Valentin nap közeledtével egyre többen kezdenek gondolkodni azon, milyen ajándékkal is lepjék meg kedvesüket. Legtöbbször a virág és a csokoládé jön szó, és míg előbbinek nem kell egészségügyi hatásairól beszélnünk (ritkán faljuk fel a csokrot ;)), addig utóbbi körül érdemes eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a csokoládé minden körülmények közt az ember, főleg a diétázó legnagyobb ellensége lenne. Mert bizony, a sokak által átkozott és a konyhából száműzött csokoládé, ha jó minőségűt és mértékkel fogyasztjuk kimondottan egészséges is lehet. Persze nem csak diétázóknak és a testükre gondosan ügyelőknek lehetnek hasznosak az alábbi információk, de a fanatikus édesszájúak is új érveket kapnak kezükbe, ha ízlésbeli vitákba kavarodnának valakivel.

Antioxidánsok tömkelege

A Csokoládé, különösen a magas kakaótartalmú fekete csokik, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és gyógyhatású flavonoidokat, melyek számos betegség leküzdésében és megelőzésében játszanak komoly szerepet. A legtöbb gyógynövény a bennük található flavonoidoknak köszönheti előnyös hatását.

Óvja a szívet

A 70%, vagy afölötti kakaótartalommal bíró csokoládék enyhe véralvadásgátló hatásukon keresztül segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, azonban ez nem mondható el a tejcsokoládékról. A tej ugyanis meggátolja a szervezetet, hogy az előbbi leírt hatásban szerepet játszó polifenolokat felszívja.

Kisimítja a bőrt

A csoki nem csak az egyre divatosabb organikus anyagokból készült kozmetikai termékekben, de elfogyasztva is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, feszességét.

Fájdalmat csillapít

A csokoládéban lévő anyagok beindítják szervezetünk boldogsághormon termelését. Az így felszabadult endorfin és egyéb hormonoknak többek közt fájdalomcsillapító hatása is van.

Segít leküzdeni a menstruációs panaszokat

Nem véletlenül vágynak a nők bizonyos ételekre a hónap adott szakában. Testük pontosan tudja, hogy mire van szükségük, és ezek közé tartozik a csokoládé is. Ennek magas magnézium tartalma jó hatással van a feszült idegekre. Ráadásul a csokoládé a nyugtató hatású endorfinok termelését is beindítja, így segítve át a nehéz napokon. Persze ezzel is óvatosan kell bánni! A sok cukor, és a kakaóban található koffein ingerülté is tehet.


Koleszterin ellen is hatna?

Egyes kutatások szerint, a fekete csokoládéban található flavonoidok, ha rendszeresen és kis mértékben fogyasztják őket még a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. Bár a kutatás eredményeit többen is megerősítették, érdemes megemlíteni, hogy azt a Mars csokoládét is gyártó Élelmiszer-óriás finanszírozta.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!