Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egészséges élelmiszerek az évkezdetre

Itt az év eleje és ilyenkor sokan fontolgatják, hogy "jobb" útra térnek és egészségesebben fognak táplálkozni, aztán végiggondolják, és mégis úgy döntenek, hogy elhalasztják a dolgot nyárra. A mögöttes gondolat: a sok gyümölcsnek és zöldségnek hála akkor majd könnyebb lesz a diéta. Nos, elsősorban az így gondolkodóknak szól ez a cikk. Jegyezzétek meg: az egészséges alapanyagok most sem jelentenek akadályt. Sőt az elkövetkező hónapok sokkalta alkalmasabbak egy jelentősebb életmód-változtatásra, mint a nyáriak, hiszen ki akar a 40 fokos hőségben, illetve a jól megérdemelt üdülése során belefogni egy ilyen jelentős dologba. De ne kalandozzunk el, lássuk a hónap legjobb élelmiszereit!

0 Tovább

Éltető italok

Összeállításunkból megtudhatod, hogy mely szomjoltók a legfontosabbak egészségünk szempontjából.

0 Tovább

5 szuper-egészséges zöld fűszer

Friss fűszerekkel főzni, ételeinket díszíteni remek dolog. Természetesen az ízek sokkal intenzívebbek, mint a zacskós szárított fűszerek esetében, de ez nem minden. A növények számos pozitív élettani hatásából szervezetünk sokkal többet tud frissen fogyasztva kamatoztatni. Ráadásul ma már szinte bármelyik nagyobb áruházban beszerezhetőek a legnépszerűbb cserepes, élő fűszernövények, a kertészetek kínálata pedig még ezeket is felülmúlja. Áruk sem túl borsós, pár száz forintért heteken keresztül lehetnek ékességei saját kis konyhakertünknek, amit akár a két ablakkert közti párkányon vagy az erkélyen is berendezhetünk. Ha pedig kertünk is van akár hosszú hónapokig is élvezhetjük a friss fűszernövények számtalan előnyét.

Pörgesd fel az agyad rozmaringgal

Egyes kutatók szerint a rozmaring aromaanyagai közt található vegyületek felgyorsíthatják az agyműködést, és pozitív hatással lehetnek a kognitív folyamatokra. Fűszerként leginkább sült vadhúsokhoz használjuk, de bárányt sem érdemes néhány ág friss rozmaring nélkül elkészíteni.

Petrezselyemmel a mellrák ellen?

A petrezselyem a magyar konyhákban talán a legrégebb óta frissen is rendszeresen használt fűszer. Ennek nem csak ízlelőbimbóink örülhetnek, hiszen a benne található anyagoknak komoly egészségmegőrző hatásuk is van. Konkrétan a flavonoidok csoportjába tartozó apigeninről beszélünk, amiről kimutatták, hogy mellrákkal küzdő patkányoknál lassítja az új tumorok kialakulásának esélyéét és azok fejlődésének ütemét.

Hasi panaszok enyhítése mentával

Egyre több ember, elsősorban nő, szenved egy rejtélyes betegségben, az Irritábilis Bél Szindrómában. Az IBS tünetei egyénenként borzasztó sokfélék lehetnek de a leggyakoribbak az erős hasi görcsök, puffadás, hasmenés székrekedéssel váltva és az ezek okozta állandó kellemetlen érzés. Ez utóbbiakon segíthet a friss menta fogyasztása, ami fájdalomcsillapító hatását a vastagbélben fejti ki, ahol egyes idegrostok irritációját enyhíti. Ráadásul a menta könnyen fogyasztható, még főznünk, sőt ennünk sem kell: limonádéban is kiváló!

Gyulladások ellen olaszosan

Az oregáno, a bazsalikom mellett az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb zöld fűszere. Jellegzetes íze a legtöbb paradicsomos szószt feldobja, de grillezett húsok és zöldségek kísérője is nagy sikerrel lehet. Ami még érdekesebb, hogy állatkísérletek során nagy arányban csökkentette a gyulladások okozta duzzanatok méretét.

Kakukkfű: az antioxidánsbomba

A kakukkfű az antioxidánsokban leggazdagabb fűszerek egyike. Ráadásul emellett jelentős A- és C-vitamintartalommal valamint vassal is rendelkezik. Elsősorban lazac de más halak és szárnyasok fűszereként kiváló. Ha a nyáron grillezünk, mindenképp próbáljuk ki!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Rakott zöldbab ropogós tetővel

A rakott ételekben az a legjobb, hogy bár összeállításuk többnyire nem igényel, túl nagy szakácstudomány, a végeredmény mindig nagyon látványos lesz. A rétegekben feltornyozott alapanyagok íze kellemesen átjárja egymást, ezzel teremtve meg az ízek harmóniáját. Ráadásul a receptek többnyire kreatívan variálhatóak, nem csak a fűszerezést, változtathatjuk meg, de akár az alapzöldséget is kicserélhetjük. Mi is erre, vagyis a bátor kísérletezésre biztatjuk a kedves olvasót, persze csak miután a mi verziónkat kipróbálták ;) Ha pedig sikerül valami finomat kisütniük, ne habozzanak, osszák meg velünk!

Hozzávalók

  • ¼ bögre vaj vagy margarin
  • 2 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 2 ek. liszt
  • 2 csipet só
  • 2 csipet bors
  • 1 kk. cukor
  • 1 kisebb, apróra vágott vöröshagyma
  • 1,5 nagy dobozos tejföl (kb. 650 ml)
  • bő fél kiló előfőzött, lecsepegtetett zöldbab
  • 2 bögre reszelt sajt



Elkészítés

A zsiradékot egy nagyobb keverőedényben olvasszuk fel. Vegyünk el belőle 2 evőkanálnyit, majd a maradékhoz keverjük hozzá a kukoricapelyhet. Tegyük félre, ebből lesz az étel ropogós teteje.

Egy másik edényben keverjük össze a kivett margarint, a lisztet, sót, borsot, lisztet és a hagymát. Lassan keverjük bele a tejfölt, majd jöhet a zöldbab is. Óvatosan forgassuk át, nehogy hüvelyek szétessenek. Öntsük az egészet egy vékonyan kiolajozott, közepes méretű, 3-4 centiméter magas jénaitálba, majd a tetejét szórjuk meg a sajttal és a kukoricapelyhes masszával.

200°C-os sütőben süssük legalább húsz percig, vagy amíg a sajt rá nem pirul a tetejére.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Spenót - Az első friss zöldség

Popeye kedvenc eledele az egyik első tavaszi finomság, ami kibújik a földből, így már nem kell az áruházak fagyasztóiban keresgélnünk, friss spenóttal találkozhatunk a piacokon és zöldségeseknél egyaránt. Ez pedig nagy örömre ad okot, még akkor is ha nem szeretnénk a híres rajzfilmtengerészéhez hasonló karizmokat.

Teli egészséggel

Ha nem is mindannyian de a legtöbbünk megharcolt gyerekkorában a spenóttal, amit szüleink akaratunk ellenére akartak belénk erőltetni. Mint sokszor, azonban most is be kell látnunk, hogy bizony igaza volt a 'felnőtteknek', a spenót borzasztó egészséges. Sokak által vitatott, hogy szervezetünknek milyen nehézséget okoz felszívása, de tény, hogy nagyon gazdag vasban. Ez segíti a vérképződést valamint az idegrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul. Ez utóbbi hatást tovább erősíti, hogy egy kis adagban napi magnéziumszükségletünk 7-8 %-a is megtalálható, ami szintén segít leküzdeni a mindennapi stresszt és a menstruációs panaszok ellen is hatékony.

A spenótban lévő folsavak és klorofillok magas koncentrációban lassíthatják a daganatos sejtek osztódását, de ellenállóbbá is tesznek ezek megjelenésével szemben.

Ezen kétségkívül fontos tulajdonságok mellett rengeteg vitamint is tartalmaz. A csontok erősségéhez nélkülözhetetlen K-vitamin gazdag forrása, azonban számottevő A- és C- vitaminban is bővelkedik.

A főzeléken túl

Bár legtöbben főzelékként ismerik, friss leveles változatával is érdemes megbarátkozni, hisz igazi csodákat művelhetünk vele a konyhában. Az apróbb, zsenge leveleket akár friss salátaként is fogyaszthatjuk, de párolva húsok köreteként is kiváló. Apróra vágva keverhetjük krumplipüréhez, ízesíthetünk vele rizsféléket, de akár zsemlegombócok kiegészítője is válhat belőle.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

3 Tovább
«
12

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek