Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Éltető italok

Összeállításunkból megtudhatod, hogy mely szomjoltók a legfontosabbak egészségünk szempontjából.

0 Tovább

Ételekkel az ételszagok ellen?

Ha valaki azt állítja, hogy az ő hűtőjének még sosem volt kellemetlen szaga, nos, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az illető nem mond igazat. Mert bár kétség sem férhet hozzá, hogy a hűtőszekrény az ételek frissen tartásának hosszú évtizedek óta a leghatékonyabb módja, alkalmanként mindig bent felejtünk egy egy fonnyadó gyümölcsöt, megpenészedik valamilyen ételmaradék, vagy elfelejtünk légmentesen elzárni valami erős aromájú alapanyagot. Ha pedig egyszer megtörtént a baj a hűtő eredeti jó tulajdonságának hála, miszerint légmentesen zár, csak komoly küzdelmek árán tudjuk elűzni a szagokat. Sokszor csak a teljes kipakolás és átmosás segít, így jobb a bajt megelőzni. Ehhez adunk tippeket.

Ecet, só, szódabikarbóna

A hűtőgépek alapos átmosására számos jól bevált házi praktika ismert. Ezek közül is a fenti három, minden háztartásban megtalálható szer hozza meg a legjobb eredményt. Sokan tisztán használják az ecetet és ebbe áztatott ronggyal törlik át az egész hűtő belsejét, nem feledkezve meg a rácsok és ládák nehezen elérhető pontjairól, valamint az ajtó gumicsíkjának redőiről sem. Ez a módszer elég drasztikus, azonban biztos beválik. Olyannyira, hogy ha az ecetet 1:1 arányban hígítjuk vízzel is hibátlanul fog működni.

A szódabikarbóna szagmentesító hatása is ismert, ezt a sóhoz hasonlóan 'súrolóporként' használjuk: száraz vagy éppen nedves szivacsra szórjuk, majd alaposan töröljünk át vele mindent. Ne féljünk egyik se fogja felsérteni a gép falának tükörsima felületét.

Fő a megelőzés

Persze rengeteg munkát spórolhatunk meg magunknak ha a kármentés helyett a megelőzésre koncentrálunk. A fenti csodaszerek közül a szódabikarbóna erre is alkalmas. Egy tasakot felbontva a hűtőbe helyezve akár hetekig is képes lehet távol tartani (illetve elszívni) a kellemetlen szagokat.

A citrom azonban ez alkalommal is bebizonyítja, hogy tényleg mindenre jó! Az illatok megőrzésében is jeleskedik, ráadásul többféle módon is bevethetjük. Egyszerűen félbevágva is megteszi de tovább turbózhatjuk erejét, ha a sóval kombinálva vetjük be. Vágjuk félbe, félig kaparjuk ki a belét, majd töltsük fel sóval, és így helyezzük a gépbe. Persze ha ezt túl sok macerának tartanánk levét egy vattapamacsra csöpögtetve is elhelyezhetjük, ekkor azonban ne feledkezzünk meg az utánpótlásról és pár naponta csöpögtessünk újra.

Szintén remekül semlegesíti a szagokat a kávé, nem hiába helyezik el parfümboltok polcain is. Legyen sz egész kávészemekről, őrleményről vagy zaccról, magukba szívják a kellemetlen szagokat és segítenek megőrizni hűtőnk higiéniáját.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kávés áfonyatorta Valentin napra!

Unod már, hogy minden Valentin napi édesség, rózsaszín vagy vörös cukormázzal, csokoládéval vagy valami egyébbel van bekenve? Az alábbi recepttel megtörheted ez a végtelenségig unott hagyományt és egy új, izgalmas ízkombinációval kedveskedhetsz kedvesednek, és persze magadnak is.


Hozzávalók:

  • 1 + fél bögre finomliszt
  • 1 + fél bögre cukor
  • ½ bögre margarin vagy vaj
  • 2 bögre áfonya (ha elérhető áron tudunk frisset szerezni az a legjobb, persze a fagyasztott is megteszi. Ezt jól csöpögtessük le!)
  • 2 ½ kk sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 bögre Kellogg's Optima gabonapehely
  • ¾ bögre tej
  • 1 bögre nem túl erős kávé




Elkészítés:

A torta két részből áll: a kukoricapelyhes, kávés alapból és az áfonyás felső részből. Kezdjük az utóbbival.

Fél bögre lisztet, és egy bögre cukrot elkeverünk a zsiradék felével, majd beleszórjuk az apróra vágott áfonyát. A szemeket legalább negyedekbe aprítsuk fel! Az így elkevert masszát félretesszük.

Az alsó részhez összeöntjük a gabonapelyhet, a kávét és a tejet, majd pár percig állni hagyjuk, amíg kicsit megpuhul. Ezalatt összekeverjük a maradék 1 bögre lisztet, fél bögre cukrot, sót és sütőport. A fellazult kukoricapehelyhez hozzáadjuk a maradék margarint és a tojást, majd jól elkeverjük. Ha homogén masszát kaptuk jöhet a lisztes keverék és egy utolsó kavarás. Az így elkészült tésztát egy nem túl nagy kikent tepsibe tesszük, nehogy túlságosan lapos legyen a végeredmény. Ezután az egyenletesen szétkent alapra finoman felhordjuk az áfonyás felső részt és az egészet előmelegített sütőbe dugjuk. 200°C-on süssük körülbelül 45 percig, majd még melegen várjuk fel és tálaljuk.

Díszíthetjük friss áfonyával és tejszínhabbal, de akár pár levél mentával és vaníliafagylalttal is.

Persze ha nem elég Valentin napi számunkra a recept az egészet készíthetjük szív alakú szilikon sütőformában is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek