Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egészségesen az irodában!

Egyre többen töltik mindennapjaikat egy irodában ülve és számítógép monitorok előtt dolgozva. Bár sokak szerint - nekik többnyire nincs saját tapasztalatuk – ez lényegesen kímélőbb, mint a fizikai munka, sőt egészségünket is könnyebb így megőrizni. Azonban ez nem feltétlenül van így. Napi 8 órát egy asztalnál ülni rendkívül megterhelő lehet, mind szellemileg, mind fizikailag, ráadásul számos komoly kockázatot is rejt magában. Persze nem veszett ügyről van szó, így tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Most néhány ilyen problémára és lehetséges megoldásukra kívánjuk felhívni a figyelmet.

Mozogj minél többet!

Az egész napos ülés meglepően megterhelő tud lenni. Ez lehet a táptalaja az idősebb korban kialakuló hát- és derékfájásnak,, reumának is. Ráadásul ha egész nap azonos testhelyzetben vagyunk az lassítja a vérkeringésünk, ami hosszú távon annak zavaraihoz is vezethet. A megoldás természetesen, hogy mozogjunk minél többet, és ne csak munka előtt vagy után. Persze a kora reggeli sport segít beindítani a napot, és délután ugyanez lendületünk megtartásában játszik szerepet, de napközben sem ártana mozogni. Ha időbeosztásunk és munkakörünk engedi járjunk inkább sportolni ebédidőben, ez megtöri az egész napos monotóniát. Ha ezt nem is engedhetjük meg magunknak, álljunk fel az asztaltól minél többet, nyújtózkodjunk, vagy sétáljuk körbe az irodát. Irodaházban lift helyett használhatjuk a lépcsőket is! Az asztalnál ülve is végezhetünk váll és nyakgyakorlatokat a lényeg, hogy ne zsibbadjunk le az egész napos mozdulatlanságtól.

A masszázs segít

Bizonyított, hogy az egész napos irodai munka hosszú távon még rendszeres testmozgás mellett is rosszat tesz az izomzatnak. Különösen kíméletlenek vagyunk testünkkel, ha egy maratoni ülőmunkánkat csupán három négy naponta, vagy még ritkábban szakítjuk meg, ekkor azonban rendkívül megerőltető sportolással. Az átmenet és bemelegítés, elégséges nyújtás sérülésekhez, hosszú távon szintén ízületi- és izomfájdalmakhoz vezethet. Havonta 1-2 alapos, szakember által végzett hát- és nyakmasszázs segíthet megelőzni az ezeken a testrészeken jelentkező fájdalom kialakulását és ezután a sportban is jobban fogunk teljesíteni. Ma már pár ezer forintból elmehetünk egy ilyen kezelésre, de még egyszerűbb megoldások is vannak. Ha sok kolléga jár hasonló cipőben és cégünk nyitott a dologra, akár béren kívüli juttatásként is kérhetünk masszázs, ahol a szakemberek házhoz – jelen esetben irodához - jönnek és mindenkit ellátnak. Így nem csak spórolhatunk, de a szürke hétköznapokat is feldobhatjuk.

Egészséges rágcsálnivalók

Sokan részben az állandó stressz miatt, vagy éppen unalomból nem tudjuk megállni, hogy fél óra-óránként a liftnél lévő rágcsálnivaló- és csokiautomatához szaladgáljunk egy kis extra kalóriáért. Persze mondanunk sem kell, hogy ezen gépek kínálatai nem a legegészségesebb falatokból állnak össze. Azonban a napi tízórai és uzsonna távolról sem üldözendő dolgok, a napi 5 étkezés felnőttek számára is ajánlott. Ehhez vigyünk azonban magunkkal egészséges harapnivalókat, sótlan magvakat, joghurtot, vagy nyers zöldségeket és gyümölcsöt.

Menza helyett okosan

Persze az ebédre, mint napközbeni fő étkezése is érdemes odafigyelni. A menzák konyháin gyakran túl sok olajat és cukrot használnak, még az egyébként egészséges fogások elkészítéséhez is. Ugyanez a gond az ételrendeléssel, ráadásul az nem csak minket hizlal, de pénztárcánkat ezzel szemben jelentősen fogyasztja. Ha otthon figyelünk a főztünkre és igyekszünk egészségesen táplálkozni, tegyünk így a munkahelyünkön is. Főzzünk mindig egy kicsit többet az előző napi vacsorából, így a maradékból másnap kiváló ebéd válhat.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Süssünk kenyeret!

Az otthon elkészített kenyér nem csak az egész konyhát belengő finom illatával és meleg frissességével kényeztet minket, de sok szempontból jobb is, mint a bolti. Egyrészt mi döntjük el mi kerüljön bele, így tökéletesen saját ízlésünkre szabhatjuk. Másrészt persze ha még találunk is a boltokban ilyen, az ízlésünknek megfelelő kenyeret se lehetünk biztosak benne, hogy minden esetben a legjobb, legfinomabb, és legegészségesebb alapanyagokat adták hozzá.

A házi kenyérsütők, melyekkel 500-1500 g közti kenyereket süthetünk már rendkívül jutányos áron, akár 10-15.000.- forinttól is beszerezhetőek a elektronikai áruházakban. Persze akadnak ennél jóval drágább, márkás csúcstermékek is, ezek árának határa a csillagos ég. Azonban már egy egyszerűbb darab is számos kényelmi funkcióval van ellátva, így például beállíthatjuk, hogy az este beletöltött alapanyagok, az automatikus keverés, dagasztás, kelesztés és sütés után pontosan mikorra készüljenek el. Így még mielőtt kikecmergünk az ágyból érezhetjük saját kenyerünk lélekmelengető, friss illatát! Mi most egy roppant egyszerű, mégis fenséges parmezános-fokhagymás cipó receptjét osztjuk meg veletek.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 ek. méz
  • 2 bögre kenyérliszt
  • 1 ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1/3 bögre kukoricakorpa
  • 1/3 bögre reszelte vagy apróra vágott parmezánsajt
  • 2 tk. szárított, őrült bazsalikom
  • 2 tk. só
  • 1 ½ tk. száraz élesztő
  • 4-5 gerezd közepes darabokra vágott fokhagyma




A fenti alapanyagokat kenyérsütő használati utasítása szerint összeöntjük, majd sima fehér kenyér, vagy ennek megfelelő programon megsütjük.

Ha még intenzívebb ízekre vágyunk fogyasszuk fokhagymás-parmezános vajjal. Ehhez keverjünk el ¼ bögre mikrohullámú sütőben megolvasztott vajat vagy margarint 2 evőkanál reszelt parmezánnal, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel, és egy kisebb gerezd kinyomott fokhagymával. Az így elkészült krémet hűtőben vagy mélyhűtőben – attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek - lefedve dermesszük meg, majd csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük ki szobahőmérsékletre.

0 Tovább

Szuper-egészséges ételduók

Az ma már nem újdonság, hogy egyes ételek egészségesebbek másoknál. Azon sem lepődünk meg, hogy ezek közül is van pár csemege, ami magasan kiemelkedik, hiszen egyes betegségek leküzdésében vagy megelőzésében az élen jár. Azonban ha ezeket jól párosítjuk, a hatás nem csak összeadódhat, de akár meg is sokszorozódhat!

Lazac szezámmaggal a menstruációs panaszok ellen

Bár a lazac sokak szerint zsíros húsú hal, nagyon egészséges. Rengeteg D-vitamint tartalmaz, aminek köszönhetően akár egy szelettel is fedezhetjük napi D-vitaminszükségletünk jelentős részét. Erre főleg a téli hónapok napsütésmentes időszakában van nagy szükség. A D-vitamin és a kalcium együttesen jelentősen csökkenthetik a menstruációs panaszok kialakulásának esélyét. Kalcium pedig nagy mennyiségben található a szezámmagban, de a mandulában és egyéb növényekben is. Azonban a narancsos húsú hal ez előbbivel elkészítve egészen isteni. Próbáljuk csak ki!

Tofu és jalapeno paprika a gyulladás ellen

Bár a jalapenoről legtöbbünknek tüzes ereje jut eszünkbe, ami lássuk be nehezen képzelhető el gyulladáscsökkentőként, a chilinek még is van ilyen hatása. Koreai kutatók kimutatták, hogy a szójából készült ételek, mint a tofu nagy mennyiségben tartalmaznak izoflavonoidokat, melyek a paprikában lévő kapszaicionnel együtt hatékonyan lépnek fel a gyulladásokkal szemben. Pirítsunk apróra vágott tofut és zöldségeket egy serpenyőben kis szójaszósszal, tüzeljük fel apróra vágott jalapenoval és kész is a gyógyító vacsora.

Japán soba tészta és brokkoli a szívünkért

Bár elsőre kevesen tudjuk csak, mi is az a soba tészta, a legtöbbünk valószínűleg már találkozott vele. A sötét tészta színét a barnás-szürkés hajdinalisztnek köszönheti, melyet előszeretettel használnak Japánban és a Távol-kelet más országaiban. Sok gyorsétterem szinte minden fogásához felhasználja, így az itthoni ázsiai éttermekben is léptem nyomon belebotlunk. A soba azonban nem csak színében különbözik a haza száraztésztáktól, de lévén teljes kiőrlésű rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami küzd a magas koleszterinszint ellen és segít megelőzni az érszűkületet. Hasonlóan a brokkolihoz, amivel elkészítve sült tésztaként ízlelőbimbóinkat is kényezteti.

Csicseriborsó és hagyma, mint energiabomba

A csicseriborsó nagy mennyiségben tartalmaz vasat és cinket, melyek komoly szerepet játszanak sejtjeink oxigénellátásában. Ezeket azonban sokunk nem tudja kellő mértékben kinyerni, még a velük legdúsabban ellátott táplálékokból sem. Ebben segítenek a hagyma kénvegyületei, melyek megkönnyítik a vas felszívódását, ezzel adva energialöketet a szervezetünknek. Fogyasszuk humusszal vagy készítsünk jó hagymás csicseriborsókrém levest!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kávés áfonyatorta Valentin napra!

Unod már, hogy minden Valentin napi édesség, rózsaszín vagy vörös cukormázzal, csokoládéval vagy valami egyébbel van bekenve? Az alábbi recepttel megtörheted ez a végtelenségig unott hagyományt és egy új, izgalmas ízkombinációval kedveskedhetsz kedvesednek, és persze magadnak is.


Hozzávalók:

  • 1 + fél bögre finomliszt
  • 1 + fél bögre cukor
  • ½ bögre margarin vagy vaj
  • 2 bögre áfonya (ha elérhető áron tudunk frisset szerezni az a legjobb, persze a fagyasztott is megteszi. Ezt jól csöpögtessük le!)
  • 2 ½ kk sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 bögre Kellogg's Optima gabonapehely
  • ¾ bögre tej
  • 1 bögre nem túl erős kávé




Elkészítés:

A torta két részből áll: a kukoricapelyhes, kávés alapból és az áfonyás felső részből. Kezdjük az utóbbival.

Fél bögre lisztet, és egy bögre cukrot elkeverünk a zsiradék felével, majd beleszórjuk az apróra vágott áfonyát. A szemeket legalább negyedekbe aprítsuk fel! Az így elkevert masszát félretesszük.

Az alsó részhez összeöntjük a gabonapelyhet, a kávét és a tejet, majd pár percig állni hagyjuk, amíg kicsit megpuhul. Ezalatt összekeverjük a maradék 1 bögre lisztet, fél bögre cukrot, sót és sütőport. A fellazult kukoricapehelyhez hozzáadjuk a maradék margarint és a tojást, majd jól elkeverjük. Ha homogén masszát kaptuk jöhet a lisztes keverék és egy utolsó kavarás. Az így elkészült tésztát egy nem túl nagy kikent tepsibe tesszük, nehogy túlságosan lapos legyen a végeredmény. Ezután az egyenletesen szétkent alapra finoman felhordjuk az áfonyás felső részt és az egészet előmelegített sütőbe dugjuk. 200°C-on süssük körülbelül 45 percig, majd még melegen várjuk fel és tálaljuk.

Díszíthetjük friss áfonyával és tejszínhabbal, de akár pár levél mentával és vaníliafagylalttal is.

Persze ha nem elég Valentin napi számunkra a recept az egészet készíthetjük szív alakú szilikon sütőformában is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

6 ok amiért a csokoládé egészséges!

Valentin nap közeledtével egyre többen kezdenek gondolkodni azon, milyen ajándékkal is lepjék meg kedvesüket. Legtöbbször a virág és a csokoládé jön szó, és míg előbbinek nem kell egészségügyi hatásairól beszélnünk (ritkán faljuk fel a csokrot ;)), addig utóbbi körül érdemes eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a csokoládé minden körülmények közt az ember, főleg a diétázó legnagyobb ellensége lenne. Mert bizony, a sokak által átkozott és a konyhából száműzött csokoládé, ha jó minőségűt és mértékkel fogyasztjuk kimondottan egészséges is lehet. Persze nem csak diétázóknak és a testükre gondosan ügyelőknek lehetnek hasznosak az alábbi információk, de a fanatikus édesszájúak is új érveket kapnak kezükbe, ha ízlésbeli vitákba kavarodnának valakivel.

Antioxidánsok tömkelege

A Csokoládé, különösen a magas kakaótartalmú fekete csokik, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és gyógyhatású flavonoidokat, melyek számos betegség leküzdésében és megelőzésében játszanak komoly szerepet. A legtöbb gyógynövény a bennük található flavonoidoknak köszönheti előnyös hatását.

Óvja a szívet

A 70%, vagy afölötti kakaótartalommal bíró csokoládék enyhe véralvadásgátló hatásukon keresztül segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, azonban ez nem mondható el a tejcsokoládékról. A tej ugyanis meggátolja a szervezetet, hogy az előbbi leírt hatásban szerepet játszó polifenolokat felszívja.

Kisimítja a bőrt

A csoki nem csak az egyre divatosabb organikus anyagokból készült kozmetikai termékekben, de elfogyasztva is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, feszességét.

Fájdalmat csillapít

A csokoládéban lévő anyagok beindítják szervezetünk boldogsághormon termelését. Az így felszabadult endorfin és egyéb hormonoknak többek közt fájdalomcsillapító hatása is van.

Segít leküzdeni a menstruációs panaszokat

Nem véletlenül vágynak a nők bizonyos ételekre a hónap adott szakában. Testük pontosan tudja, hogy mire van szükségük, és ezek közé tartozik a csokoládé is. Ennek magas magnézium tartalma jó hatással van a feszült idegekre. Ráadásul a csokoládé a nyugtató hatású endorfinok termelését is beindítja, így segítve át a nehéz napokon. Persze ezzel is óvatosan kell bánni! A sok cukor, és a kakaóban található koffein ingerülté is tehet.


Koleszterin ellen is hatna?

Egyes kutatások szerint, a fekete csokoládéban található flavonoidok, ha rendszeresen és kis mértékben fogyasztják őket még a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. Bár a kutatás eredményeit többen is megerősítették, érdemes megemlíteni, hogy azt a Mars csokoládét is gyártó Élelmiszer-óriás finanszírozta.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek