Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A karácsonyi menü az életünkre tör?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy nem túl káros-e az egészségünkre a hagyományos karácsonyi menü? Ilyenkor gyakran a pillanatnyi hangulatunkkal ellentétes, hagyományos ételeket fogyasztjuk, ráadásul ezekből a rokonság különböző részeit végiglátogatva gyakran több napon keresztül ugyanolyan, vagy nagyon hasonló ételsort eszünk végig. Ráadásul nem ritkán étvágyunkon felül. De mik is ezek a hagyományos élelmiszerek, és milyen hatással vannak egészségünkre?

A hagyománnyá vált babonák

Karácsony és újév környékén sok helyen száműzik a szárnyasokat a konyhából, hiszen ezek a néphiedelem szerint elkaparják a szerencsét. Ellenben a náluk bizonyítottan egészségtelenebb sertésről, ami az ünnepi töltött-káposzta elengedhetetlen része az a hír járja, hogy a épp ellenkezőleg, orrával előtúrja a a szerencsét.

A másik főfogásnak számító halételeket sem véletlenül fogyasztják. A halpikkelyek egyrészt a gazdagság és jómód szimbólumai (talán a pénzérmékre való hasonlóságuk miatt), valamint a hal szimbóluma a keresztény világban magát Jézust jelképezi.

Természetesen a desszert sem maradhat ki a babonából fogyasztott fogások közül. A diót régebben a rontások elkerülése érdekében fogyasztották, a mák pedig a lencséhez hasonlatosan a gazdagság bőség jelképe.

Jó ez nekünk?

Mára számos kutatás bizonyította, hogy bizony a fenti alapanyagok pozitív hatással is lehetnek szervezetünkre. A halak fogyasztása többszörösen egészségesnek bizonyult. Húsuk könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket, telítetlen zsírsavakat és rengeteg B-, E-, és D-vitamin tartalmaz. Szintén megtalálhatók benne a legszükségesebb ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és a foszfor. A tengeri halak többségében emellett omega-3 zsírsavak is vannak, mely a vár koleszterinszintjét befolyásolja pozitívan. Idehaza az ünnepeknek ráadásul kiemelkedő szerepe van a halfogyasztásban. Idehaza az emberek átlagosan évente csupán 4,2 kg halat fogyasztanak, ami messze elmarad a kívánatostól, de az európai átlagtól is. Ennek ráadásul sokan nagy részét az ünnepek körül fogyasztják el.

A káposzta még főzve is jelentős C-vitaminforrás, ami a téli időszakban jelentősen erősíti immunrendszerünket. Ezen kívül tartalmaz még K- és E-vitaminokat, folsavat, és szintén nem elhanyagolható kalciumtartalma.

A mák az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás, ezenkívül bővelkedik magnéziumban, kalciumban és vasban is. Ráadásul elkészítés során nem, vagy csak alig veszít ezekből, így a mákkal készült sütemények, ha a cukor mennyiségét kordában tarjuk kimondottan egészségesek lehetnek.

A dió szintén tartogat számunkra meglepetéseket. Vértisztító hatása mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint magas B-vitamintartalma is.

0 Tovább

Karácsonyi menü – egészségesebben

Bár a karácsonyi menük első hallásra roppant megterhelőek és egészségtelenek, valójában a hagyományos recepteknél felhasznált alapanyagok többsége igen jótékony szervezetünkre nézve. Mértéktartó fogyasztásuk mellett nem kell rövidebb vagy hosszabb távon jelentkező egészségügyi problémáktól tartani.

Mégis akadnak azonban olyan fogások melyeket kissé megreformálva még egészségesebb, de mégis hagyományos és finom karácsonyi vacsorát tálalhatunk családunk számára. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.

Ne rontsuk el a halat!

Ha már a több szempontból is egészséges halvacsora mellett döntünk, ne rontsuk el azzal az egészet, hogy a vízi jószágokat vastagon panírozva és olajban kisütve fogyasszuk. A Rántott ponty helyett kevés vajon párolt halfilét is készíthetünk, melyeket zöld-fűszerekkel mennyei gasztronómiai magasságokba emelhetünk. A hagyományos ponty és harcsa mellett próbálkozhatunk tengeri halakkal, lazaccal, vagy a mostanában egyre népszerűbb pangasius-szal is.

A családi asztalok többségén elengedhetetlen tartármártást is feljavíthatjuk. Hagyjuk ki a bolti majonézt és főt tojássárgáját keverjünk a mustáros, citromleves krémbe. Ha nagyon ügyelni akarunk alakunkra még a tejfölt is kiválthatjuk, részben vagy egészben, lényegesen kevesebb zsírt tartalmazó joghurttal.

A szintén kihagyhatatlan töltött káposzta kalóriaadagját is visszavághatjuk. Használjuk sertés helyett füstölt pulykacombot, így a füstös hús íze megmarad, de jóval soványabb hús kerülhet a fazékba. Ha babonából vagy egyéb okokból a sertésről nem akarnánk lemondani, akkor is levághatjuk elkészítés előtt a túlzottan zsíros darabokat.

Talán a desszerteket a legnehezebb megreformálni, hiszen ha a nagyi titkos bejglireceptjét használjuk, akkor nem szívesen veszünk vissza a cukor mennyiségéből. Azonban ha nem így teszünk jó tudni, hogy a régebbi szakácskönyvekben és recepteken feltüntetett cukormennyiségnek gyakran kétharmada vagy fele is elég lehet ha nem vagyunk túlzottan édesszájúak. De ha nem is merünk kísérletezni, egy valamit biztosan megtehetünk: felejtsük el a tálalás után extra porcukorral megszórt süteményeket!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek