Bár a víz világnapja a múlt héten volt, bolygónk egészséges ivóvízkészletének megőrzése az év mind a 365 napján fontos kellene, hogy legyen. Ha a vízfogyasztásunkra gondolunk legtöbbünknek a mosdás, WC-öblítés és ezekhez hasonló, közvetlen vízigényű dolgok jutnak először eszünkbe. Azonban vízre minden élőlények, és szinte minden munkafolyamathoz szükség van, így vízigénye nem csak az embernek van de egy pohár almalé előállításának is. Ráadásul rengeteg! Hogy a fenti példánál maradjunk egy pohár almalé előállításához 190, egy darab almához 70 literre van szükség. Ugye megdöbbentő? És akkor még nem is mondtuk, hogy egy pohár tejhez még ennél is több, 200 literre van szükség, ami mellett szinte eltörőül egy szelet kenyér 40 literes vízigénye. Természetesen minél összetettebb dolgokról beszélünk, úgy nő az előállításhoz szükséges víz mennyisége is, egy hamburgerhez már 2400 (!) literre is szükség lehet, hiszen, ennek számos összetevője mind igényli a vizet. Összességében elmondhatjuk, hogy egy ember évente átlagosan 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt el, aminek csak töredéke származik közvetlenül a csapból.

Mi a megoldás, ha ennek ellenére mégis tenni szeretnénk valamit környezetünk megóvása érdekében? Világos, hogy nem csak az otthoni közvetlen vízfogyasztásunkat kell csökkentenünk, de vásárlási és étkezési szokásainkon is változtatni kell. Ehhez adunk most pár tippet.

Együnk kevesebb húst

A hús előállításához, megtermeléséhez nem pusztán annyi vízre van szükség, amennyit az állat a vágásig elfogyaszt, de a takarmány megtermeléséhez szükséges vizet is ide kell számolnunk. Így míg egy kiló disznóhús előállításának 4800 literes vízigénye is lehet addig a zöldségek, gabonák, ennek csak kis részét igénylik. Persze állat és állat között is hatalmas különbségek vannak, a csirke már kilónként 3900 literrel is megelégszik, míg a marha hihetetlen mennyiséget, több mint 15000 litert igényel.

Már megint a cukor...

Szegény cukrot manapság sokan támadják, és hát ezen a téren sem áll jól a szénája. Nem csak szervezetünk lesz hálás érte ha visszaveszünk cukorfogyasztásunkból de bolygónk is. Hiszen bár előbb a növényi eredetű táplálékok fogyasztását ajánlottuk a cukornád legtöbbjüknél több vizet pazarol. Így egy kg előállításához 1500 literre is szükség lehet, míg a kukoricához csupán 900 liter kell.

Fogyasszuk a helyit!

Ez egy klasszikus környezetvédelmi igazság, ami most is megállja a helyét. Hiszen ha megspóroljuk a szállítás üzemanyagköltségét, azzal a gázolaj literenként 100-170 literes vízigényét is megmenthetjük. Arról nem is beszélve, hogy a csomagolóanyagok, szállítóeszközök, a raktározás, és megannyi egyéb járulékos feladatnak mind hatalmas vízigénye van. Sőt, így frissebb és egészségesebb táplálékhoz juthatunk

Felejtsük el a készételeket

Az előző tanácsot kiegészítendő, fogyasszunk kevesebb feldolgozott és készételt. Ezek előállításának minden lépcsőfokán rengeteg vizet használnak fel, majd csomagolják és szállítják őket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!