Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Húsvéti menü egészségesen - Mire figyeljünk?

Ahogy egy rendes ünnep idején ’illik’, húsvét előtt is sokan esnek kétségbe, hogy mi is kerüljön az asztalra. Hagyományosan a húsvét jelentette a kora tavaszi böjt végét, ami után megújult erővel vetették bele magukat az emberek a komoly megerőltetést jelentő mezőgazdasági munkákba. Mára azonban a böjtöt sem tekinthetjük elterjedt szokásnak, és a húsvéti utáni kemény fizikai munka is a múlté. Ami maradt az a hétvégi nagy zabálás, családi lakoma, és a locsolkodással kényszerűen járó pálinkázás.

Mi tévők legyünk hát ha a hagyományos menüről sem szeretnénk lemondani, de egészséges életvitelünket az ünnep alatt is fent kívánjuk tartani? Ha az alábbi pár dologra odafigyelünk, és mindenből mértékkel fogyasztunk nem származhat bajunk az ezeréves szokásokból.

A sonka legyen tényleg sonka!

Jó sonkát vásárolni szinte valódi tudomány. Minden háziasszonynak megvannak a maga tuti trükkjei és praktikái, hogyan lehet kiválasztani a tökéletes kötözött sonkát, és bizony nem hiába. Sonka vásárláskor tényleg fontos, hogy figyeljünk, mi kerül a kosárba. Rengeteg 'sonka' valójában  sokkal zsírosabb lapockakörnyéki húsokból van összeállítva, amit túlsózott fecskendezett aromák és gyors páclék ízesítenek. Tán már mondanunk sem kell, hogy minél messzebbről érdemes elkerülni ezeket a mesterséges adalékanyagokat, tény ugyanakkor, hogy a jó minőségű házi-sonka minősége az árán is érződik. Akármilyet is veszünk, csak mértékkel fogyasszuk, hiszen energia-, zsír- és koleszterintartalma is igen magas.

A friss torma minden könnycseppet megér

 

A torma egy roppant egészséges, emésztést serkentő hatású növény. Intenzív ízét és illatát különböző olajoknak köszönheti. A népgyógyászatban vízhajtóként és a meghűlés kezelésére is alkalmazzák. Mindezen jó tulajdonságoknak búcsút inthetünk azonban, ha minimális valódi tormatartalmú majonézes készítményeket választunk. Nem épp hálás feladat magunknak reszelni a gyökeret, de ha egyszer elkészültünk nem fogjuk megbánni!

A tojás – végtelen ötletek tárháza

A tojás mértéktelen fogyasztását magas koleszterintartalma miatt senkinek nem szokták ajánlani, azonban ünnepnapokon kivételt tehetünk. Hiszen az érrendszerünkre káros vegyület mellett roppant gazdag A-, B-, D-, és E-vitaminokban, valamint fontos fehérjékben. Ráadásul a koleszterin a sárgájában koncentrálódik, amit keményre főzve, egy kis fantáziával darált sonkából készült pástétommal, vagy franciasalátával helyettesíthetünk.

Csokinyuszi

Az ünnepek körüli híradások leggyakoribb szereplői a csokoládényulak (illetve télen mikulások), így erre nem is vesztegetnénk sok időt. Ezek kapcsán talán mindennél fontosabb, hogy vegyük a fáradtságot és olvassuk el az apró-betűs részt, hiszen a nyulacskák többsége csak hírből ismeri a valódi kakaót...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

6 ok amiért a csokoládé egészséges!

Valentin nap közeledtével egyre többen kezdenek gondolkodni azon, milyen ajándékkal is lepjék meg kedvesüket. Legtöbbször a virág és a csokoládé jön szó, és míg előbbinek nem kell egészségügyi hatásairól beszélnünk (ritkán faljuk fel a csokrot ;)), addig utóbbi körül érdemes eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a csokoládé minden körülmények közt az ember, főleg a diétázó legnagyobb ellensége lenne. Mert bizony, a sokak által átkozott és a konyhából száműzött csokoládé, ha jó minőségűt és mértékkel fogyasztjuk kimondottan egészséges is lehet. Persze nem csak diétázóknak és a testükre gondosan ügyelőknek lehetnek hasznosak az alábbi információk, de a fanatikus édesszájúak is új érveket kapnak kezükbe, ha ízlésbeli vitákba kavarodnának valakivel.

Antioxidánsok tömkelege

A Csokoládé, különösen a magas kakaótartalmú fekete csokik, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és gyógyhatású flavonoidokat, melyek számos betegség leküzdésében és megelőzésében játszanak komoly szerepet. A legtöbb gyógynövény a bennük található flavonoidoknak köszönheti előnyös hatását.

Óvja a szívet

A 70%, vagy afölötti kakaótartalommal bíró csokoládék enyhe véralvadásgátló hatásukon keresztül segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, azonban ez nem mondható el a tejcsokoládékról. A tej ugyanis meggátolja a szervezetet, hogy az előbbi leírt hatásban szerepet játszó polifenolokat felszívja.

Kisimítja a bőrt

A csoki nem csak az egyre divatosabb organikus anyagokból készült kozmetikai termékekben, de elfogyasztva is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, feszességét.

Fájdalmat csillapít

A csokoládéban lévő anyagok beindítják szervezetünk boldogsághormon termelését. Az így felszabadult endorfin és egyéb hormonoknak többek közt fájdalomcsillapító hatása is van.

Segít leküzdeni a menstruációs panaszokat

Nem véletlenül vágynak a nők bizonyos ételekre a hónap adott szakában. Testük pontosan tudja, hogy mire van szükségük, és ezek közé tartozik a csokoládé is. Ennek magas magnézium tartalma jó hatással van a feszült idegekre. Ráadásul a csokoládé a nyugtató hatású endorfinok termelését is beindítja, így segítve át a nehéz napokon. Persze ezzel is óvatosan kell bánni! A sok cukor, és a kakaóban található koffein ingerülté is tehet.


Koleszterin ellen is hatna?

Egyes kutatások szerint, a fekete csokoládéban található flavonoidok, ha rendszeresen és kis mértékben fogyasztják őket még a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. Bár a kutatás eredményeit többen is megerősítették, érdemes megemlíteni, hogy azt a Mars csokoládét is gyártó Élelmiszer-óriás finanszírozta.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Csokis cornflakes-roppancs – a legfinomabb ajándék!

Írtunk már róla, hogy milyen nehéz, gyakran stresszes és költséges dolog felkészülni a karácsonyra. Most egy nagyszerű ötletet szeretnénk bemutatni nektek, mellyel több legyet is üthettek egy csapásra.

A csokis cornflakes-roppancsok nem csak, hogy borzasztó egyszerűen, akár a gyerekek segítségével is,  elkészíthetőek, de az édességek közt meglehetősen egészségesnek mondhatók. Ráadásul egy kis díszcsomagolás segítségével ajándéknak is ideálisak. A csinos masnival díszített csomagocskák pár száz forintból kijönnek, mégis saját készítésű, személyre szabott ajándékot adhatunk velük rokonainknak, ismerőseinknek. Ja és majdnem elfelejtettük: nagyon FINOMAK!

Az alábbi videóban Jacques Torres csokoládémester receptjét láthatjátok, de lejebb mi is röviden összefoglaljuk a teendőket.

Elkészítésükhöz csak csokoládéra – tej-, ét-, fehér, ami ízlésünknek megfelel – és kukoricapehelyre van szükség. Előbbit egy dupla falú edényben gőz fölött teljesen megolvasztjuk, úgy hogy egészen híg legyen. Majd a tűzről levéve kavargatva enyhén visszahűtjük, amíg a munkára alkalmas halmazállapotot el nem éri.

Ekkor egy új keverőedénybe szórjuk kedvenc kukoricapelyhünket és olvasztott csokoládét adunk hozzá majd egy nagy fakanállal, óvatosan, alulról emelgetve elkeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze a cornflakes szemeit. Akkor finom, ha hozzáadott csoki épphogy teljesen elfedi, bevonja a pelyheket.

Ha masszával elkészültünk két kanál segítségével egy sütőpapírral vagy alufóliával letakart tepsire szedjük. A legszebb és legfinomabb eredményt akkor érjük el, ha egészen apró falatnyi roppancsokat halmozunk egymás mellé.

Ezt követően a tálcát nem több mint 10 percre tegyük a mélyhűtőbe. Éppen csak annyi ideig hűtsük őket, hogy teljesen megszilárdulnak, ha tovább maradnak a hidegen, az elváltoztatja a csokoládé színét, és a falatkák elveszítik fényességüket.

Ezután már csak a csomagolás maradt hátra, erre akármilyen kis műanyagzsákokat használhatunk, egy csinos masnival vagy kártyával díszítve roppant mutatós kis csomagokat kapunk.

1 Tovább

A legfinomabb kukoricapehely-torta

Már rég láttunk el titeket konyhai praktikákkal, így most egyből egy fenséges recepttel szeretnénk kedveskedni. A fehér csokis málnakrémes torta bár nem egy tipikusan adventi étel, de ha már unnátok az almás-fahájas hangulatot, akkor fagyasztott gyümölcsből is elkészíthető ez a nagyszerű desszert.

Hozzávalók:


Az alaphoz:

  • 15 dkg fehér
  • 25 gramm pirított, durvára vágott mandula
  • 5 dkg vaj
  • 80 gramm Kellogg's kukoricapehely


A krémhez:

  • 15 dkg málna
  • 4 gramm zselatinpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg fehér csoki
  • 5 dkg cukor
  • 1 marék friss citromfűlevél




Elkészítés:

A durvára vágott mandulát alacsony lángon zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd hozzáolvasztjuk a vajat. Ha az alapanyagok összemelegedtek hozzákeverjük az apróra darabolt csokit, és addig melegítjük, amíg az teljesen el nem olvad. Levesszük a lángról majd finom mozdulatokkal belekeverjük a az enyhén összetört kukoricapelyhet, és sütőpapírral borított tortaformába kenjük.

A krémhez a málnát összeforraljuk a zselatinnal, amíg az teljesen fel nem oldódik. Belekeverjük a cukrot és a csokoládét, és tovább melegítjük, amíg utóbbi bele nem olvad. Ekkor a tűzről levéve hozzáadjuk a mascarponét és ricottát csomómentesre keverjük. Ha ezzel is végeztünk jöhet a finomra vágott friss citromfű. Majd az egész krémet az eddigre megdermedt tortalapra simítjuk.

Hűtőben hagyjuk állni, amíg a krém teljesen meg nem dermed (3-4 óra). Tálaláskor díszíthetjük néhány szem egész citromfűlevéllel vagy málnával, ha pedig igazán édesszájúak vagyunk reszelhetünk a tetejére egy csipet csokoládét is.



via: flat-cat

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek