Ha az elmúlt egy-két borongós nap nem is feltétlenül lobbantotta lángra bennünk a nyári hangulatot, tagadhatatlan, hogy rohamosan érkeznek a verőfényes kánikulai napok. Ennek nem a megemelkedett hőmérséklet az egyetlen velejárója, hanem a gyakran extrém módon megnőtt UV sugárzás is, amire mindenképp fel kell készülnünk, ha egészségesek akarunk maradni.

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbekké és keresettebbekké váltak a magas minőséget nyújtó szerek, melyek bőrünket óvják az akár halálos megbetegedéseket is okozni képes sugaraktól. Ennek ellenére hazánkban is egyre gyakoribbak a bőrrák különböző típusai okozta halálesetek és az egyéb, UV sugárzás okozta megbetegedések. Még mindig sok ugyanis a széles körben elterjed tévhit a napozás körül, amik sokat árthatnak egészségünknek. Mi most az egyik leggyakoribbat szeretnék szétoszlatni.

Barnuljunk előre?

Sokan úgy gondolják, hogy ha még a késő tavaszi hetek gyengébb napsugárzásban (és legyünk őszinték, a fürdőruhaszezon beköszönte előtt...) magukra szednek egy kis barnaságot, az később, az igazán erős napsugarak érkezésekor majd kellő védelmet nyújt a bőrük számára.

A modern kutatások legújabb eredményeit és a bőrgyógyászok évtizedes tapasztalatait figyelembe véve azonban úgy tűnik ez az állítás egész egyszerűen nem igaz.

A barna bőr nem véd

A valóság ezzel szemben, hogy egy enyhe barnaság, mindössze alig 2-3 faktoros fényvédelmet nyújt a bőrünknek, ami lássuk be szinte semmisnek tekinthető, hiszen a boltokban alig kapni 15 faktorosnál gyengébb krémeket, a bőrgyógyászok pedig egyenesen a 30 felettieket ajáénlják.

A szolárium sem készít fel

Nem csak kora nyári, de a szoláriumokban szerzett csokiszín sem segít a fent vázolt problémán. A gépek speciális fénycsövei által kibocsátott UVA sugarak ugyanis még mélyebbre hatolnak a bőrben, és nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy kevésbé lennének károsak, mint a a Nap természetes fényei.

Mi tehát a teendő?

Egy életre felejtsük el, hogy bőrünket még a nyár előtt felkészíthetjük a barnulásra. A bőrünk kellő védelméről akkor kell gondoskodnunk, amikor az a veszélynek közvetlenül van kitéve. Fedetlen testrészeinken, ne csak strandon, hanem mindig használjuk kellő védelmet nyújtó, magas faktorú napkrémet. A nyári hónapokban figyeljük az időjárás-jelentésekkor közölt UV jelentést is, és ezeket vegyük is figyelembe.

És a legfontosabb, már szinte közhelynek hangzó, de vitathatatlanul igaz jó tanács délelőtt 11 és 3 között ne tegyük ki magunkat a feltétlenül szükségesnél több napfénynek.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!