Sokakban felmerül a kérdés, hogy nem túl káros-e az egészségünkre a hagyományos karácsonyi menü? Ilyenkor gyakran a pillanatnyi hangulatunkkal ellentétes, hagyományos ételeket fogyasztjuk, ráadásul ezekből a rokonság különböző részeit végiglátogatva gyakran több napon keresztül ugyanolyan, vagy nagyon hasonló ételsort eszünk végig. Ráadásul nem ritkán étvágyunkon felül. De mik is ezek a hagyományos élelmiszerek, és milyen hatással vannak egészségünkre?

A hagyománnyá vált babonák

Karácsony és újév környékén sok helyen száműzik a szárnyasokat a konyhából, hiszen ezek a néphiedelem szerint elkaparják a szerencsét. Ellenben a náluk bizonyítottan egészségtelenebb sertésről, ami az ünnepi töltött-káposzta elengedhetetlen része az a hír járja, hogy a épp ellenkezőleg, orrával előtúrja a a szerencsét.

A másik főfogásnak számító halételeket sem véletlenül fogyasztják. A halpikkelyek egyrészt a gazdagság és jómód szimbólumai (talán a pénzérmékre való hasonlóságuk miatt), valamint a hal szimbóluma a keresztény világban magát Jézust jelképezi.

Természetesen a desszert sem maradhat ki a babonából fogyasztott fogások közül. A diót régebben a rontások elkerülése érdekében fogyasztották, a mák pedig a lencséhez hasonlatosan a gazdagság bőség jelképe.

Jó ez nekünk?

Mára számos kutatás bizonyította, hogy bizony a fenti alapanyagok pozitív hatással is lehetnek szervezetünkre. A halak fogyasztása többszörösen egészségesnek bizonyult. Húsuk könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket, telítetlen zsírsavakat és rengeteg B-, E-, és D-vitamin tartalmaz. Szintén megtalálhatók benne a legszükségesebb ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és a foszfor. A tengeri halak többségében emellett omega-3 zsírsavak is vannak, mely a vár koleszterinszintjét befolyásolja pozitívan. Idehaza az ünnepeknek ráadásul kiemelkedő szerepe van a halfogyasztásban. Idehaza az emberek átlagosan évente csupán 4,2 kg halat fogyasztanak, ami messze elmarad a kívánatostól, de az európai átlagtól is. Ennek ráadásul sokan nagy részét az ünnepek körül fogyasztják el.

A káposzta még főzve is jelentős C-vitaminforrás, ami a téli időszakban jelentősen erősíti immunrendszerünket. Ezen kívül tartalmaz még K- és E-vitaminokat, folsavat, és szintén nem elhanyagolható kalciumtartalma.

A mák az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás, ezenkívül bővelkedik magnéziumban, kalciumban és vasban is. Ráadásul elkészítés során nem, vagy csak alig veszít ezekből, így a mákkal készült sütemények, ha a cukor mennyiségét kordában tarjuk kimondottan egészségesek lehetnek.

A dió szintén tartogat számunkra meglepetéseket. Vértisztító hatása mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint magas B-vitamintartalma is.