdonságoknak búcsút inthetünk azonban, ha minimális valódi tormatartalmú majonézes készítményeket választunk. Nem épp hálás feladat magunknak reszelni a gyökeret, de ha egyszer elkészültünk nem fogjuk megbánni!

A tojás – végtelen ötletek tárháza

A tojás mértéktelen fogyasztását magas koleszterintartalma miatt senkinek nem szokták ajánlani, azonban ünnepnapokon kivételt tehetünk. Hiszen az érrendszerünkre káros vegyület mellett roppant gazdag A-, B-, D-, és E-vitaminokban, valamint fontos fehérjékben. Ráadásul a koleszterin a sárgájában koncentrálódik, amit keményre főzve, egy kis fantáziával darált sonkából készült pástétommal, vagy franciasalátával helyettesíthetünk.

Csokinyuszi

Az ünnepek körüli híradások leggyakoribb szereplői a csokoládényulak (illetve télen mikulások), így erre nem is vesztegetnénk sok időt. Ezek kapcsán talán mindennél fontosabb, hogy vegyük a fáradtságot és olvassuk el az apró-betűs részt, hiszen a nyulacskák többsége csak hírből ismeri a valódi kakaót...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Túrókrémes gyümölcstorta

Vagy gyümölcsös túrókrém torta? Akárhogy is, itt az ideje, hogy egy igazán friss, tavaszi desszert receptjét osszuk meg veletek. Bár kétségtelen, hogy az eper valódi szezonjára idehaza még várni kell, a türelmetlenebbek már most is könnyedén beszerezhetik a kis piros csodát a jobban felszerelt áruházakban. Ráadásul nem is olyan horror áron, mint azt elsőre gondolnánk.

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 1 bögre Kellogg's kukoricapehely
  • ½ bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • ¼ bögre finomliszt
  • 2 csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • ¼ bögre olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 ek. víz

A krémhez

  • 1 tasak zselatin
  • 450 gramm túró, vagy cottage cheese
  • ¼ bögre víz
  • ¼ bögre cukor
  • 1 felszeletelt banán
  • 1 ½ bögre felnegyedelt eper
  • ½ bögre áfonya



Elkészítés

Egy nagyobb keverőedényben forgassuk össze az enyhén összemorzsolt kukoricapelyhet, liszteket, cukrot, és fahéjat. Habverővel alacsony fokozaton keverjük bele a mikróban felolvasztott margarint és folytassuk a keverést, amíg csomómentes tésztát nem kapunk. Eközben hozzáadhatjuk a vizet, hogy a massza kissé fellazuljon. Egy evőkanál domború oldalával egyengessük egyenletesen egy bő 20 centis torta-, vagy amerikai piteformába úgy, hogy a tészta az oldalán 2-3 centi magasra felérjen.

Az így elkészült tortalapot 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig, vagy amíg enyhén megbarnul, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezalatt hozzáláthatunk a krém elkészítéséhez.

Egy kis edényben melegítsük kis lángon a zselatint, kb 5 percig, vagy amíg teljesen el nem keveredik.

Turmixgéppel keverjük teljesen simára a túrót, cukrot, banánt és az eper egyharmadát. Ha nem hagyományos magyar túrót használunk, hanem az angolszász országokban közkedvelt, de már nálunk is szinte bárhol beszerezhető cottage cheese-t akkor a krémünk lágyabb állagú lesz. A csomómentes krémhez adjuk hozzá a langyos zselatint, majd újra keverjük jól át.

Ekkor tulajdonképpen mindennel meg is vagyunk. Öntsük a krém felét a kihűlt tortaalapra, simítsuk el, majd a maradék eped felét egyenletesen terítsük el rajta. Ezután jöhet a krém második része, amit újból az eperrel díszítünk, majd az áfonyával megkoronázzuk művünket.

A teljes kihűléshez és megdermedéshez, legalább két órát hagyjuk hűtőben állni. Tálaláskor mentalevéllel is díszíthetjük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek