Már mi is többször leírtuk miért is lehet olyan veszélyes a nap sugarainak kitenni bőrünket. A védekezés közben ejtett leggyakoribb hibákra is felhívtuk a figyelmet. Ennek ellenére tisztában vagyunk vele, hogy még a bőrük egészségére legkényesebben ügyelők is leéghetnek egyszer-egyszer, ami persze nem tragédia, mégis érdemes mihamarabb kezelni a kellemetlen tüneteket. Ehhez adunk most pár ötletet.

Első a tűzoltás!

Ha bőrünk leégett, kipirult a legfontosabb, hogy azonnal hűtsük le. Erre természetesen egy hideg vizes zuhany a legalkalmasabb, ami egyrészt kellemesen elűzi a forróságot a bőrünkről, másrészt hidratálja azt. Leégés után bőrünk hajlamos kiszáradni, így ilyenkor szappant ne használjunk, egyébként sem a tisztálkodás az elsődleges cél.

Tejfölös pakolás

A tejföl, esetleg joghurt, vagy kefir, napégést gyógyító hatásairól talán mindenki halott már. Nem is hiába, hiszen a hűtőszekrényből előkapott tejföl kellemesen hideg, valamint a benne lévő nedvesség hidratálja bőrünket. Emellett B-vitaminokban is gazdag, amik segítik a hámképződést. Természetesen önmagában is testünkre kenhetjük a tejfölt, de érdemes lehet kicsit felturbózni.

Keverjünk össze fele-fele arányban tejfölt, joghurtot, facsarjuk bele egy paradicsom levét, majd reszeljünk bele egy adag kígyóuborkát. Biztosan nem marad el a hatás!

Finnyásaknak gyümölcspakolás

Ha tejfölös kencét nem szeretnénk magunkra kenni, a bele került anyagokat önmagukban is használhatjuk. A kígyóuborka ismert bőrhidratáló, különösen az arcunkon, a szemünk körül fejti ki gyógyító hatását. A paradicsom gyulladáscsökkentő hatású (még rovarcsípéseken is alkalmazhatjuk). Ha ezek vágjuk vékony csíkokra, vagy pépesítjük össze nagyszerű pakolást kapunk. Mostanában egyre népszerűbb az epres pakolás is, bár ezt alkalmazni nem olcsó mulatság, a hatása kétségkívül nagyszerű.

Az aloe vera tényleg mindenre jó?

Nem sok olyan terméket találni ma, amiből ne készülne aloe verás. Krémek, tusfürdők, szappanok, kozmetikai szerek, de még ásványvizek és étrend-kiegészítők is tartalmazzák a mitikus növény különböző kivonatait. Ezek hatékonysága változó, de az biztos, hogy ha az élő növény frissen letört levelét használjuk, az szinte azonnal enyhíti a kellemetlen viszkető, égető érzést, és pár nap alatt helyrepofozza bőrünk. Csak törjünk le egy ágat a növényről (amit már csak azért is érdemes otthon tartani, mert roppant igénytelen, szinte csak napfény kell neki), hosszában hasítsuk ketté és zselés belével kenjük be a sérült bőrfelületet.

Tea kívül, tea belül

Fontos, hogy ha leégtünk testünket ne csak kívülről, de belülről is hidratáljuk. Nyáron amúgy is 2-3 liter a napi ajánlott folyadékmennyiség, ezt napégés esetén minimum tartsuk be. Ha teát készítünk előnyeit duplán is élvezhetjük. Lehűtve kiváló üdítő, a kihűlt filtert pedig arcunkra pakolhatjuk, hogy kívülről és belülről is hidratáljuk a sérült bőrünket.

Tilos az ...

Ha ezek közül a módszerek közül párat kipróbálunk, biztosan hamar rendbe jön a bőrünk. Fontos azonban az is, hogy berögzült szokásainkkal ne rontsuk tovább az amúgy sem rózsás helyzetet. Semmiképp se vegyünk forróvizes fürdőt vagy zuhanyt, nem fog jól esni, és bőrünknek is csak ártunk vele. A kencéket is langyos vagy inkább hideg vízzel mossuk le.

Ha a tenger mellett égtünk le, ami bizony nem ritka, akármilyen csábító is a víz ne menjünk bele. Bár a víz többnyire kellemesen hűvös a sótartalma miatt tovább dehidratálja bőrünket.

Kerüljük az arcszeszek, parfümök használatát is. Ha alkoholosak ezek is tovább szárítják bőrünk.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!