Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A karácsonyi menü az életünkre tör?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy nem túl káros-e az egészségünkre a hagyományos karácsonyi menü? Ilyenkor gyakran a pillanatnyi hangulatunkkal ellentétes, hagyományos ételeket fogyasztjuk, ráadásul ezekből a rokonság különböző részeit végiglátogatva gyakran több napon keresztül ugyanolyan, vagy nagyon hasonló ételsort eszünk végig. Ráadásul nem ritkán étvágyunkon felül. De mik is ezek a hagyományos élelmiszerek, és milyen hatással vannak egészségünkre?

A hagyománnyá vált babonák

Karácsony és újév környékén sok helyen száműzik a szárnyasokat a konyhából, hiszen ezek a néphiedelem szerint elkaparják a szerencsét. Ellenben a náluk bizonyítottan egészségtelenebb sertésről, ami az ünnepi töltött-káposzta elengedhetetlen része az a hír járja, hogy a épp ellenkezőleg, orrával előtúrja a a szerencsét.

A másik főfogásnak számító halételeket sem véletlenül fogyasztják. A halpikkelyek egyrészt a gazdagság és jómód szimbólumai (talán a pénzérmékre való hasonlóságuk miatt), valamint a hal szimbóluma a keresztény világban magát Jézust jelképezi.

Természetesen a desszert sem maradhat ki a babonából fogyasztott fogások közül. A diót régebben a rontások elkerülése érdekében fogyasztották, a mák pedig a lencséhez hasonlatosan a gazdagság bőség jelképe.

Jó ez nekünk?

Mára számos kutatás bizonyította, hogy bizony a fenti alapanyagok pozitív hatással is lehetnek szervezetünkre. A halak fogyasztása többszörösen egészségesnek bizonyult. Húsuk könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket, telítetlen zsírsavakat és rengeteg B-, E-, és D-vitamin tartalmaz. Szintén megtalálhatók benne a legszükségesebb ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és a foszfor. A tengeri halak többségében emellett omega-3 zsírsavak is vannak, mely a vár koleszterinszintjét befolyásolja pozitívan. Idehaza az ünnepeknek ráadásul kiemelkedő szerepe van a halfogyasztásban. Idehaza az emberek átlagosan évente csupán 4,2 kg halat fogyasztanak, ami messze elmarad a kívánatostól, de az európai átlagtól is. Ennek ráadásul sokan nagy részét az ünnepek körül fogyasztják el.

A káposzta még főzve is jelentős C-vitaminforrás, ami a téli időszakban jelentősen erősíti immunrendszerünket. Ezen kívül tartalmaz még K- és E-vitaminokat, folsavat, és szintén nem elhanyagolható kalciumtartalma.

A mák az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás, ezenkívül bővelkedik magnéziumban, kalciumban és vasban is. Ráadásul elkészítés során nem, vagy csak alig veszít ezekből, így a mákkal készült sütemények, ha a cukor mennyiségét kordában tarjuk kimondottan egészségesek lehetnek.

A dió szintén tartogat számunkra meglepetéseket. Vértisztító hatása mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint magas B-vitamintartalma is.

0 Tovább

Barátságos zsírok

A zsírok minden fogyókúrázó vagy csak simán az egészséges táplálkozásra ügyelő ember szemében az első számú főellenségként vannak nyilvántartva. Őket okolják leggyakrabban az elhízásért, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előidézésért is. Azonban a zsíroknak rengeteg válfaja létezik, és ezek közül sok korántsem olyan ártalmas mint a legtöbben hiszik. Bár az omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak létezése már kezd beszivárogni a köztudatba, még mindig nem esik róluk, és főleg természetes forrásaikról elég szó. Mi most ezen próbálunk segíteni.

 

A telített zsírsavaknak valóban jelentős szerepe van a fent említett betegségek előidézésében, valamint a koleszterinszintünket is rossz irányba mozdítják el. Léteznek azonban telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a fenti hatásoknak éppen az ellenkezőjét fejtik ki. Ezek ugyanúgy rendkívül magas energiatartalommal bírnak, ugyanakkor javítják a vér koleszterinszintjét, stabilizálják a szívritmust, segítenek a gyulladások leküzdésében, valamint a szervezet számára szükséges ösztrogén, tesztoszteron és D-vitamin elállításában is fontos szerepet játszanak. Legalább ilyen fontos az is, különösen a fogyókúrázók számára, hogy ezek fogyasztásával könnyebben elérhető a jóllakottság érzet, illetve az étkezések közt a vércukor szint stabilizálása miatt az éhség is kevésbé tör ránk.

Ha már tisztáztuk, hogy miért is jó számunkra a telítetlen zsírsavak fogyasztása lássunk pár ízetes példát ezek természetes forrásaira.

Olajos halak

A szardíniák, lazacok és makrélák magas omega 3 tartalmuknak hála nem csak ízletesek de egészségesek is. Jellegzetes ízviláguknak hála csak egy kis citromlé és tengeri sót kel hozzájuk adni, hogy egy igazán finom grillételt készítsünk belőlük.

 

Magok és diófélék

A len, a kender és számos egyéb magféle szintén gazdag omega zsírsavakban. A diófélék, mogyorók és a mandula pedig egyéb telítetlen zsírokat tartalmaznak. Használatuk igen egyszerű, bármilyen salátába remekül illenek, de sült húsok töltelékeként is kiválóak. A reggeli gabonapelyhünket is feldobhatjuk velük, de az interneten számos receptet találunk, ahol részben vagy egészben helyettesítik a süteményekbe, tortákba kerülő lisztet.

Olívaolaj

Sokaknak biztos mondani sem kell, mégsem mehetünk el szó nélkül az olíva mellett. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolaj rengeteg ízesítésben kapható, készíthetünk belőle salátadresszinget sőt süthetünk, piríthatunk is vele. Fontos azonban, hogy ügyeljünk a minőségre és mindig az extra szűz változatát keressük!

Avokádó

Bár itthon elég borsos az ára ennek a különleges gyümölcsnek, és megfelelő minőségűt se mindig találni a boltok polcain, igyekezzünk a konyhánk állandó vendégévé tenni. Lazán összepépesítve, sózva, citromozva, egy kis paradicsommal pillanatok alatt remek guacamolét készíthetünk, de egyszerűen felszelve, salátákhoz tálalva is remek, ráadásul tápláló étek.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek