Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 3 legkörnyezetbarátabb sport

Mi is számtalanszor elmondtuk már, hogy milyen fontos, hogy rendszeres testmozgást végezzünk. Nem csak szervezetünket tarthatjuk így karban, de szellemileg is nagyon fontos, hogy le tudjuk vezetni a munkahelyi stresszt, megtörjük a monotonitást, stb. Szerencsére manapság egyre többen fordítanak kellő figyelmet a szükséges testmozgásra, ugyanúgy ahogy bolygónk megóvása, a környezetvédelem is egyre fontosabb téma. Ha mindkettő fontos számunkra, és miért ne lenne az, akkor olyan sportot igyekezzünk keresni, amivel a lehető legkisebb mértékben terheljük környezetünket.

Séta és gyaloglás

Sokak számára butaságnak tűnik a gyaloglást az egészséges testmozgások közé sorolni, hiszen sétálni mindenki szokott. Ez igaz is, ugyanakkor ha belegondolunk, hogy hány métert teszünk meg így, különösen ha autóval járunk az eredmény elég elszomorító lesz. pedig a szakemberek szerint egy egészséges felnőttnek legalább napi 10.000 lépést kéne megtennie (ami nem egyenlő 10.000 méterrel!). A gyaloglás, bár csak nagyon kis mértékben veszi igénybe az ízületeket jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét. Ráadásul sétálni rengeteg alkalmunk van, anélkül, hogy külön időt szakítanánk edzésre. Elég pár perccel előbb elindulni, és az eggyel távolabbi buszmegállót célba venni, vagy otthon hagyni az autót néhanapján.

Futás

A gyaloglás felgyorsított rokona, már sokkal jobban igénybe veszi az ízületeket, különösen a térdet, így nem is biztos, hogy bárki végezheti rendszeresen. Ugyanakkor ez a rendkívül természetes mozgásforma, mivel a legtöbb kardio-edzéssel ellentétben évezredek óta az ember sajátja sokkal több kalóriát képes elégetni adott idő alatt, mint bármi egyéb. Külön öröm, hogy a gyalogláshoz hasonlóan futni is bárhol lehet, és bár utcai ruhában, így a busztól hazafele űzni nem a legpraktikusabb, akárhol is lakunk, biztosan találunk olyan helyet a közelben, ahol átmozgathatjuk magunkat.



Kerékpározás

Ha már eddig is többször megemlítettük, hogy néha érdemes kihagyni a buszozást, vagy az autóba ülést, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett az eszköz mellett sem, ami ezeket akár teljesen ki is válthatja. Ez pedig természetesen a bicikli. Szerencsénkre hazánkban is egyre elterjedtebb a városi biciklizés (a minap több tízezren vonultak a Budapesti Criticall Mass-en), aminek hála nem csak a városok levegője lehet tisztább, de a tömegközlekedési eszközökön is enyhülhet a csúcsforgalomban tapasztalható zsúfoltság. Persze, ha életvitelünk nem engedi meg, hogy mindennap biciklizzünk, akkor előkaphatjuk hétvégente a bringát, hogy kitekerjünk vele a természetbe, kiránduljunk egy kicsit. Az eddigiekkel szemben komoly hátránya, hogy több tízezres felszerelésre lesz szükségünk, ami azonban ha jól bánunk vele hamar behozza az árát.




Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Környezet- és pénztárcabarát konyhatippek

Ha igazán fontos számunkra a környezetvédelem, akkor az élet minden területén érdemes keresni a zöld megoldásokat. Nincs ez másképp a konyhában sem, hiszen háztartásunk legenergiaigényesebb gépei itt találhatók. Ne felejtsük el azt sem, hogy a környezetvédelem nem csak nyűg, aminek a legritkább esetben látjuk eredményét, de számos módszerrel még pénzt is spórolhatunk.

Bánjunk okosan a tűzzel!

Mindig a megfelelő méretű gázrózsát (vagy kerámialapot) és fokozatot használjuk. Ha lángok az edény alján is túlnyúlnak és a falát csapdossák azzal rengeteg hőenergia vész kárba. Nem is beszélve az előállításához szükséges gázról, ami pénztárcánkat is fölöslegesen terheli.


Vízforraláshoz nem is biztos, hogy mindig a tűzhely a legalkalmasabb eszköz, legyen az bármilyen fajta is. Egy korszerű vízforraló akár kétszer hatékonyabb is lehet, még akkor is ha a forró vizet utána egy fazékba átöntjük. Ekkor ugyan sok hőt vesztünk, de ezzel a módszerrel még így is időt és pénzt spórolunk, sőt még környezetünk is hálás lesz nekünk.

A sütővel is lehet trükközni

Sok esetben komoly energiát spórolhatunk ha a receptben megadott idő előtt 5-10 perccel leállítjuk a sütőt. Ekkor a bennszorult hő többnyire még bőven elég, hogy az étel elkészítését segítse. Ugyanígy, ahol erre nem hívják fel külön a figyelmünket (mint sütemények, kenyerek esetében) az előmelegítést is nyugodtan elfelejthetjük. Ez általánosságban igaz az egy óránál tovább készülő ételekre, hiszen ezek elég sokáig vannak bent ahhoz, hogy a sütővel egyszerre is kellően átmelegedjenek. Az is fontos, hogy ne legyünk túl kíváncsiak, ha fölöslegesen és túl gyakran nyitogatjuk a sütő ajtaját, azzal alkalmanként akár 10-20 °C-t is veszíthetünk.

A hidegből is megárt a sok

Ne csak a elpazarolt hőre de a hidegre is figyeljünk. Szerezzünk be egy pici hőmérőt és rendszeresen mérjük hűtőnk hőmérsékletét. Persze a modernebb készülékek ezt is megoldják helyettünk. Ha új, ha régi, a hűtő ideális hőmérséklete 2-3 °C körül mozog, míg a fagyasztóban -18 °C-ra is szükség lehet.

Az is fontos, hogy a maradékoknak adjunk időt kihűlni mielőtt betesszük őket a hűtőbe. Pár adag langyos leves az egészet felmelegítheti, amivel fölösleges munkára késztetjük a gépet.

A karbantartásról se feledkezzünk meg. A régi típusú hűtők hátoldalán elrejtett hőleadó tekercsek valósággal vonzzák a port. És persze minél porosabbak, annál kisebb hatásfokon működnek. Ezért évente kétszer is érdemes lehet őket alaposan átporszívózni.

Elég a sok papírszemétből!

A jobb minőségű mikroszálas anyagokból készült törlőruhák rengeteg nedvességet képesek magukba szívni, ráadásul moshatóak is, így ha ezekből eleget tartunk otthon ahhoz, hogy mindig legyen tiszta akár végleg el is felejthetjük a papír törlőkendőket. Ugyanígy, szalvétából sem kell minden étkezés után kidobnunk egy készletet. Bár elegánsnak tűnhet, hogy az éttermek is mindig textilszalvétát használnak, ők is spórolásból teszik.

Mosogasson a gép – de csak okosan

Azt talán mondani sem kell, hogy a mosogatógépet félig üresen beindítani hatalmas pazarlás. Ugyanakkor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy szemben az első példányokkal a modern gépek hatásfoga sokkal nagyobb. Ha ilyenünk van nyugodtan leszokhatunk az előzetes áztatásról, amivel több tíz liter vizet is spórolhatunk. Szintén nem mindegy, hogy milyen programot indítunk el. Ha nem odakozmált zsíros edényekről van szó többnyire a legrövidebb fokozat is csillogóvá varázsol mindent.



Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Csökkentsük vízlábnyomunkat a konyhában is!

Bár a víz világnapja a múlt héten volt, bolygónk egészséges ivóvízkészletének megőrzése az év mind a 365 napján fontos kellene, hogy legyen. Ha a vízfogyasztásunkra gondolunk legtöbbünknek a mosdás, WC-öblítés és ezekhez hasonló, közvetlen vízigényű dolgok jutnak először eszünkbe. Azonban vízre minden élőlények, és szinte minden munkafolyamathoz szükség van, így vízigénye nem csak az embernek van de egy pohár almalé előállításának is. Ráadásul rengeteg! Hogy a fenti példánál maradjunk egy pohár almalé előállításához 190, egy darab almához 70 literre van szükség. Ugye megdöbbentő? És akkor még nem is mondtuk, hogy egy pohár tejhez még ennél is több, 200 literre van szükség, ami mellett szinte eltörőül egy szelet kenyér 40 literes vízigénye. Természetesen minél összetettebb dolgokról beszélünk, úgy nő az előállításhoz szükséges víz mennyisége is, egy hamburgerhez már 2400 (!) literre is szükség lehet, hiszen, ennek számos összetevője mind igényli a vizet. Összességében elmondhatjuk, hogy egy ember évente átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt el, aminek csak töredéke származik közvetlenül a csapból.

Mi a megoldás, ha ennek ellenére mégis tenni szeretnénk valamit környezetünk megóvása érdekében? Világos, hogy nem csak az otthoni közvetlen vízfogyasztásunkat kell csökkentenünk, de vásárlási és étkezési szokásainkon is változtatni kell. Ehhez adunk most pár tippet.

Együnk kevesebb húst

A hús előállításához, megtermeléséhez nem pusztán annyi vízre van szükség, amennyit az állat a vágásig elfogyaszt, de a takarmány megtermeléséhez szükséges vizet is ide kell számolnunk. Így míg egy kiló disznóhús előállításának 4800 literes vízigénye is lehet addig a zöldségek, gabonák, ennek csak kis részét igénylik. Persze állat és állat között is hatalmas különbségek vannak, a csirke már kilónként 3900 literrel is megelégszik, míg a marha hihetetlen mennyiséget, több mint 15000 litert igényel.

Már megint a cukor...

Szegény cukrot manapság sokan támadják, és hát ezen a téren sem áll jól a szénája. Nem csak szervezetünk lesz hálás érte ha visszaveszünk cukorfogyasztásunkból de bolygónk is. Hiszen bár előbb a növényi eredetű táplálékok fogyasztását ajánlottuk a cukornád legtöbbjüknél több vizet pazarol. Így egy kg előállításához 1500 literre is szükség lehet, míg a kukoricához csupán 900 liter kell.

Fogyasszuk a helyit!

Ez egy klasszikus környezetvédelmi igazság, ami most is megállja a helyét. Hiszen ha megspóroljuk a szállítás üzemanyagköltségét, azzal a gázolaj literenként 100-170 literes vízigényét is megmenthetjük. Arról nem is beszélve, hogy a csomagolóanyagok, szállítóeszközök, a raktározás, és megannyi egyéb járulékos feladatnak mind hatalmas vízigénye van. Sőt, így frissebb és egészségesebb táplálékhoz juthatunk

Felejtsük el a készételeket

Az előző tanácsot kiegészítendő, fogyasszunk kevesebb feldolgozott és készételt. Ezek előállításának minden lépcsőfokán rengeteg vizet használnak fel, majd csomagolják és szállítják őket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek