Popeye kedvenc eledele az egyik első tavaszi finomság, ami kibújik a földből, így már nem kell az áruházak fagyasztóiban keresgélnünk, friss spenóttal találkozhatunk a piacokon és zöldségeseknél egyaránt. Ez pedig nagy örömre ad okot, még akkor is ha nem szeretnénk a híres rajzfilmtengerészéhez hasonló karizmokat.

Teli egészséggel

Ha nem is mindannyian de a legtöbbünk megharcolt gyerekkorában a spenóttal, amit szüleink akaratunk ellenére akartak belénk erőltetni. Mint sokszor, azonban most is be kell látnunk, hogy bizony igaza volt a 'felnőtteknek', a spenót borzasztó egészséges. Sokak által vitatott, hogy szervezetünknek milyen nehézséget okoz felszívása, de tény, hogy nagyon gazdag vasban. Ez segíti a vérképződést valamint az idegrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul. Ez utóbbi hatást tovább erősíti, hogy egy kis adagban napi magnéziumszükségletünk 7-8 %-a is megtalálható, ami szintén segít leküzdeni a mindennapi stresszt és a menstruációs panaszok ellen is hatékony.

A spenótban lévő folsavak és klorofillok magas koncentrációban lassíthatják a daganatos sejtek osztódását, de ellenállóbbá is tesznek ezek megjelenésével szemben.

Ezen kétségkívül fontos tulajdonságok mellett rengeteg vitamint is tartalmaz. A csontok erősségéhez nélkülözhetetlen K-vitamin gazdag forrása, azonban számottevő A- és C- vitaminban is bővelkedik.

A főzeléken túl

Bár legtöbben főzelékként ismerik, friss leveles változatával is érdemes megbarátkozni, hisz igazi csodákat művelhetünk vele a konyhában. Az apróbb, zsenge leveleket akár friss salátaként is fogyaszthatjuk, de párolva húsok köreteként is kiváló. Apróra vágva keverhetjük krumplipüréhez, ízesíthetünk vele rizsféléket, de akár zsemlegombócok kiegészítője is válhat belőle.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!