Egyre többen töltik mindennapjaikat egy irodában ülve és számítógép monitorok előtt dolgozva. Bár sokak szerint - nekik többnyire nincs saját tapasztalatuk – ez lényegesen kímélőbb, mint a fizikai munka, sőt egészségünket is könnyebb így megőrizni. Azonban ez nem feltétlenül van így. Napi 8 órát egy asztalnál ülni rendkívül megterhelő lehet, mind szellemileg, mind fizikailag, ráadásul számos komoly kockázatot is rejt magában. Persze nem veszett ügyről van szó, így tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Most néhány ilyen problémára és lehetséges megoldásukra kívánjuk felhívni a figyelmet.

Mozogj minél többet!

Az egész napos ülés meglepően megterhelő tud lenni. Ez lehet a táptalaja az idősebb korban kialakuló hát- és derékfájásnak,, reumának is. Ráadásul ha egész nap azonos testhelyzetben vagyunk az lassítja a vérkeringésünk, ami hosszú távon annak zavaraihoz is vezethet. A megoldás természetesen, hogy mozogjunk minél többet, és ne csak munka előtt vagy után. Persze a kora reggeli sport segít beindítani a napot, és délután ugyanez lendületünk megtartásában játszik szerepet, de napközben sem ártana mozogni. Ha időbeosztásunk és munkakörünk engedi járjunk inkább sportolni ebédidőben, ez megtöri az egész napos monotóniát. Ha ezt nem is engedhetjük meg magunknak, álljunk fel az asztaltól minél többet, nyújtózkodjunk, vagy sétáljuk körbe az irodát. Irodaházban lift helyett használhatjuk a lépcsőket is! Az asztalnál ülve is végezhetünk váll és nyakgyakorlatokat a lényeg, hogy ne zsibbadjunk le az egész napos mozdulatlanságtól.

A masszázs segít

Bizonyított, hogy az egész napos irodai munka hosszú távon még rendszeres testmozgás mellett is rosszat tesz az izomzatnak. Különösen kíméletlenek vagyunk testünkkel, ha egy maratoni ülőmunkánkat csupán három négy naponta, vagy még ritkábban szakítjuk meg, ekkor azonban rendkívül megerőltető sportolással. Az átmenet és bemelegítés, elégséges nyújtás sérülésekhez, hosszú távon szintén ízületi- és izomfájdalmakhoz vezethet. Havonta 1-2 alapos, szakember által végzett hát- és nyakmasszázs segíthet megelőzni az ezeken a testrészeken jelentkező fájdalom kialakulását és ezután a sportban is jobban fogunk teljesíteni. Ma már pár ezer forintból elmehetünk egy ilyen kezelésre, de még egyszerűbb megoldások is vannak. Ha sok kolléga jár hasonló cipőben és cégünk nyitott a dologra, akár béren kívüli juttatásként is kérhetünk masszázs, ahol a szakemberek házhoz – jelen esetben irodához - jönnek és mindenkit ellátnak. Így nem csak spórolhatunk, de a szürke hétköznapokat is feldobhatjuk.

Egészséges rágcsálnivalók

Sokan részben az állandó stressz miatt, vagy éppen unalomból nem tudjuk megállni, hogy fél óra-óránként a liftnél lévő rágcsálnivaló- és csokiautomatához szaladgáljunk egy kis extra kalóriáért. Persze mondanunk sem kell, hogy ezen gépek kínálatai nem a legegészségesebb falatokból állnak össze. Azonban a napi tízórai és uzsonna távolról sem üldözendő dolgok, a napi 5 étkezés felnőttek számára is ajánlott. Ehhez vigyünk azonban magunkkal egészséges harapnivalókat, sótlan magvakat, joghurtot, vagy nyers zöldségeket és gyümölcsöt.

Menza helyett okosan

Persze az ebédre, mint napközbeni fő étkezése is érdemes odafigyelni. A menzák konyháin gyakran túl sok olajat és cukrot használnak, még az egyébként egészséges fogások elkészítéséhez is. Ugyanez a gond az ételrendeléssel, ráadásul az nem csak minket hizlal, de pénztárcánkat ezzel szemben jelentősen fogyasztja. Ha otthon figyelünk a főztünkre és igyekszünk egészségesen táplálkozni, tegyünk így a munkahelyünkön is. Főzzünk mindig egy kicsit többet az előző napi vacsorából, így a maradékból másnap kiváló ebéd válhat.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!