A legutóbbi bejegyzésünkben megírt leggyakrabban elkövetett diétázó hibák után most lássunk pár olyan tippet, amik valóban segítenek, és még be is lehet tartani őket!

Kezdjük reggelivel a napot!

A reggeli fontosságáról már sokat írtunk, azonban ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez az étkezés adja meg zsúfolt napunk számára a kellő löketet. Így ha reggel okosan eszünk az napközben számos fölöslegesen bevitt kalóriát spórolhat meg nekünk.

Csaljunk szemmel

Bár elsőre furának tűnik, a kisebb tányérok használata is segíthet leadni pár kilót. Ha egy hatalmas tányér közepére diétás miniadagot tálalunk, vizuálisan is kevesleni fogjuk az étel, esetleg attól függetlenül, hogy már jól laktunk. Arról nem is beszélve, hogy ha többször kell szednünk az ételből még van egy plusz alkalmunk végiggondolni kell-e a repeta.

Többet együnk otthon

Éttermek, kifőzdékben és gyorsbüfékben enni, nem csak drágább, mint otthon főzni, de gyakran egészségtelenebb is. Nem csak, hogy az üzemi konyhákra több olajhasználat a jellemző, de itt könnyeben is csábítanak el a fölös kalóriákat kínáló fogások. Arról nem is beszélve, hogy az éttermi adagok az elmúlt évtizedekben érezhetően megnőttek.

Apró bűn, nem bűn

Ha szigorú diétához kötjük magunkat, gyakran az élettől is elmehet a kedvünk... Ezt megelőzendő érdemes minden nap bűnözni egy egészen picit. Ezt azt jelenti, hogy egy durván 1300 kalóriás étrendbe nyugodtan belecsempészhetünk egy 90-100 kalóriányi bonbont, vagy bármilyen édes kis falatkát, hogy ezzel jutalmazzuk magunkat az egyébként egész nap betartott szigorú követelményekért.

Gyakrabban együnk keveset

Étkezések kihagyásával csak lelassítjuk anyagcserének, ami így a táplálékot zsírként kezdi elraktározni. Arról nem is beszélve, hogy a koplalás során leadott kilók azonnal visszajönnek, ha felhagyunk a diétánkkal, hiszen szervezetünk továbbra is az ínséges időkhöz alkalmazkodik. Ehelyett gyakrabban együnk, akár napi 5-6-szor is kis, de táplálék-dús adagokat.

A 80-20 szabály

Ha az idő 80 %-ában helyesen és jól táplálkozunk marad idő 20 %-nyi étkezési-kihágásra is. Persze ez nem jelenti azt, hogy hétvégente együk magunk teli olajban sült rántott húsokkal, de heti egy 'normál' étkezés vagy korsó sör nyugodtan belefér. Ez erőt fog adni, hogy utána megújult erővel folytassuk a diétát tovább.

Desszert helyett gyümölcsök

És itt persze nem arra gondolunk, hogy együnk egy kis meggykompótot a napi somlói galuska adagunkhoz. Hagyjuk el az édességet és együnk pár szem gyümölcsöt, vagy készítsünk gyümölcssalátát - ebbe akár a reggeli kávéhoz, teához használt édesítőből is tehetünk. Persze az apró bűnök szabálya itt is érvényesül. Ha nagy ritkán eljutunk egy szülinapra, egy szelet tortát nyugodtan megfelezhetünk valakivel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!