Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

7 tuti diétatrükk!

A legutóbbi bejegyzésünkben megírt leggyakrabban elkövetett diétázó hibák után most lássunk pár olyan tippet, amik valóban segítenek, és még be is lehet tartani őket!

Kezdjük reggelivel a napot!

A reggeli fontosságáról már sokat írtunk, azonban ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez az étkezés adja meg zsúfolt napunk számára a kellő löketet. Így ha reggel okosan eszünk az napközben számos fölöslegesen bevitt kalóriát spórolhat meg nekünk.

Csaljunk szemmel

Bár elsőre furának tűnik, a kisebb tányérok használata is segíthet leadni pár kilót. Ha egy hatalmas tányér közepére diétás miniadagot tálalunk, vizuálisan is kevesleni fogjuk az étel, esetleg attól függetlenül, hogy már jól laktunk. Arról nem is beszélve, hogy ha többször kell szednünk az ételből még van egy plusz alkalmunk végiggondolni kell-e a repeta.

Többet együnk otthon

Éttermek, kifőzdékben és gyorsbüfékben enni, nem csak drágább, mint otthon főzni, de gyakran egészségtelenebb is. Nem csak, hogy az üzemi konyhákra több olajhasználat a jellemző, de itt könnyeben is csábítanak el a fölös kalóriákat kínáló fogások. Arról nem is beszélve, hogy az éttermi adagok az elmúlt évtizedekben érezhetően megnőttek.

Apró bűn, nem bűn

Ha szigorú diétához kötjük magunkat, gyakran az élettől is elmehet a kedvünk... Ezt megelőzendő érdemes minden nap bűnözni egy egészen picit. Ezt azt jelenti, hogy egy durván 1300 kalóriás étrendbe nyugodtan belecsempészhetünk egy 90-100 kalóriányi bonbont, vagy bármilyen édes kis falatkát, hogy ezzel jutalmazzuk magunkat az egyébként egész nap betartott szigorú követelményekért.

Gyakrabban együnk keveset

Étkezések kihagyásával csak lelassítjuk anyagcserének, ami így a táplálékot zsírként kezdi elraktározni. Arról nem is beszélve, hogy a koplalás során leadott kilók azonnal visszajönnek, ha felhagyunk a diétánkkal, hiszen szervezetünk továbbra is az ínséges időkhöz alkalmazkodik. Ehelyett gyakrabban együnk, akár napi 5-6-szor is kis, de táplálék-dús adagokat.

A 80-20 szabály

Ha az idő 80 %-ában helyesen és jól táplálkozunk marad idő 20 %-nyi étkezési-kihágásra is. Persze ez nem jelenti azt, hogy hétvégente együk magunk teli olajban sült rántott húsokkal, de heti egy 'normál' étkezés vagy korsó sör nyugodtan belefér. Ez erőt fog adni, hogy utána megújult erővel folytassuk a diétát tovább.

Desszert helyett gyümölcsök

És itt persze nem arra gondolunk, hogy együnk egy kis meggykompótot a napi somlói galuska adagunkhoz. Hagyjuk el az édességet és együnk pár szem gyümölcsöt, vagy készítsünk gyümölcssalátát - ebbe akár a reggeli kávéhoz, teához használt édesítőből is tehetünk. Persze az apró bűnök szabálya itt is érvényesül. Ha nagy ritkán eljutunk egy szülinapra, egy szelet tortát nyugodtan megfelezhetünk valakivel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Miért a reggeli a legfontosabb étkezés?

A finom és egészséges reggeli elengedhetetlen ahhoz, hogy egy dinamikus és eredményes napnak nézzünk elébe. Hiszen napi munkánk és egyéb feladataink elvégzéséhez nem csupán alvásra, kipihentségre, de a kellő energiára is szükségünk van, amit pedig a reggeli biztosíthat számunkra.

Ébred a has

Tévedés azt hinni, hogy az éjjeli alvás közben nem használjuk testünk energiakészleteit. Álmunkban is keményen dolgoznak ugyanis létfenntartó belsőszerveink, ver a szívünk, az emésztés pedig ilyenkor a legintenzívebb. Nem szabad hát a szükséges alvással töltött időn túl mindenféle energiabevitelt megvonni szervezetünktől.

Reggelizz, mint egy tudós!

Vitathatatlan, hogy a 3 fő étkezés közül a reggelinek a legfontosabb a szerepe. A reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus alapelve elve igaz, de okosan kell értelmezni a régi közmondást! A reggelinek csak energiaszükségletünk mintegy 20 százalékát kell fedezni, sokkal fontosabb az, hogy ezt milyen élelmiszerekkel juttatjuk szervezetünkbe.

Több kutatás is igazolt, hogy bár minden korosztály számára fontos a reggeli, a gyerekeknél ez szinte elengedhetetlen. A nem megfelelő reggeli, esetleg annak hiánya gyakran jó eséllyel fáradékonysághoz vezet, ami rontja a gyermekek memóriáját, koncentrálóképességét, így végül iskolai teljesítményét. Ami azonban ennél is ijesztőbb, hogy gyakran agresszióhoz vezethet, ami gyerekek emberi kapcsolatait befolyásolja negatívan.

Kiemelten fontos a kellő folyadék bevitele, azonban tartózkodni kell a cukros üdítőktől, hiszen ezek a vércukorszintet hirtelen emelik meg, majd ugyanolyan gyorsan távoznak. Fontos továbbá, hogy a reggeli mindig tartalmazzon állati fehérjét, ami azonban nem csak hús lehet. A tojás és egyes tejtermékek emésztése sokkal könnyebb feladat szervezetünk számára, így érdemesebb ezekkel próbálkozni. A rostokat legegyszerűbben gabonapelyhekkel és zöldségekkel, gyümölcsökkel juttathatjuk szervezetünkbe, amik a korábban említett tejtermékek kiegészítőiként igazán tápláló és finom reggeliül szolgálnak.

0 Tovább

A legfinomabb reggeli - 5 perc alatt!

Néha a legegyszerűbb receptek a legfinomabbak. Így van ez a most következővel is, ami bár valóban hihetetlenül egyszerű az eredmény nem csak, hogy finom, de ízlésesen tálalva olyan látványos is, hogy nem csak a reggeli menüben, de egy elegáns vacsorán is megállná a helyét.

 

Hozzávalók

  • egy fél banán
  • pár csepp vaníliaaroma
  • fél bögre natúr joghurt
  • fél bögre szeletelt eper
  • fél bögre kukoricapehely

 

 

 

 

 

Mint a hozzávalókból is látszik az ízletes reggeli elkészítése nem igényel bonyolult előkészületeket. A banánt villával összenyomkodjuk, majd a vaníliával együtt jól elkeverjük a joghurtban. Innen már csak a tálalás van hátra, ami tulajdonképpen a fantáziánkra van bízva. A gabonapelyhet, az eperszeleteket és az előbb kikevert masszát rétegesen adagoljuk egy keskeny, magas pohárba, fagylaltos kehelybe, hogy a különönöző szintek szépen elváljanak egymástól az üveg falánál.

 

Ha nem magunknak készítjük e gyors de ínycsiklandozó desszertet, hanem vendégeket várunk a pohár tetejét díszíthetjük egy megmaradt szelet eperrel vagy pár levél mentával is. De ne feledjük, a tökéletes eredmény eléréséhez a hozzávalókat csak közvetlenül a tálalás előtt adagoljuk ki, hogy a gabonapehely még friss, ropogós legyen!

 

 

 

0 Tovább

7 tipp az egészséges reggelihez!

Mind tudjuk, ha bal lábbal kelünk fel, az hogyan tudja rányomni bélyegét napunkra. Így van ez a reggelivel is. Mivel ez a nap első étkezése, olyannak kell lennie, hogy lendületet adjon napunknak. Így különösen fontos, hogy már reggel a lehető legegészségesebben étkezzünk és igyekezzünk olyan tápanyagokkal ellátni szervezetünket, amikből ebben a napszakban van a legnagyobb szüksége.

 

1. A kevesebb néha több!

A táplálkozástudományi szakemberek jelentős többsége mára elvetette a „reggelizz, mint egy király...” elvét. Hogy napunkat dinamikusan kezdjük, nincs szükség nehéz, gyakran zsíros vagy túl cukros ételek fogyasztására. Sőt, ezek a legtöbb esetben arra ösztönöznek, hogy visszabújjunk az ágyba. Sokkal fontosabb a kellő mennyiségű ásványi anyag, rost és fehérje bevitele.

 

2. Gondolkozzunk előre!

Próbáljuk meg már előző este, vagy még a délutáni bevásárlás alkalmával kitalálni mit eszünk másnap reggel. Ha ezt nem tesszük meg, az gyakran kapkodáshoz és fölösleges stresszhez, a szükséges hozzávalók hiánya pedig végül az egészségtelenebb ételekhez fordulást eredményezi.

 

3. Szénhidrátok helyett rostok

A nehéz, szervezetünket megterhelő szénhidrátok, mint a kenyér és egyéb, gyakran cukros pékáruk helyett fogyasszunk könnyebben emészthető gabonatermékeket. A jó minőségű gabonapelyhek nem csak a szervezetünk számára elengedhetetlen rostokat tartalmazzák, de a hozzájuk adott vitaminok és ásványi anyagok is segítenek, hogy jól induljon a napunk.

 

 

4. Legyünk kenyérkirályok

Ha mégis a kenyérfélék mellett döntünk, ne legyünk spórolósak. Bár a teljes kiőrlésű, barna és magvas kenyerek drágábbak az egyszerűbb fajtáknál, sokkal egészségesebbek, és ízük is változatosabb.

 

5. Faljuk fel a csendéletet!

Ne csak a díszítés végett tartsunk otthon gyümölcskosarat, hisz ezek a legegyszerűbb almáktól kezdve a különlegességnek számító trópusi szerzeményekig mind nagyon egészségesek. Egy körtét, barackot, vagy bármely, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt akár a buszhoz sietve is elmajszolhatunk, de ha ráérünk reggeli gabonapelyhünket vagy joghurtunkat is „feltuningolhatjuk” velük.

 

6. Inni, inni és inni

Ne feledkezzünk meg a kellő folyadék beviteléről sem! Egész este nem ittunk, így nem ok nélkül érezzük magunkat szomjasnak reggel. Ráadásul a kávé, a zuhanyzás vagy az indulás körüli stressz csak rontanak ezen. Maradjunk hidratáltak, de ügyeljünk arra is, hogyan. Mielőtt magunkba döntünk egy liter cukros gyümölcslevet, érdemes meginni egy pohár vizet, hogy szomjunk csillapítsa. Utána jöhetnek az ízek.

 

7. Helyben vagy elvitelre?

Nem mindannyiunk szeret korán reggel, indulás előtt enni. Ha szervezetünk nem kívánja a reggelit, az rendben van, de ekkor is gondoskodnunk kell a később ébredő étvágyunkról. Vegyünk zárható nejlonzacskókat, dobozokat, melyekben gusztusosan vihetünk magunkkal bármiféle élelmet. Ezek elkészítésénél is vegyük figyelembe a fent leírtakat, hiszen nem csak egy szendvics, de kis törődéssel és gondolkozással bármilyen egyéb egészséges finomság is elcsomagolhatóvá válik.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek